{ "title": "Tavuk Dolması", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/tavuk-dolmasi(2).jpg", "date": "21.01.2024 13:50:14", "author": "Nimet Öğüt", "article": [ { "article": "
Tavuk dolması, yılbaşında, düğün ve bayram gibi özel günler de sunabileceğiniz lezzetli ve misafirlerinize gönül rahatlı ile sunabileceğiniz bir ana yemektir. Tavuk dolması zahmetli görünse de o kadar da zor değildir. Tavuk dolmasının yapımı çok zaman almamakla beraber masanızda göz doldurmaktadır. Size aile yemeklerinde vazgeçilmezim arasında yer alan iç pilavıyla inanılmaz lezzetli tavuk dolması tarifini vereceğim. Şimdiden kolay gelsin.

Tavuk Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?

Tavuk dolması yapılırken önce iç pilavı hazırlamalıyız. Dolmalık fıstık ve kuş üzümü ayıklayıp, iyice yıkamalıyız. İç pilavın içine koyulacak pirinci nişastasının gitmesi için bol su ile yıkamalıyız. Pirincin fazla suyunun çıkması için süzgeç yardımıyla iyice süzelim. Tencereye tereyağını ve zeytinyağını alalım. Tereyağı eridikten sonra yıkadığımız pirinci tencerenin içine koyalım. Pirinçleri ocağı orta ateşe getirerek iyice kavuralım. Pirinçler kavrulduktan sonra dolmalık fıstık ve kuş üzümünü ilave edelim. Dolmalık fıstık ve kuş üzümünü 2-3 dakika kavrulduktan sonra tuzunu ekleyip 2 su bardağı sıcak suyu ilave edelim. İç pilavın suyu çekinceye kadar ocakta pişirelim. İç pilavın çok pişmesi gerekmemektedir. İç pilavımız piştikten sonra 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı karabiberi ve 1 çay kaşığı yenibaharı ekleyip ocaktan alalım. İç pilavımızı soğuması için ayrı bir geniş kaba alalım. İç pilavımız hazırladıktan sonra bütün tavuğumuzu iyice yıkayalım. Tavuğun tüyleri varsa tüpte tüylerini ütelememiz gerekmektedir. Bütün tavuğun eklem yerlerinden kemiklerini çıkartırken tavuğun bütün kalmasına dikkat etmeliyiz. Tavuğun yağlı ve büyük olması tavuk dolmasına lezzet katacaktır. Tavuğun iç kısmına hazırladığımız iç pilavı fazla bastırmamak şartıyla dolduralım. Çok bastırdığımız takdirde iç pilavımız pişmez ve lapa haline gelmektedir. Tavuğun içini doldurduktan sonra tavuğun atak kısmını derisinden geçirmek kaydı ile dikiş ipi ile dikilmelidir. Tavuk bu şekilde dikildiği zaman iç pilav pişerken dökülmemektedir.

İçini doldurduğumuz tavuk yağlı kâğıt serilen tepsiye alınıp tavuğun üstü yoğurt, zeytinyağı, kekik, pul biber ve salça karışımıyla sos hazırlanarak üstüne sürmeliyiz. Tavuğa sosu çok sürmemeye dikkat etmeliyiz çok sürdüğümüz takdirde tavuk çok fazla kızarıp yanabilmektedir. Tavuk dolmasını fırın torbasında da pişirebilirsiniz. Fırınımız 200 dereceye ayarlayıp önceden ısıtmalıyız. Tavuk dolmasını fırın tepsisine göğüs kısmı alt tarafa gelecek şekilde yerleştirmeliyiz. Fırın tepsinin kenarına dilimlediğiniz patates ve arpacık soğan koyulduğunda daha lezzetli ve sunumda kullanabilirsiniz. Fırın tepsisine koyulan tavuk dolması fırına koyulur. Yaklaşık olarak 40-50 dakika fırında kalan tavuk dolmasını kürdan yardımıyla piştiğini anlayabilirsiniz. Kürdanın ucuna pembe olarak çıkıyorsa tavuk dolmamız pişmemiştir. Bu durumda iç pilavın içine biraz daha su ekleyip tavuğu tekrar fırına koyalım. Tavuk dolması suyunu çekene kadar pişirmeye devam edelim. İç pilavın suyu çektiğinde tavuk dolmamız pişmiş demektir.

Tavuk dolması piştikten sonra üstüne havlu kâğıdı kâğıt kapatarak 15-20 dakika dinlenmeye bırakmalıyız. Tavuk dolması dinlendikten sonra daha lezzetli olacaktır. Dinlenen tavuk dolması geniş ve tabanı derin olan bir kaba alınıp, tavuğun içinde yer alan iç pilavı servis tabağına dağıtılarak tavuğu pilavın tam ortasına koyalım. Tavuk dolmasının yan tarafına koyduğumuz patates ve arpacık soğanı da pilavın yanlarına serpiştirelim. Tavuk dolmamız servise hazır. Tavuk dolması masanızın orta kısmında misafirleriniz ve ailenizin favori yemeği olacağından eminim.

Şimdiden afiyet şifa olsun.
" } ] }