{ "title": "Fırında Pilavlı Tavuk", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/firinda-pilavli-tavuk(1).jpg", "date": "20.01.2024 18:03:14", "author": "gizem uzunosmanoğlu", "article": [ { "article": "Fırında Pilavlı Tavuk, fırında yaptığımız o muhteşem lezzet pilavlı tavuk genel olarak yılbaşı günlerinde masamızı süsleyen ve damaklarımızda tadını bırakan bir tat. Bu tarifimize gelirsek bu sene de yeni yılda soframızın ana yemeği olarak masamızda yerini alacak. Kişinin kendi damak zevkine göre değiştirebileceği için sonuç kişinin damak tadına göre de güzelleşir. Bu tarifle hem pilavı çok leziz hem de tavuğu tam kıvamında pişmiş olacaktır ve malzemelerinin bu kadar kalabalık görünmesine rağmen yapımı buna karşılık oldukça kolaydır. Bu tariften sonra muhtemelen sık sık masalarımızı süsleyecek bir lezzet olacaktır.

Fırında Pilavlı Tavuk İçin Malzemeleri
Tavuğu Marine için
İç Pilav için
Garnitürü için
Fırında Tavuğun Nasıl Yapılır?

Fırında pilavlı tavuğun hazırlanışında bir gece önceden bütün tavuğumuzu limon ve tuz ile iyice ovuyoruz. Tavuğumuz yarım saat bu şekilde beklerken bizde vakit kaybetmeyip sosunu hazırlamak için tüm malzemeyi güzel bir şekilde karıştırıyoruz. Hazırladığımız marine sos ile tavuğumuzu güzelce marine ediyoruz. Bir gece süre ile buz dolabında bekletiyoruz. Tavuğumuzu fırına atmadan önce pilavımızı pişiriyoruz.

İç Pilavın Nasıl Yapılır?

Öncelikle iç pilavını hazırlamak için pilav için ayırdığımız pirinç öncelikle bir kaba alınır ve 20 dakika kadar bol tuzlu sıcak suda bekletilir. Bu işlem pirinçlerin daha da fazla beyazlaşmasını sağlar. Bu işlemden sonra pirinç bol su ile yıkanır ve pişirme işlemine geçilir. Öncelikle pilavı pişireceğimiz tencereye biraz zeytinyağı ölçekteki gibi de tereyağı eklenir. Hem tereyağı hem de sıvı yağı aynı anda kullanmayı seviyorum çünkü tereyağının tadı ve sıvı yağın verdiği parlaklık hoşuma gidiyor. Yağ iyice kızdıktan sonra ince ince doğradığımız soğanlarımızı tavaya atıp pişiriyoruz. Soğanlarımız her tarifte olduğu gibi burada da pembeleşinceye kadar kavurduktan sonra çam fıstığı ve dolmalık fıstığımızı ekliyoruz. Daha sonra pirinçleri ve baharatlarımızı da ekleyip sürekli karıştırıp pirinçleri iyice kavuruyoruz. Bu kavurma işlemi bize pilavın tane tane olmasında yardımcı olacaktır. Üzerine tuzunu ve suda bekletilmiş kuş üzümlerini ekleyerek tarifimize devam ediyoruz. Son olarak tavuk suyunu üzerini geçinceye kadar ekleyip tarifimizi karıştırdıktan sonra ocağın altını kısıp pişmeye bırakıyoruz. Burada baharatları ve tuzunu damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Pilavınız tüm suyunu çektiğinde biraz diri olmalı çünkü tavuğun içerisinde de tavuk suyuyla pişeceği için çok pişirirseniz lapa olabilir.

Fırında İç Pilavlı Tavuğun Nasıl Yapılır?

Pilavımızı pişirdikten sonra biraz soğumasını bekliyoruz. Pilavımız soğuduktan sonra bir kaşık yardımıyla marine edilmiş tavuğun içini dolduruyoruz. İyice içini doldurduktan sonra tavuğun açık olan kısmını steril iğne iplik yardımıyla dikiyoruz. Daha sonra içini un ile az miktarda marine ettiğimiz fırın poşetinin içine tavuğumuzu yerleştirip ağzını iyice kapatıyoruz. Fırın poşetine çatal ya da kürdan yardımı ile birkaç delik açıyoruz. 200 dereceye ayarlanmış fırına tavuğumuzu koyduktan sonra 1,5-2 saat kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Garnitürün Nasıl Yapılır?

Garnitürün hazırlanışı için öncelikle havucumuzu patatesimizi ve arpacık soğanını ince ince doğruyoruz. Doğradığımız malzemelerimizi hazırladığımız tavamızda yağımızı ekleyip kavuruyoruz. Malzemelerimizi çok öldürmeden ocaktan alıyoruz.

Servis, servis kısmı için pilavı biraz fazla pişirdim. Bunun yanı sıra içine koyduğumuz pilavdan arta kalan pilava ise biraz da su ekleyip tam pişmesini sağlayabilirsiniz. Tavuğu fırından çıkardıktan sonra servis kabınıza yerleştirip etrafına yani servis tabağının kenarına pişirdiğiniz pilavı da koyarak üzerine garnitürü ekleyip servis edebilirsiniz." } ] }