{ "title": "Tavuk Hastalıkları", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/tavuk-hastaliklari.jpg", "date": "19.01.2024 06:59:13", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Tavuk hastalıkları, tavukların yumurtlama verimlerini, büyümelerini ya da onların üzerinden tüketimlerini sağlayan insanları etkileyen rahatsızlıklardır. Tavuk hastalıkları sebebiyle dünyada milyonlarca kanatlı yok olmaktadır. Hastalıklar hayvan sağlığına uygun olmayan yetiştirme çiftliklerinden ya da dışarıdan etkenlerle bulaşabilmektedir. Mesela tavukların yedikleri yemler onların besin ihtiyaçlarını karşılamıyor ise bu da onları zayıf düşürerek hastalanmasına sebep olmaktadır. Tavuk hastalıklarını genellikle mantarlar, virüsler ve parazitler oluşturmaktadır. Tavuk hastalıkları ile mücadelede ilk adım hastalık başlamadan önce tedbir almaktır. Çünkü sonrasında büyük oranda canlı kaybı olabilmektedir. Tabi bu da büyük üreticiler için ekonomik kayıp demektir. Aşağıda bazı önemli tavuk hastalıklarında bahsedeceğiz.

Tavuk hastalıklarının bazıları

Solunum yolları rahatsızlıkları: Daha çok genç hayvanlarda görülmekte olan bu hastalık ülkemizde yaygındır. Hasta tavuklar ötecekmiş gibi nefes alırlar ve nefes alacağı zaman başını öne doğru uzatır. Hasta tavukların yavrularında da bu rahatsızlık görülmektedir. Dolayısıyla bu civcivlerin satıldığı bölgelere de hastalık yayılabilir. Bu hastalık özellikle büyük üretim yapan ve kasaplara piliç veren çiftliklere büyük zarar vermektedir. Korunma yolu ise çiftliklerde hayvanların yaşam koşullarına uygun havalandırma sistemi olmalı ve hayvanlar yeterli ve düzgün yemlerle beslenmeli.

Kanlı ishal: Çok sayıda hayvanın ölümüne neden olan bu rahatsızlığa neden olan şey parazitlerdir. Özellikle genç tavuklarda görülen kanlı ishal hayvanda halsizlik ve solgunluğa neden olur. Kanlı dışkı bırakırlar. Hastalığın yayılma şekli çok hızlıdır. Dışkı ile yemlere ve yerlere bulaşan parazitler çok kısa sürede bütün kümesi etkisi altına alır. Bu hastalığı engellemek için çiftliğin hayvan kapasitesinden küçük olmaması gerekir. Tavukların altına serilen altlığında kuru olması yayılmayı engelleyecektir. Hastalığı önleyici ilaçlar kullanmakta önceden alınacak tedbirlerdendir.

Yalancı veba: Dünyada çok sık görülen bu rahatsızlık sebebi virüslerdir. Bulaşma olduğunda tavukların neredeyse tamamı yok olur. En etkili korunma yolu aşılamadır. Bu sayede hayvan dirençli hale gelir. Bulaşma olsa dahi virüs zarar veremez. Bu hastalıkta hayvanlar yem yiyemeyecek kadar bitki düşer ve vücutlarında felç görülür. Bu hastalık için alınacak tedbirler kümesin temiz tutulması, çiftliğe gelen malzeme ya da tavuklar için kullanılacak ekipmanları temiz olması gerekir.

Tavuk tifosu: Çok tehlikeli olan bu rahatsızlık bulaştığı hayvanda yeşil renkli ishale neden olmaktadır. Yumurtadan da bulaştığı için yeni çıkan yavrularda etkilenir. Hastalık başladıktan sonra tedavi mümkün çok iyi sonuç vermeyebilir. Bulaşmadan önce çiftliği temiz tutmak ve çiftiliğe yabancı hayvan sokmamak en iyi tedbirlerdir.

Bu hastalıkların dışında parazitler, kanibalizm ve beyaz ishalde tavuk hastalıklarındandır.

Genel tedbirler

Tavuk hastalıkları ile mücadelede en önemli tedbir temizliktir. Çiftlikler belirli periyotlarla boşaltılarak temizlenmeli, boya ve badanası yapılmalı, kireçleme gerekiyorsa yapılmalıdır. Çiftlikteki bütün ekipmanlar dezenfekte edilmelidir.
" } ] }