{ "title": "Beç Tavuğu", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/bec-tavugu.jpg", "date": "20.01.2024 16:42:49", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Beç tavuğu, ülkemizde çok fazla görülmeyen bir tavuktur. Aslında tavuktan çok kuşa benzeyen bu hayvan, diğer birçok ülkede sevilerek süs amacıyla beslenen tavuklardan biridir. Ülkemizde sayısı oldukça az olan bu tavuk, sayısının azlığına bağlı olarak maddi değerini arttırmıştır. Beç tavuğu, ülkemizde \"Tokat Tavuğu\" olarak da bilinmektedir. Bu tavuk ülkemizde özellikle Tokat ilinde yaygın olarak bulunduğu için genellikle insanlar direk olarak bu ismi vermişlerdir. Bunun yanında ülkemizde bu tavuğa \"İran Tavuğu\" da denilmektedir. Beç tavuğu, ilk olarak Mısırlılar tarafından evcilleştirilmiştir. Bu evcilleştirme sonrasında rahat bir şekilde kümes içerisinde beslenen beç tavuğu, yumurta vermektedir. Bazı dişilerinin yumurtlaması sonrasında birçok kişi tarafından tüketilmektedir. Beç tavuğunun verdiği yumurta içerisinde bulunan protein ve diğer mineraller, günümüzde tüketilen birçok tavuğun verdiği yumurta içerisindeki proteinden daha fazladır. Bu nedenle beç tavuğunun yumurtasından çok daha fazla yararlanabileceğinizi söyleyebiliriz. Beç tavuğu, ülkemizde son derece az bulunsa bile günümüzde Afrika'da en popüler olan hayvanlardan biridir. Bu nedenle Dünya üzerinde en çok Afrika ülkesinde bulunmaktadır.

Beç tavuğuhakkında genel bilgiler

Beç tavuğu, ana vatanı Afrika'dır. Bu tavuk her ne kadar Hindistan'da evcilleştirilmiş olsa bile aslında ana vatanı Afrika'dır. Özelikle Hindistan'ın batısı, Fransa'nın güneyi ve Afrika'nın güneyinde bu tavuğa rahatlıkla rastlanır. Fiziksel olarak çok büyük olduğu için biraz daha büyük kümeslere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tavukların yaşama süreleri oldukça uzundur. Normal koşullarda ve iyi bakımlar yapıldığı zaman Beç tavuğu, 12 yık kadar bir süre rahatça yaşayabilirler. Ülkemizde bu süre çok daha kısadır. Bu durum direk olarak ülkemizdeki iklim şartlarına bağlıdır. Beç tavuğunun kuluçka süresi, tam olarak 30 gündür. Beç tavuğu, her kuluçkaya yattığında 30 yumurta bırakarak yumurtaların birçoğunu canlı olarak yetiştirebilir. 30 gün içerisinde kuluçkada olan yumurtalar çıkar ve yeni yavrular dünyaya gelir. Genellikle otsu bitkiler ve tahıllarla beslenen bu tavuk, bazen de bitkilerin tohumlarıyla beslenmektedir. Genellikle ilkbahar aylarında üreyerek kuluçkaya yatarlar. Kuluçkaya yatan bej tavuğu, günde bir kez yem toplamak için yerinden kalkabilir. Bazen de bakımlar sırasında bu tavuğa yem vermeniz gerekebilir. Bu nedenle beç tavuğu, kuluçkaya yattığı zaman kesinlikle bakımı eksik edilmemelidir. Aksi durumda alınacak olan yavru sayısı düşebilir. Beç tavuğunun yumurtaları lezzet bakımından son derece iyidir. Fakat maddi olarak pahalı olması ve bulunabilirliğinin az olması, birçok kişinin bu tavuğun yumurtasını tatmasını bile engellemektedir. Genellikle lüks lokantalarda bulunduğu için sizlerde buralardan temin edebilirsiniz.

Beç tavuğu fiziksel özellikleri nelerdir?

Beç tavuğunun çok farklı özellikleri bulunmaktadır. Bu tavuklar görünüşleri nedeniyle diğer tavuklardan oldukça farklıdırlar. Özellikle boyutlarının büyük olması, onları diğer tavuklardan ayrı tutan önemli bir özelliktir. Baş kısımları çıplaktır. Bu nedenle \"kel tavuk\" olarak birçok kişi tarafından isimlendirilmektedir. Başı kel olan bu tavuğun, boyun derisi de yarı çıplaktır ve aynı zamanda kırmızı bir rengi vardır. Başının kel olması nedeniyle beç tavuğu biraz sinirli gözükebilir. Dişi olan beç tavuğu, genellikle yuva yapmak için çok fazla uğraşmaz. Bu nedenle yapılacak olan yuvadan erkek beç tavuğu sorumludur.
" } ] }