{ "title": "Organik Tavuk", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/organik-tavuk.jpg", "date": "20.01.2024 14:24:38", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Organik Tavuk, Tavukların sağlık ve beslenme yöntemlerinin kimyasal besin maddelerinden uzak tutularak tamamı ile doğal bir çevre eksenininde, beslenme itibariyle doğal besinler ile yem verme yöntemi ile beslenmesi sonrasında organik tavuk üretime gerçekleştirilmektedir. Organik tavuk yetiştire bilmek amacıyla yemlerin tam anlamıyla organik tarım sistemi ve prensiplerine göre üretilen ham maddeler ile beslenmesi gerekmektedir. Sadece, organik yollu bitkisel ürünlerin uygulanması organik tavuk yetiştiriciliği için yeterli değildir. Hakeza bir doğal çevrenin bulunması gerekmektedir. Organik tavuk yetiştiriciliğinde kesinlikle sentetik renklendiriciler, büyüme uyarıcı hormon ve benzer katkı maddeleri, antibiyotikler, üre ve iştah açıcılar kullanılmaması gerekir. Bir kısım amino asit ve genetik olarak oynanan ham madde ve suni yollar ile üretilen yem ve yem katkı maddeleri organik tavuk yetiştirilciliğinde kullanılamaz. Organik tavuk yetiştiriciliğinde tarıma dayalı bitkisel ürün tüketiminin yanı sıra kümes etrafında bulunan meralarda uygun otlatma imkânı sunulmalıdır. Hakeza tavukların yemlendirilmesi amacıyla kullanılan bir kısım kap ve barınakları hayvanın doğal fizyolojilerini rahatsız edecek etkenlerden olmamalıdır.

Organik Tavuk Yetiştiriciliği Kural ve Kaideleri

Organik tavuk üretimi ülkemizde organik yollarla üretilen tavuk eti ve tavuk yumurtası ihtiyacını karşılama amaçlı yapılmaktadır. Bunun için uygun geniş araziler ayrılarak bu yetiştiriciliğin sağlanması amacıyla uygun çiftlik ortamları oluşturulması gerekmektedir. Bu çiftlik de uygun damızlık tavuk üretime sağlanarak işletmenin devamı sağlanmış olur. Organik tavuk yetiştiricileri etçi civcivlerin 12 haftalık organik tarım ile beslenmesi ile yaklaşık olarak üç veya dört kilogramlık bir canlı ağırlığa ulaşması hedeflenmektedir. Organik tavuk üretimi sayesinde organik yumurta ve tavuk eti elde etme durumu söz konusudur. Organik tavuk işletmesinde senelik 250 - 280 aralığında yumurta temini hedeflenmektedir. Kaldı ki tavuk eti yönünde ise bu işletme de makul sürelerde uygun besinlerle beslenen etcil tavukların üretimi sağlanmıştır. Sonuç itibariyle organik tavuk işletmesi ile uğraşan bir kimse suni yollarla üretilen bir tavuğun yaklaşık 10 katı kadar daha pahalı olarak tavuğu satma imkânına sahiptir. Ayrıca doğal yollar ile üretilen tavuk yumurtalarının lezzetli olması hasebi ile piyasa fiyatının 7-9 katı daha fazla satma imkânı üretici elde edecektir.

Ülkemizde Organik Tavuk Yetiştiriciliği

Gelişin teknolojinin zararları artık 2 ay gibi bir sürede civcivlerin bir kısım hormonlar yardımı ile hızlı büyümesine sağlamıştır. Bu durum hızlı bir kazanç elde etmeyi sağlamış ise de bir kısım sağlık problemlerini yanında getirmiştir. Böyle bir sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmak istemeyen entelektüel aileler gıda ihtiyacını köylere yönelerek sağlamıştır. Bu şekilde ihtiyaç karşılama durumu çok zor olması hasebi ile bu defa bir kısım girişimcilerin bir araya gelmesi amacıyla sağlıklı ve organik yem üretimiyle birlikte organik tavuk yetiştiriciliği ortaya çıkmıştır. Bu işletmelerin her ne kadar giderleri çok fazla olsa da sağlıklı olarak beslenmek isteyen birçok kişi çok daha fazla paralar karşılığında doğal olarak beslenme gayretine düştü. Böylelikle bir kısım girişimciler tekrardan köylere dönmenin daha sağlıklı olacağı kanısını oluşturdu. Hatta günümüzde kentlerden, köylere geçiş bu sayede sağlanmış olmuştur. Bu durum köy ekonomisinin kalkınmasına ve organik üretimin artmasını sağlayarak GDO'lu ürünlerin yok olmasını sağlamıştır.
" } ] }