{ "title": "Beşamel Soslu Tavuk", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/besamel-soslu-tavuk(1).jpg", "date": "21.01.2024 00:13:15", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Beşamel Soslu Tavuk, içerisinde her biri birbirinden sağlıklı ve lezzetli besinler yer alır. Bol proteinli ve bol karbonhidratlı bir yemektir. Özellikle akşam yemeklerinde kalabalık sofralar için şölen niteliğindedir. Genellikle özel günlerde, aile ve akraba toplantılarında tercih edilir. Yapımı biraz zahmetli gibi gözükse de çok fazla el oyalamaz. Başlı başına bir öğün olarak tüketilebilir. Yanına sadece yeşil salata yapılarak da servis yapılması yeterlidir.

Beşamel Soslu Tavuk İçin Malzemeleri
Beşamel Sos için
Beşamel Soslu Tavuk Üzeri için
Beşamel Soslu Tavuk Nasıl Yapılır?

Beşamel soslu tavuk yapımı için öncelikli olarak tüm malzemelerin ayrı ayrı hazırlanması gerekir. Tavuklar yıkanır ve kuşbaşı olarak doğranır. Soğanların ve sarımsakların kabukları soyulur. Soğanlar küp şeklinde doğranırken sarımsaklar ince ince kıyılır. Patates ve havuçların kabukları soyularak küçük küpler halinde doğranır. Taze bezelyeler su dolu bir tencerede yaklaşık 10-15 dakika kadar haşlanır. Bezelyeler diğer malzemelerle birlikte fırında tekrar pişeceği için haşlanırken diriliğini kaybetmemesine özen gösterilmelidir. Haşlanan bezelyeler süzgeçten geçirilerek bir kenarda soğumaya bırakılır. Tüm malzemeler hazırlandıktan sonra pişirme işlemine geçilebilir. Bunun için derin bir tencere ya tava tercih edilmelidir. Tavaya bir miktar yağ konularak yağ iyice kızdırılır. Daha sonra soğan ve sarımsaklar eklenerek yumuşayıncaya kadar kavrulmaya devam edilir. Daha sonra tavuklar eklenir. Tavuklar rengini değiştirip birkaç dakika kavrulduktan sonra baharatlarla birlikte diğer malzemeler ilave edilebilir. İlk olarak havuçlar ilave edilir. Havuçlar birkaç dakika kavrulduktan sonra patatesler ilave edilir. Son olarak bezelyeler ilave edildikten sonra tüm malzemeler birlikte kavrulmaya devam edilir.

Tüm bu malzemeleri hazırlamak için vakti olmayanlar marketlerde hazır olarak satılan konserve garnitürleri de tercih edebilir. Daha sonra salça ilave edilir. Salça tüm malzemelerle özleştikten sonra bir miktar su ilave edilerek salçanın kıvamı inceltilir. Salça tadını sevmeyenler salça yerine kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domates de kullanabilir. Tavuklu karışım derin bir fırın kabına ya da borcama alınır. Beşamel sos hazırlanırken bu sayede tavuklu karışımında biraz soğuması sağlanmış olur. Farklı bir tencerede beşamel sos için un, margarinle birlikte kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Un kavrulduktan sonra süt ve su ilave edilerek bu sefer tel çırpıcı ile karıştırılmaya başlanır. Beşamel sosun hazırlanırken içinde unların topaklaşmamasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle tel çırpıcı ile ara verilmeden karıştırılması gerekir. Beşamel sos kıvam bulunca içine tuz ilave edilerek ocaktan alınır. Beşamel sosun daha pürüzsüz bir kıvamda olması için belenderden geçirilmesi gerekebilir. Hazırlanan beşamel sos fırın kabındaki tavuklu harcın üzerine boşluk kalmayacak dökülür. Beşamel soslu tavuk önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık yarım saat pişirilir. Yarım saat sonra fırından çıkarılan beşamel soslu tavuk üzerine kaşar peyniri serpilerek yeniden fırına verilir. Kaşarlar eriyinceye ve renk değiştirinceye kadar yaklaşık 10 dakika daha fırında pişirilir. Fırından çıkarılan beşamel soslu tavuk oda sıcaklığında dinlenmesi için beklenir. Daha sonra istenilen şekillerde kesilerek servis tabağına alınan beşamel soslu tavuk sıcak olarak sunum yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }