{ "title": "Fırında Bütün Tavuk", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/firinda-butun-tavuk(2).jpg", "date": "19.01.2024 20:14:39", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Fırında Bütün Tavuk, Fırında tavuk belki de bütün dünya sofra ve mutfaklarının en temel yemekleri arasında yer almaktadır. Bugün sizlere fırında bütün tavuk tarifi vereceğiz ama fırında bütün tavuk tarifine geçmeden önce biraz püf noktalarından bahsederek tarife geçelim. Tavuk cinsine göre değişmekte olsa de pişirilme süresi önceden ısıtılan fırında kilo başına göre yaklaşık bir ya da bir buçuk saat arasındadır. Öncelikle fırını maksimum sıcaklığına getirerek yaklaşık 15 dakika sonra dereceyi 190 getirip ve son olarak on dakikayı maksimum dereceyle tamamlamak oldukça mükemmel sonuçlar vermektedir. Derili kısmından dolayı tavuk lezzeti içine çekemez bu yüzden derisi kısmından bir delik açarak baharat veya tuzla elinizi açmış olduğunuz delikten içeri doğru sokarak tavuğa masaj yaparak yedirebilirsiniz. Bu işlemi yumuşak bir tereyağı ve baharatla yapmak oldukça güzel sonuç vermektedir. Bütün tavuğu fırınlarken altına aromatik sebzeler yerleştirdiğinizde tavuğun lezzeti ile hazırlayacağınız sos için oldukça büyük katkı sağlarsınız. (Pırasa, arpacık soğan, kereviz sapı, havuç veya sarımsak aromatik sebzelere örnektir.)

Kullanmış olduğunuz aromatik sebzelerin üstüne tavuğa değmeyecek şekilde bir parmak su koymak oluşan buhar ile tavuğun kurumasını önlemektedir. Tavuğu aromatik sebzelerin üst kısmına derili tarafı gelecek şekilde yerleştirmelisiniz. Bütün bir tavuğu fırınlar iken ayak kısımlarını sıkıca bir ip ile bağlamak tavuğun şeklinin bozulmasını önlemektedir. Fırında bütün tavuğun yanında garnitür olarak fırınlanacak en lezzetli sebze türleri ince kabuklu taze havuç ile patatestir. Ancak kullanacağınız sebzeleri ilave eder iken sebzelerin pişme sıraları oldukça önemlidir. Havuçlar için yaklaşık kırk dakika, patatesler içinse yarım saat yeterli olacaktır. Evinizde eğer bir mutfak enjektörü bulunmakta ise erimiş tereyağının içerisine baharat ile tuzu ilave ederek tavuğu içine encekte edebilirsiniz. Ayrıca taze baharatlarda tepsi içerisine ekleyebileceğiniz ekstra tatlar arasındadır. Bu baharatlar; adaçayı, taze kekik, biberiye defne yaprağı gibi)

Fırında Bütün Tavuk İçin Gerekli Malzemeleri
Fırında Bütün Tavuk Nasıl Yapılır?

Öncelikle bütün tavuk iyice yıkanır tüyleri tütsülenir. Daha sonra soğanları sekizer parçaya bölerek kullanacağınız fırın tenceresine dizin. Daha sonra tuz, salça, karabiber, zeytinyağı ve yoğurdu geniş bir kâse içinde karıştırın. Fırında bütün tavuk yapımı için daha sonraki işlem hazırlamış olduğunuz bu sos ile patates ve tavuğu güzelce yağlayarak sekizer parçaya bölmüş olduğunuz soğanları da tavuğun üstüne koyun. Daha sonra sarımsak ile defne yapraklarını tavuğun yanı kısımlarına koyun. Tencerenin kapağını kapatarak önceden ısıtmış olduğunuz iki yüz derece fırın içine koyun. Tavuğu tam iki buçuk üç saat civarında ağzını açmadan pişirin. Servis önerisi olarak tavuğun yanında fıstıklı kuş üzümlü iç pilav öneririm.

Afiyet Olsun.
" } ] }