{ "title": "Fırında Soslu Tavuk", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/firinda-soslu-tavuk(1).jpg", "date": "19.01.2024 21:43:30", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Fırında soslu tavuk, Tavuk en çok tükettiğimiz beyaz et grubunda olan bir gıdadır. Çeşitli soslarla birçok yemeği yapılan tavuk görsel doygunluğu olan ve yapılması pratik olan yemek çeşitleri ile mutfağımızın vazgeçilmezidir. Fırında tavuk yaparken benim en çok tercih ettiğim yeri but kısımlarıdır. Hem biraz yağlı hem de tane tane duruşu lezzet ve görsellik açısından daha uygundur. Tavuk etinde en çok kullanılan soslardır. Beşamel sos ve soya sosunu, değişik tatlar olarak tavuklarda kullanabilirsiniz ve çok farklı lezzetler elde edebilirsiniz.

Fırında soslu tavuk sosu için gereken malzemeler
Fırında soslu tavuk için gereken diğer malzemeler
Fırında Soslu Tavuk Nasıl Yapılır?

Fırında soslu tavuğumuzu yapmak için tavuk butlarımızı öncelikle iyice bir yıkarız. Daha sonrasında elma dilim şeklinde doğradığımız patatesleri hazırlarız. İnce kıyılmış domatesleri de hazırladıktan sonra sarımsakları ister tüm isterseniz de dilimli olarak hazırlarız. Yıkadığımız butları bir kenara kâse içerisine hazırladığımız sosun içerisine birer birer koyup iyice sosladıktan sonra fırın tepsisine yerleştirir. Bu arada fırınımızı 180 derece sıcaklıkta ayarlayıp ısınması için açarız.

Gelelim yemeğimize butların işlemi bittikten sonra fırın tepsisine dizilmiş tavukların boşluk aralarına doğradığımız elma dilimli patatesler yerleştirilir ve domateslerde fırın tepsisini eşit dağılımlı şekilde yerleştirilir. En son olarak da sarımsaklar içerisine atılır ve belirlediğimiz miktarda tuz tepsinin üzerine serpiştirilir. Tepsiye malzeme dizilişi gerçekleştirirken sonra 2 su bardağı suyumuzu tepsi üzerinde gezdirerek eşit şekilde dağılımı yapıp, butların sosunun gitmemesi için onların üzerine değdirmeden dökülür. Isınması için hazırladığımız fırına fırında soslu tavuğumuz pişmesi için sürülür. Yemeğin pişme süresi dikkate alınarak ortalama 45 dakika kadar fırında pişirilir.

Sosumuzu yapabilmek için gereken malzemeleri hazırladıktan sonra yapılışı için tarifi verebiliriz. Sosu hazırlarken yapmanız gereken şey bir kâse ayarlayarak belirttiğimiz malzemeleri öncelikle yağ ve salça kâse içerisinde iyice özeyene kadar karıştırmaktır. Arkasından yoğurt ve diğer baharat malzemeler eklenerek iyice karıştırılıp bir kenara hazır halde konur. Artık yemeğimiz servis için hazırdır. Yanına cacık ya da ayran yaparak pirinç pilavı ile servis yapabileceğiniz hatta misafirlere ikram edebileceğiniz enfes bir tavuk yemeğimiz olur. Afiyetle.
" } ] }