{ "title": "Tavuk Eti", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/tavuk-eti.jpg", "date": "20.01.2024 03:09:42", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Tavuk eti, evcilleştirilmiş tavuktan elde edilen beyaz bir et çeşididir. Günümüzden fazla tüketilen et ürünleri arasındadır. Özellikle ızgara, yahni, fırın çeşitleri vardır. Özellikle tavuk etinin faydaları çok fazladır. Birçok Uzman tarafından kırmızı et yerine tavuk etinin tüketilmesi oldukça yararlı görülmektedir.

Tavuk eti, kalsiyum ve fosfor açısından çok zengin bir yapıya sahiptir. Tavuk eti, kemik gelişimi ve kemiklerin direnci için çok önemlidir. Çocukların yetişme çağlarında da bol bol tüketmesi gereken tavuk eti özellikle fosfor içerdiği için gözlere çok faydalıdır. Tavuk eti çinko açısından da zengin bir yapıya sahiptir. Özellikle erkeklerde Testosteron hormonunu düzenleyen minerallerin başında çinko gelir.

Tavuk etinin içerisinde B6 vitamini ve Selenyum mineralleri de vardır. B6 vitamini dolaşım sisteminin kan akışını düzenleyerek ve beslenmedeki yararından dolayı kalp krizi riskini düşürür. İçeriğindeki Selenyum Tiroit hormonları düzenler cilt kırışıklıklarına engeller ve saçları parlak hale getirir. Tavuk eti, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Aynı anda da sinirleri yatıştırır ve rahat bir uyku uyumanızı sağlar. İçeriğinde bulunan proteinler bakımından zengin olan tavuk eti tam bir Yağ fakirdir. Bu nedenle tüm Diyet ve sağlıklı beslenme sitelerinde tavuk eti hep vardır.

Tavuk etinin, bu kadar rağbet görmesinin en baştaki sebeplerinden birisi de halk tarafından kırmızı et fiyatlarının çok yüksek olmasıdır maddi sıkıntılara sebep olacağından ötürü kırmızı etin tüketimi en aza indirgenerek tavuk eti ile bu açık kapatılmaya çalışılır. Türkiye'de çok fazla sayıda tavut eti tüketimi mevcuttur. Normal olarak doğal ortamda yetişen tavukların aşağı yukarı 90 gün içerisinde kesilecek seviye geldiği bilinmektedir. Fakat fabrikasyon ürünler de bugün bu zaman yarı yarıya düşmekte ve doğallığını kaybetmektedir. Sürekli olarak aydınlık bir ortamda durması ve yemek yemesi gereken tavuk bir de ek kimyasallar eklenerek daha çabuk büyütülerek üretim sirkülasyonu arttırılmaktadır. Böylelikle kesim yapılacak hale gelmektedir. Öyle ki tavukların kemiklerinin gelişimi tamamlanmadan ve daha küçücükken, gelişim evreleri bitmeden kesilmesine sebep olmaktadır.

Tavuk eti, ile ilgili verdiğimiz olumlu bilgilerin hepsi hormonsuz ve doğal yetişmiş tavuklar için geçerlidir. Bu nedenle asla bilmediğiniz bir yerlerden ve markalardan tavuk almayınız. Yoksa kendinize fayda sağlamak yerine zarara uğratabilirsiniz.

Tavuk etinin faydaları nelerdir?
Tavuk eti, kolay sindirilebilirlik dönemi kısalığından dolayı rahatça çiğnenebilir. sağlıklı bir yaşam sürdürmek isteyen çocuklar ve yetişkinler benzeyen yetişkinler için benzersiz bir gıdadır. Pratik ve kolay yapısıyla sofralara sayısız yemek çeşidi armağan eden lezzetli bir seçenek olan tavuk eti kolayca hazırlanıp çabuk pişer ve sıcak soğuk olarak da tüketilebilir. Hem ekonomik hem de hayvansal protein kaynağı oldukça yüksektir. İnsanlar tavuk etinin içerisindeki protein kaynağı sayesinde dengeli ve sağlıklı beslenebilir. İnsan sağlığını olumlu olarak etkileyen en ideal et türüdür.

Tavuk eti, kalp dostudur. Kötü beslenme ve alternatif besinler arasından uygun olanının seçilmemesi, kalp hastalığı, hipertansiyon, kanser, diyabet, osteoporoz ve anemi gibi birçok hastalığa adeta davetiye çıkarmaktadır. Vücuttaki hücrelerin sürekli yenilenmesi ve çoğalması için büyüme çağında hamilelikte ve emzirme dönemlerinde mutlaka proteinler ve zengin tavuk eti tüketilmelidir. Protein deposu tavuk eti insan vücudunun sentezleyemediği ve besinlerle alınması zorunlu olan amino asitleri yeterli miktar ve uygun oranlarda içeren proteinlere sahiptir. Bu yüzden de birçok Uzman tarafından tercih edilmiştir.

Tavuk eti tüketimi ülkemizde oldukça yaygındır. Bunun en büyük sebeplerinden birisi kırmızı et olan fiyat oranlarının çok yüksek olmasıdır. Günümüzde birçok şehirlerimizde tavuk eti üretimi ve fabrikasyon olarak devam etmektedir. Gelişmekte olan bir ülke olmamıza rağmen bu konuda çok geri kalmış bir ülke sayılabiliriz.

Tavuk etinde bulunan yüksek derecede Protein olmasının sebebi, hücre yapısının temel organik maddesidir. Proteinsiz bir yaşam düşünülemez. İnsan vücudunda bu denli önemli olan proteinler amino asit adını verdiğimiz yapı taşlarından oluşur. Vücutta proteinlerin oluşturan amino asitlerin bir kısmı birinden oluşabilir. Tavuk etinin her bir bölgesinin farklı lezzetler limanıdır. Özellikle but kısımları ve kanat kısımları daha yağlı iken, göğüs kısımları da tamamen yağsız olarak oluşmuştur. İçeriğinde kolesterol ve doymamış yağ asitleri vardır. Protein ve yağ içerikleri açısından önemli bir avantaja sahip tavuk etleri, demir, fosfor ve B grubu vitaminlerinin ana kaynağıdır.

Ülkemizde tavuk etinin çok fazla tüketilmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi maddi olarak düşük fiyatlara satılıyor olmasıdır. Bunun dışında satışını olumsuz etkileyen bir diğer faktör ise fabrikasyon ürünlerin çok sayıda olmasıdır. Doğal ortamda yetişmiş tavuk etlerini neredeyse ortalama fiyat aralığı 20 30 TL civarındadır. Düzenli ve sağlıklı tavuk eti tüketmek isteyen kişiler doğal yolla büyümüş tavukları daha çok tercih ettirmektedir. Maddi açıdan sıkıntılı olan kişiler ise fabrikasyon olup olmadığına bakmadan sadece yaşamak için bile bu tür tavuğu alıp yemeklerini yapabilmektedirler.

Ülkemizin bu fabrikasyon ürünleri engelleyici, yöntemler oluşturması çok önemlidir. Normal yetişmiş doğal tavuk sayılarını çoğaltılması ile ilgili çalışmalar yapması gerekir. Üretimde oluşan geri kalmışlığın önüne geçmesi ve halkına sağlıklı ucuz doğal beslenebilir bir tavuk eti üretimine başlanması gerekmektedir.
" } ] }