{ "title": "Paçalı Tavuk", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/pacali-tavuk.jpg", "date": "19.01.2024 16:30:20", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Paçalı tavuk, ayak bileklerinde oldukça yoğun bir şekilde tüyler bulunan tavuklardır. İlgi çekici ve hoş görünümleri ile süs tavukları olarak da adlandıranlar bulunmaktadır. Bu paçalı ayakları ile diğer tavuklara göre daha yavaş hareket etseler de tüm ihtiyaçlarını kendileri halletmektedir. Paçalı tavuklar denilince akla gelen ilk türler, brahma tavuğu, habeş tavuğu ve koşin tavuğu olmaktadır. Bunlar hakkında kısaca şöyle bilgi verebiliriz:

Paçalı Brahma Tavuğu: Hindistan kökenli bir tavuk türüdür. Koşin ve malay adlı iki ırkın melezlenmesi sonucu elde edilmiştir. Çok beğenilen ve gösterişli olan brahma tavuğu, paçalı ayakları ve küçük ibikleri ile de oldukça dikkat çekmektedir. Normal tavuk türlerine göre daha iri yapılı olan bu tavukların dişi olanları 4-4.5 ve erkek olanları da 6 kilo civarında bir ağırlığa sahiptir. Üç tane önde ve bir tane de arkada olmak üzere dört adet tırnakları bulunur. Yılda ortalama 110 civarında yumurta verebilen bu tavukların yumurta renkleri de açık kahverengi olarak bilinir. Çok sakin olan bu hayvanlar özellikle yaz aylarında kuluçkaya yatarlar ve 21 günde civciv çıkarırlar. Kendi aralarında renklerine göre ayrılabilen bu tavuklar, siyah, beyaz ve sarı renkli olabilirler.

Paçalı Habeş Tavuğu: Doğu Asya kökenli olarak bilinen habeş tavuğu, paçalı ve sakallı oldukları için hem çok gösterişli hem de tüylerinden dolayı yumuşacık hayvanlardır. Tepe bölgeleri, bacakları ve sakal tüyleri ile yumak gibi ipeksi görünümdedirler. İbikleri bordo renkli olan habeş tavukları beyaz, siyah, kahverengi, sarı ve gri gibi farklı renklerde görülebilirler. 4 aylık olduktan sonra yılın her mevsiminde uygun koşullar dahilinde üreme yapabilen bu tavuklar 20-21 gün kuluçka döneminden sonra civciv çıkarırlar. Yılda ortalama 120 tane yumurta verirler ve yumurtaları da krem renklidir. Dişi olanların ağırlıkları 1 kilo civarında iken, erkekler de 1.3 kilo kadardır.

Paçalı Koşin Tavuğu: Çin kökenli olan bu tavukların ilk üretimi de Çin'in Koşin ilinde yapıldığı için adını burdan almıştır. Paçalı ayakları ve güzel görünümü ile süs hayvanı olarak da bilinen bu tavuklar aslında et tavuğudur. 6 aylık olan bir koşin tavuğu üreme yapabilmektedir ve uygun ısı ve ışık olduğunda yılın tüm aylarında üremeleri gerçekleşebilir. Civcivler 21 günde çıkarlar. Horozları yaklaşık 5 kilo ve dişileri de 3.5 kilo kadardır. Yılda ortalama olarak 100 civarında yumurta verebilen bu tavuklar, kendi aralarında renklerine göre, siyah koşin, beyaz koşin ve sarı koşin olmak üzere üçe ayrılırlar.

Sultan Tavuğu: Türkiye'de yetiştirilen ve kökeni bizim ülkemize ait olan sultan tavuğu beyaz rengi, paçalı ayakları, beyaz kulakları ve tepedeki tüyleri ile çok güzel bir görüşüne sahiptir. Değişik bir ibik şekli olan bu tavukların ibikleri V şeklindedir. Oldukça uysal ve narin olan sultan tavuğu, çok sık kuluçkaya yatarak üreme yapmaktadır. Gelişimleri çok az ve yavaş olan bu tavukların dişisi 1.5 ve horozu da 2 kilo kadardır. Yılda ortalama olarak 75 civarında yumurta veren bu tavukların yumurtaları da 50 gr ve beyaz renklidir.
" } ] }