{ "title": "Köri Soslu Tavuk", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/kori-soslu-tavuk(1).jpg", "date": "21.01.2024 16:51:13", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Köri Soslu Tavuk, Köri baharatının içinde acı kırmızı biber, kimyon, zerdeçal, zencefil, biber, kişniş, hint cevizi, karanfil, demirhindi, kakule ve demirhindi bulunan bir baharat karışımıdır. Bu baharat genelde tavuğu soslamak amacı ile kullanılan köri baharatının sağlık bakımından oldukça faydası bulunmaktadır. Bu yazıda sizlere köri baharatının faydaları ile köri soslu tavuk tarifi hakkında bilgi vereceğiz.

Köri Baharatının Faydaları Nelerdir?

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre köri baharatının içerisinde oldukça fazla bulunan baharatlardan bir tanesi zerdeçalın içinde bulunan 'kurkumin' adı verilen oldukça etkili maddenin pek çok kanser çeşidi ve özellikle de yemek borusu kanseri yani (Ozafagus kanserine) karşı oldukça destekleyici ve koruyucu özellikleri ortaya çıkmıştır. Cork araştırma merkezi tarafından yürütülmekte olan bu çalışma kurkumin etken maddesinin kanserli hücreleri tam yirmi dört saat içerisinde öldürmeye başladığını tespit etmişlerdir. Aynı zamanda köri baharatı sigara içiminden dolayı oluşan hasar ile akciğer kanserinden korunmak için de normal ölçülerde köri yenmesi önerilmektedir. Köri baharatı vücutta biriken toksit maddelerin vücuttan atılmasına da oldukça faydalıdır.

Köri Soslu Tavuk İçin Gerekli Malzemeleri
Köri Soslu Tavuk Nasıl Yapılır?

Bu enfes tarif için öncelikle tavuğu kuşbaşı şeklinde doğrayın. Yemeği yapacağınız tencere içine sıvı yağını koyun daha sonra sıvı yağının üstüne kuşbaşı olarak doğradığınız tavukların içine atın. Daha sonra etler suyunu salıp çekene kadar iyice pişirin.

Köri Sosu için

Sosu yapacağınız tencere içine tereyağı ve unu ilave edin. Tencereye aldığınız tereyağı ile unu iyice karıştırın ve unun kokusu çıkana kadar pişirin. Pişirme işlemini bitirdikten sonra tencereyi ateş üstünden indirin ateşten indirdiğiniz tencerenin içine soğuk sütü azar, azar dökün sütü dökme sırasında karıştırmayı kesinlikle unutmayın. Sütü içerisine döktükten sonra tencere içine bir bardak suda koyun. Yine bu aşamada karıştırmayı kesinlikle unutmayın bütün bu işlemleri bitirdikten sonra tuzu, karabiberi ve köri baharatını sosu yaptığınız tencere içine ekleyin. Bu sosları da tavuğun içine ekledikten sonra ocağın altını tekrardan yakarak tencereyi ocağın üstüne koyun ve iyice karıştırmaya devam edin. Unutmayın sosun kıvamı muhallebi kıvamında olması gerekiyor. Köri sosunu da yaptıktan sonra pişmiş olan tavukların üstüne ilave edin. Bu esnada ince, ince kıydığınız maydanozları ve kaju fıstıklarını köri soslu tavuğun içine koymayı unutmayın. Bunlar yemeğinize oldukça güzel bir tat verecektir. Daha sonra da tavuklar sos ile iyice özleşene kadar iyice pişirin. Pişen köri soslu tavuk servise hazır.

Afiyet Olsun.
" } ] }