{ "title": "Ligorin Tavuk", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/ligorin-tavuk.jpg", "date": "21.01.2024 15:55:49", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ligorin tavuk, dünyadaki tavuk cinsleri arasında en tanınmış olanlardan biridir. Beyaz yumurta üretiminin çoğunu ligorin tavuklar vermektedir. Bu tavukların ilk kez İtalya'da üretildiği bilinmektedir. Daha sonradan Danimarka, Amerika ve İngiltere'de renk çeşitliliği geliştirilmiştir. Ligorin tavuk gümüş, boz, beyaz, benekli, kızıl, ince benekli, kahverengi, karışık renkli olabilir. Kahverengi olanları açık ve koyu tonda olabilir. Bunun dışında cüce yani bantam ligorin tavuk üretimi de yapılmıştır.

Ligorin tavuk adını İtalya'nın Ligurian denizinin kıyısındaki Livorno şehrinden almıştır. Bu şehre İngilizcede Leghorn denmektedir. Buradan Amerika'ya tavukların ihraç edilmesi sırasında, İtalyan tavukları olarak anılsalar da zaman içinde tavuklara Leghorn denmiştir. Bu kelime giderek Ligorin halini almıştır. Tavukların ilk çıış yeri İtalya'dır. Ancak ipek yolu ticaretinin olduğu dönemde Avrupa'ya Güneydoğu Asya kökenli çok sayıda tavuk cinsinin gelmesi nedeniyle Ligorin tavukların atalarının kırmızı orman tavuğu olan Gallus Gallus ile yine orman tavuğu olan Gallus Bankiva olduğu yönünde görüş birliği bulunmaktadır. Fakat bu bilginin yeterli olmadığı düşünülmektedir.

Ligorin tavuklar Amerika'ya ihraç edildikten sonra, yumurta üretiminde kullanılma amacıyla tüm dünyaya yayılmaya başlamıştır. Buradan İtalya, New York gibi yerlere götürülmüş ve yumurta verimi bakımından her yerde tanınmaya başlamıştır. Amerika'da minorka cins tavukla çiftleştirilen ligorin tavukların boyları büyütülmek istenmiştir. İngiltere'ye götürülmesi 1870 yılında olmuştur. Bu tavukların ilk rengi beyazdır. Bundan sonraki üretimi kahverengi olmuştur. Hollanda, İngiltere, Danimarka ve Belçika'da farklı renkleri üretilmeye başlanmıştır. Ancak beyaz olan türleri daha iyi yumurta vermektedir ve farklı ortamlara daha iyi uyum sağlamaktadır. Bunlar ticari hibritlerin üretiminde de tercih edilmiştir.

Tavuk yetiştiriciliğinin amacı yumurta, et ve güzel göründükleri içindir. Geçmişte dövüş horozu olarak da yetiştirilmiştir. Ancak günümüzde bu yetiştiricilik sadece gelişmemiş ülkelerde devam etmektedir. Bu etkenlerle tavuk türleri geçmişten ipek yolu ticaretiyle dünyaya yayılmıştır. Tavuklardan farklı türler oluşturulmuştur. Ligorin tavuklarda bu değişimlerin, melezleşmelerin ürünü olarak oluşmuştur.

Ligorin tavuk özellikleri nelerdir?

Bu tavuk cinsleri bilinen tavuklara göre daha küçük boydadır. Ancak cüce denilen boyda değildirler. Cüce türleri ayrı üretilmiştir. Beyaz renkte olanların yumurta verimi oldukça iyidir. Yıllık yumurta verimi iyi tavuklarda 300 adet kadardır. Ligorinler et üretimi için yetiştirilmez. Bunun nedeni yapısal olarak küçük ve hafif olmalarıdır. Horoz ligorinler piliç çevirmede tercih edilebilir.

Ligorin tavukların bilinen 16 türü olmasına rağmen, bunun dışında da türleri bulunmaktadır. Türün devamını sağlamak amacıyla, damızlıklara çok dikkat edilmektedir. Ligorinlerin bazı türleri Malay ve Minorca ile melezleştirilerek ağırlaştırılmıştır. Bu şekilde farklı renkte, özellikte değişik ligorin tavuklar üretilmiştir. Tesadüfen ortaya çıkan ligorin türleri de korunmuş ve çoğaltılmıştır. Ligorin tavukların açık kahverengi olanları kırmızı orman tavuklarına çok benzer. Horozlarını bu türle ayırt etmek çok zordur.

Bu cins tavukların uçma kabiliyetleri az da vardır. Serbest kalırlarsa gece ağaç dallarında tünerler. Kümese alışmaları da kolay olur. Ancak insanlara yaklaşmaları zordur. Çok yakın alakayla insana alışmaları mümkün olabilir. Araştırıcı, aktif ve hareketli olurlar. Açık alanda yetiştirildiğinde kendi besinlerini rahatlıkla bulurlar. Akşam olmadan da kümese dönerler.

Ligorin tavuk gurk olma ve kuluçkaya yatma eğilimi hemen hemen hiç göstermez. Fakat serbest yetiştirilenlerde bu eğilim görülebilir. Tavuklar seçtiği gizli alanlara yumurtalarını biriktirerek kuluçkaya yatabilir. Bu tavukların gurk olmaması kısıtlanmalarından kaynaklanır. Çünkü yumurta üretimi için yetiştirildikleri için, ortak alanlarda, kapalı yerlerde folluk yaparlar. Bu yüzden gurk olmazlar.
" } ] }