{ "title": "Soya Soslu Tavuk", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/soya-soslu-tavuk(1).jpg", "date": "19.01.2024 14:11:57", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Soya Soslu Tavuk, soya sosu Doğu ve Güneydoğu Asya mutfağına özgü bir sostur. Haşlanmış soya fasulyesi, kavrulmuş tahıllar, salamura suyu ve mantar püresinin 18 ayda fermente olmasıyla elde edilir. İçerisinde oldukça yüksek oranda sodyum bulunur. Özellikle tavuk yemeklerinde sıklıkla tercih edilir. Soya soslu tavuk yapımı oldukça kolay ve zahmetsizdir. Hazırlama ve pişirme süreleri dahil sofraya ulaşmasına kadar geçen süre toplamda yarım saat kadardır. Aynı zamanda oldukça lezzetli bir yemektir. Akşam yemekleri için pişirilmesi uygundur. Yanında arpa şehriyesinden yapılmış pilav ya da mevsim yeşilliklerinden yapılmış salata tercih edilebilir.

Soya Soslu Tavuk İçin Malzemeleri
Soya Soslu Tavuk Üzeri için
Soya Soslu Tavuk Nasıl Yapılır?

Soya soslu tavuk yapımına öncelikle olarak tavukların fazla yağlarının ve derilerinin alınmasıyla başlanır. Tavuklar yıkandıktan sonra tercihe göre ister kuşbaşı ister jülyen şekilde doğranabilir. Ayrıca tavuk seçimi de tercihe göre değişebilir. Tavuk göğüs sevenler onu da kullanılabilir. Fakat tavuğun göğüs tarafı diğer bölümlerine göre daha kuru olduğu için pek tercih edilmemesi önerilir. Tavuklar hazırlandıktan sonra derin bir kâsede sirke, mısır nişastası, soya sosu ve tüm baharatlar çırpılır. Soya sosu özünde zaten tuzlu bir sos olduğu için sonradan ilave edilecek tuz miktarına oldukça dikkat edilmelidir. Sarımsakların kabukları soyularak ince ince kıyılır ve sosa ilave edilir. Hazırlanan sosa tavuklar da eklenerek tüm malzemeler iyice karıştırılır.

Tavukların yumuşaması ve marine olması için soslu bir şekilde 1-2 saat kadar buzdolabında bekletilmesi önerilir. Vakti olmayanlar buzdolabında bekletmeden de pişirebilir. Diğer bir yandan kırmızı ve yeşil biberlerin baş kısımları kesilerek tohumları ayıklanır. Biberler boylamasına kesilerek yarım ay şeklinde ve parmak kalınlığında doğranır. Soya soslu tavuk yapımı için yapışmaz ve derince bir tava tercih edilmelidir. Tavanın içine biraz sıvı yağ eklenerek tava ocağa alınır. Yağ iyice kızdıktan sonra tavuklar ilave edilerek yüksek ateşte mühürlenmesi sağlanır. Tavuk bu esnada kaşık ile karıştırılınca kendi suyunu bıraktığı için lezzet kaybı yaşanır. O nedenle tavuk kızgın yağa atıldıktan sonra hemen karıştırılmamalı ve mühürlenmesi için beklenmelidir. Tavuklar mühürlendikten sonra ocağın altı hafif kısılarak tavukların içerisine biberler eklenir. Tüm malzemeler yumuşayıncaya kadar arada bir karıştırılarak yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirilir. Bu esnada soya sosunun tavaya yapışmasına ve yanmamasına dikkat edilmelidir. Soya sosu yanarsa tavuğun da tadını değiştireceği için mutlaka özen gösterilmesi gerekir. Soya soslu tavuk piştikten sonra ocaktan alınır ve dinlenmesi için beklenir. Küçük bir tavada kızdırılmış sıvı yağın içinde susamlar kavrulur. Servis tabağına alınan soya soslu tavuğun üzerine kavrulmuş susamlar da serpilerek sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }