{ "title": "Tavuk Ciğeri Nasıl Yapılır", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/tavuk-cigeri-nasil-yapilir.jpg", "date": "20.01.2024 08:56:47", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Tavuk ciğeri nasıl yapılır, ciğer protein, demir ve A vitamini bakımından zengin bir gıdadır. Dana, kuzu, sığır ve kaz ciğerinin yanı sıra tavuk ciğeri de önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle Orta Doğu ülkelerinde yaygın şekilde tüketilir. Tavuk ciğerinin birbirinden çeşitli pişirme yöntemleri vardır. Fırınlanarak, ızgarada, kavrularak, haşlanarak, kızartılarak ya da tavada kızartılarak pişirilir. Ayrıca tavuk ciğeri ayrıca diğer önemli sakatatlardan biri olan yürek ile de pişirilir. Tercihe göre ister sade olarak ister sebzelerle birlikte tüketilebilir. Ciğerin yanında salata olarak olmaza olmazlar soğan ve maydanoz ikilisidir. Kuru soğanlar piyazlık olarak doğranır ve biraz tuz ile acısı çıkacak şekilde elle ovulur. Maydanozlar saplarından ayıklanarak ince ince kıyılır soğanlar ile karıştırılır.

Tavuk Ciğeri İçin Malzemeleri
Nasıl Yapılır?

Tavuk ciğeri yemeğine öncelikli olarak tavuk ciğerlerinin hazırlanmasıyla başlanır. Tavuk ciğeri büyük marketlerden ya da kasaplardan kolaylıkla temin edilebilir. Doğranmış olarak ya da bütün ciğer olarak satın alınabilir. Bütün olarak alınan tavuk ciğeri evde istenilen şekilde kesilerek hazırlanabilir. Evde hazırlanacak olan tavuk ciğerlerinin varsa sinirleri ve fazla yağları bıçak yardımıyla temizlenir. Temizleme işleminden sonra birkaç kez su ile yıkanır. Burada en önemli nokta tavuk ciğerlerinin üzerinde kan pıhtılarının kalmamasını özen gösterilmelidir. Doğranmış olarak satın alınan tavuk ciğerlerinin de aynı şekilde birkaç su ile yıkanması gerekir. Temizlenen tavuk ciğerleri 3-4 santim uzunluğunda küçük kuşbaşı şeklinde doğranır. Süzgeçten geçirilerek bir kenarda bekletilir. O esnada diğer malzemeler hazırlanır. Soğan ve sarımsakların kabukları soyulur. Önce yıkanır sonra soğanlar küp şeklinde doğranırken sarımsaklar ise çok ince kıyılır. Mantarların üzerindeki ince zar soyulur ve duru suda her biri ayrı ayrı yıkanır. Yıkandıktan sonra dörde bölünür. Mantarların renginin beyazlaşması için kullanılacağı zamana kadar limonlu suda bekletilir. Yeşil biberlerin baş kısımları kesilerek çekirdekleri temizlenir. Parmak kalınlığında ve halka şeklinde doğranır. Domateslerin kabukları da soyulur ve küp şeklinde doğranır.

Tavuk ciğeri için yapışmaz ve derin bir tava ya da tencere tercih edilmesi daha iyi pişmesini sağlar. Tavanın içine biraz sıvı yağ eklenerek tava ocağa alınır. Yağ iyice kızdıktan sonra tavuk ciğerler yüksek ateşte mühürlenir. Ciğerler çabuk pişeceği için arkasından diğer malzemeler hemen eklenebilir. Ciğerlerin rengi değişince süzülen mantarlar ilave edilir. Yaklaşık bir dakika sonra soğan, sarımsak ve biberler ilave edilir. Tüm malzemelerin üzerine baharatlar ve un serpilir. Un kokusu geçene kadar yaklaşık 2-3 dakika kavrulur. Son olarak domatesler de eklenir. Domatesler eklendikten sonra karıştırma işlemi yapılmaz. Domateslerin saldığı su ile tavuk ciğerleri kendiliğinden pişer. Domatesler yumuşayınca ocağın altı kapatılır ve tava ocaktan alınır. Servis tabağına alınan tavuk ciğeri sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }