{ "title": "Tavuk Protein", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/tavuk-protein.jpg", "date": "20.01.2024 06:26:16", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Tavuk Protein, Tavuk hakkında yapılan araştırmalar da günümüzden onbin yıl öncesinde evcilleştirildiği ortaya çıkmıştır. Günümüzde yaşayan tavukların atalarının anavatanı Hindistan ve Güney Doğu Asya'da yaşayan kırmızı Hint Kuşu olduğu sanılmaktadır. Tavuk eti protein yönünde oldukça zengin besin kaynağıdır. Yağ oranının düşüklüğü ve protein yüksekliği nedeni ile tavuk eti özellikle sporcuların tercihleri arasında önemli bir yere sahiptir. Günlük kullanıma uygun marketlerden aldığımız markalı ve denetime tabi, son kullanım tarihi geçmemiş tavuklar, çocuklar başta olmak üzere herkes tarafından tüketilmesi gereken önemli bir protein kaynağıdır.

Tavukta bulunan protein miktarları tavuğun cinsine ve bölgelerine göre değişiklik gösterir. Örneğin İndian Game cinsi siyah tavuk eti için üretilirken, Lohman cinsi tavuk ise yumurta için yetiştirilmektedir. Tavuk eti yanında tavuk yumurtası da protein yönünden oldukça zengin içeriklere sahiptir. Dolayısı ile et tavukları protein sağlamak için daha elverişlidir.

Tavukta bulunan proteinin vücudumuzdaki görevi nedir?

Tavuk etin de protein ile bağlı birçok vitamin ve mineral bulunur. Protein yönünden zengin içeriği nedeni ile Dünya'da ve ülkemizde restoranların yüzde 90'ında tavuk eti sunumu yapılmaktadır. Tavuk eti, daha çok müşteri tarafından kızarmış olarak talep edilmektedir. Tavuk etinde bulunan protein, vücudumuzun yaşamsal bir dizi fonksiyonunu yerine getirmek için kullanılır. Ayrıca protein kemiklerin esnek ve dayanıklı yapısının oluşumunda ve erkeklik hormonlarının gelişimini sağlıklı devam ettirmek için gereklidir.

Protein yapı taşı anlamı taşır, kas dokusu, bağ dokusu ve tendonlar yüksek oranda protein içerir. Protein esasen et ürünlerinin içinde bulunur. Bu nedenle kaslarımız yediğimiz et rengindedir. Tavuk eti ise derisi hariç genel olarak yağsız olduğundan protein içerikli tüketime daha uygundur. Vücut geliştirme sporu ile uğraşan kişilerin protein takviye seçeneklerinin içinde tavuk eti ve yumurtası da bulunur.

Tavuk etinde ne kadar protein bulunur?

Protein kas ve diğer esnek dokuların oluşturulmasında en önemli vitamin olmasının yanı sıra diş ve kemik oluşumunda da kullanılarak diş ve kemik yoğunluğunu ayarlar. Tavukta bulunan protein 100 gr. 'da 30 gr. Kadardır. Normal insanların günlük protein ihtiyacı 120-160 gr. Arasındadır. Günlük 200 gr. Tavuk tüketildiğinde 60 gr. Protein alınır. Bu durumda günlük protein ihtiyacının yarıdan fazlası bir öğün tavuk yenilerek alınabilir. Tavuk, etinin yanı sıra yumurtası da tam bir protein deposudur. Bir yumurta da 6-7 gr. Protein bulunur. Fakat kolesterolü sınırın üzerinde olanlar haftada birkaç yumurtadan fazla tüketmemelidir. Aynı kısıtlama yumurtanın beyazı için geçerli değildir.
" } ] }