{ "title": "Fırında Tavuk Dolması", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/firinda-tavuk-dolmasi(3).jpg", "date": "19.01.2024 06:41:59", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Fırında tavuk dolması, özel günlerin önemli tariflerinden biridir. Tavuğu oldukça pratik şekillerde pişirebileceğiniz gibi, bu şekilde biraz emek vererek ortaya harika bir ana yemek çıkarabilirsiniz. Fırında tavuk dolması yapmak için öncelikle iç pilav hazırlamanız gerekiyor. Bu şekilde tavukla oldukça uyum sağlayan lezzetli bir yemek hazırlayabilirsiniz. Üstelik çok besleyici olduğunu da belirtelim. Tarifi hazırlarken öce tavuğu marine edeceğiz. Böylece tavuk eti daha lezzetli hale gelecek. İsterseniz tarifi hep birlikte hazırlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Fırında tavuk dolması için gerekli malzemeler
İç pilavı için
Fırında tavuk dolması nasıl yapılır?

İlk olarak tavuğu marine etmekle işe başlayacağız. Önce limon suyu ve tuzla tavuğu güzelce ovalalım. Bu şekilde tavuk en az yarım saat beklemeli. Bu arada tavuğu marine edeceğimiz malzemeleri hazırlayalım. Verdiğimiz baharatları bir kâsenin içinde, domates salçası, zeytinyağı ve yoğurtla birlikte iyice karıştıralım. Bunu tavuğun her yerine gelecek şekilde sürelim. Tavuğu yine 1-2 saat kadar buzdolabında bekletelim. Hatta zamanınız müsait olursa, tavuğu bir gün önceden marine ederek bekletin.

Bu arada tavuğun içine dolduracağımız iç pilavı hazırlayalım. Pirinçler önce ılık tuzlu suda beklesin. Kuş üzümleri de ılık suda beklesin ve kabarsın. Bir tavanın içinde ince doğranmış kuru soğanı tereyağıyla ve çam fıstıklarıyla kavurmaya başlayın. İçine kabarmış pirinçleri de atarak kavurmaya devam edin. Pirinçler beyazlaşana kadar buna devam edin. Ardından iç pilav baharatlarını, tuzu, kuş üzümünü ve tavuk suyunun bir kısmını koyarak pilavı pişirin. Pirinçler biraz diri kalmalı, çünkü sonradan tavukla birlikte de pişecek. Pilavın suyu çekince, biraz soğumasını bekleyin.

Tavuğu bir tepsinin içine alarak, soğumuş iç pilavı içine doldurun. Bunu fırın pişirme torbasının içine yerleştirin. Pilavdan kalanı tavuğun çevresine koyabilirsiniz. Tavuk suyunun arta kalanını da torbanın içine koyun. Bu arada fırınınızı 220 derecede ısıtın. Tavuğun torbasının ağzının kapatın ve tepsiyle bilikte kızmış fırına sürün. Üzeri nar gibi kızarıncaya kadar yaklaşık 1,5-2 saat civarında fırında tavuk dolması pişmiş olur. Daha sonra tarifi uygun bir servis tabağına alarak, ikramınızı yapabilirsiniz. Biraz meşakkatli bir tarif olmasına rağmen, fırında tavuk dolması mükemmel lezzetiyle konuklarınızı ağırlamanıza yardımcı olur. Yanında haşlama sebze türleriyle birlikte ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }