{ "title": "Süs Tavukları", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/sus-tavuklari.jpg", "date": "19.01.2024 04:06:51", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Süs tavukları, dünyanın birçok yerinde yetiştirilen hayvanlardır. Süs tavukları üç gruba ayrılmaktadır. Ağır ırk olan tavuklar daha iridir. Standart ırk orta boy ve minyatür ırk ise küçük süs tavuklarıdır. Süs tavuğu beslemek maddi kazançtan ziyade aslında bir hobi olarak başlamaktadır. Süs tavuklarının kökenleri farklı olmaktadır. Japonya, Hindistan, Çin, Fransa, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerden farklı ırklar gelmektedir. Araştırmalara göre Asya'da yaşayan 4 adet yabani ırkın bugünkü ırkların kökenini olduğu düşünülmektedir.

Süs tavuğu nasıl yetiştirilir?

Süs tavuğu yetiştirme kararı aldığınız zaman öncelikle tavuğun ırkına ve/veya ırklarına göre kümes yapınızı ayarlamanız gerekmektedir. Çünkü süs tavuklarının boyutları farklı olduğu için minyatür bir tavuğun ihtiyaçları ile ağır ırk bir süs tavuğunun ki farklı olacaktır. Aynı zamanda hangi cinsten kaç adet üretim yapacaklarsa ona göre yedek kümeslerde bulundurmak zorundalar. Bazı cinsler 1 yıl içerisinde çok fazla yumurta verebilmektedir. Sadece bir ya da iki tavuk yetiştirecekseniz ayrı tabi. Beslemede de süs tavuklarının ırk özellikleri dikkate alınmalıdır. Örneğin ağır ırktan bir yavru aldınız ve besleyeceksiniz. Bu yavruyu fenni yem denilen fabrika yemi vermelisiniz. Eğer böyle yapmaz iseniz sağlıklı büyüme olmayacaktır. Kırık buğday ya da ekmek vermek bu aşamada uygun olmayacaktır. Fabrikalarda hayvanların cinsine, yaşına ve boyutlarına göre yemler üretilebilmektedir. Büyüdükten sonra taneli yemler ya da yeşillik verebilirsiniz. Süs tavuğu besleme konusunda bir başka dönem kuluçka ve yumurtlama dönemidir. Bu dönemde yumurta yemi verilmektedir. Bunun amacı hayvan yumurtlama döneminde kaybettiği kalsiyum ve bazı mineralleri geri alabilecektir. Daha sonra kuluçkadan çıkan yavru civcivler etlik civciv yemi verilmektedir. Tabi bu yem 14'üncü güne kadar devam etmektedir. Bundan sonraki süreçte etlik piliç yemi verilir. Hayvan geliştikten sonra da piliç geliştirme yemleri ve vitaminler verilmektedir. Süs tavuğu beslemede hastalıklara karşı kapalı kafesler kullanılması hastalık kontrolü açısından daha faydalı olacaktır. Hastalıktan korumak için suya katılan ya da damla şeklinde aşılar kullanılabilir.

Bazı süs tavukları ve özellikleri nelerdir?

Sablepoot: Anavatanı Hollanda olan bu tavuk çok çeşitli renklerde bulunmaktadır. Ayaklarındaki tüy yapısında dolayı çizmeli tavuk olarak da geçmektedir. Milefeur, buff ve limon renkleri olabilmektedir. Kilosu ortalama 700-800 gr arasında minyatür bir ırktır.

Friesian: bu süs tavuğunun kökeni de Hollanda'dır. 1900'lü yıllarda Hollanda'da yetiştirilmiştir. Standart ve küçük boy olarak yetiştirilebilen bu cins altın, gümüş, sarı-limon çizgili, mavi ve siyah renklerde olabilmektedir. Ortalama ağırlığı 600-800 gr arasındadır.

Brahma: Asya kökenli melez bir tavuktur. Beyaz, siyah ve sarı olarak üç renkte olabilen bu hayvanlar, yılda 120 adet yumurta verebilmektedir. Ağır ırktan bir süs tavuğudur. Kilosu 4-5 kg civarındadır.

Sultan: Nadir bulunan bu tavuk cinsi 1850 yılında Türkiye'den İngiltere'ye gitmiştir. Başının üstünde tepeler ve çene altında sakallar olan bu nadir hayvanın rengi beyazdır. Ortalama ağırlığı 1,5-2 kg'dır.

Japonez: Adından da anlaşılacağı üzere Japon kökenli bir tavuktur. Erkeklerinin kuyrukları yukarı doğru ve diktir. Ağırlıkları 400-600 gr aralığındadır. Yılda 100-160 yumurta verebilmektedirler.
" } ] }