{ "title": "Sultan Tavuğu", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/sultan-tavugu.jpg", "date": "19.01.2024 14:33:05", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Sultan tavuğu, Kökeni Türkiye olan bir tavuk türüdür. Sultan tavuğu Osmanlılar döneminde 1850 yılında İngiltere ülkesine hediye edilerek dünyaya tanıtılmıştır. Osmanlı devletinin onayı ile ismi Osmanlı sultanlarından almıştır. Sultan tavuğu sakin mizaçlı yapısı ile kapalı ortamlarda rahatlıkla beslenebilir ve yetiştirilebilir. Tavuğun barındığı yerin kuru ve temiz olması çok önemlidir. Bunun en büyük sebebi de kirlenmeye müsait beyaz tüylerinin olmasıdır. Bu arada sultan tavuğunun da ayaklarında bulunan tüyleri uzun ve beyazdır. Sultan tavuğunun mavi ve siyah renkli olanları da vardır.

Sultan tavuğunun özellikleri nelerdir?
Sultan tavuğu, bir yılda ortalama yetmişe yakın yumurta yumurtlar ve gurk olma dönemi neredeyse sıfırdır. Sultan tavuğu nadir bir tavuk türü olmasından dolayı kuluçka makineleri yardımı ile çoğaltılır. Üretimi çok özen gerektiren bir yapıda olduğundan, kuluçka yöntemi ile daha kolay üretimi yapılmaktadır. Dış güzelliği dillere destan olan sultan tavuğu Osmanlı saray bahçelerini süsleyen bir tavuk türüdür. Süs amacı ile kullanılan bu tavuk türü batıda şov amaçlı kullanılan bir tavuktur.

Sultan tavuğunun, geniş kabarık tüyleri, uzun kuyrukları, sakalları ve bol ayak tüyleri ile dikkat çeker. Küçük ve V şeklinde bulunan ibikleri tüylerinin uzun olmasından dolayı neredeyse gözükmez. Sultan tavuğunun ayakları beş parmaktan oluşur ve nadir görülen bir durumdur. Genel tavukların çoğunluğunda tırnak sayısı dörttür. Sultan tavukları tavuk cinsleri içerisinde bodur tavuklar hariç en küçüklerinden birisidir. Dişilerinin yumurtaları küçük ve beyazdır. Çok fazla yumurtlama olayını gerçekleştirmezler. Sakin yapısı sayesinde yetiştiricileri içerisinde uyum sorunu yaşamazlar. Yetiştirilme alanları yemyeşil bahçeler olursa beyaz ile ahengini seyretmeye doyamazsınız.
" } ] }