{ "title": "Tavuk Türleri", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/tavuk-turleri.webp", "date": "21.01.2024 02:07:09", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "
Tavuk türleri, çok sayıda olmakla birlikte, yaşadıkları yer, yaşam koşulları ve genetik özelliklerine bağlı olarak birbirlerinden çok farklı değişkenleri bulunmaktadır. Ortak özellikleri, kuş türünden olmaları, kısa kanatları sayesinde çok kısa mesafelerde uçabilmeleri, tırnak şeklinde parmakları bulunması, bu parmaklarla yeri eşelemeyi sevmeleri, vücudunun uzun tüylerle kaplı olması, kuluçka yöntemiyle üreme yapmaları olarak sıralanabilir. Tavukların yumurtası ve eti insanlar için oldukça önemli gıdalar arasına girmektedir. Protein içeriği fazla olan bu gıdalar, ucuz oldukları için de çok fazla tercih edilir. Dünya üzerinde en çok bilinen tavuk türleri şunlardır:

Fizan Tavuğu: Avrupa kökenli olarak bilinen fizan tavuğu, gümüş, beyaz, altın, siyah ve gri gibi birçok renkte olabilmektedir. İbik bölgeleri de V şekilde ve genellikle beyaz olan bu tavukların yumurtaları da beyaz renklidir. Senede 120 ile 180 arasında yumurta verebilirler. Bacak bölgeleri tüysüzdür ve bazı türlerinde sakal gibi yüzlerinde tüy vardır. Dişi fizan tavuğunun ağırlığı ortalama 1 kilo iken, erkek fizan tavuklarının kilosu 1400 gr civarındadır.

Lohman Brown Yumurta Tavuğu: Alman ırklı bir tavuktur ve ülkemizin iklim koşullarına da ayak uydurmaktadır. Doğal ve salma tavukçuluğun daha çok rağbet gördüğü son yıllarda, özellikleri nedeniyle genellikle lohman brown tavukları tercih edilmektedir. Bu tavukların renkleri açık kahverengi olarak bilinir ve yumurtaları da bu renktedir. Yumurta ağırlıkları da 60-65 gr ağırlığında ve çift sarılı olarak görülür. 3-4 aylıkken 1 buçuk kilo civarında olan lohman brown tavukları, 3 yaşından sonra da yaklaşık 3 kiloya kadar çıkabilmektedir. Ortalama olarak bir yılda 300 civarında yumurta verirler. Günde bir tavuk 90 gr kadar yem yemektedir.

Dev Cochin (Koşin) Tavuğu: İlk koşin türü tavuklar, Çin'de budistler tarafından yiyecek ihtiyacını gidermek için bulunmuştur. İlk olarak da Çin'in Koşin eyaletinde üretimi yapıldığı için adını burdan almıştır. 6 aylık olan bu tür tavuklar, yılın her ayında uygun koşullar sağlanırsa üreme gösterirler. 21 gün kuluçka döneminden sonra civcivleri çıkmaktadır. Yumurtadan ziyade et gıdası için uygun olan bir ırk olarak bilinir. İri görüntüsü, paçalı ayakları ile güzel bir görünümü vardır. Horoz cinsinin ortalama kilosu 5 kg, dişi olanların kilosu da 3.5 kilo civarındadır. Bir tane koşin tavuğu yılda ortalama 100 civarında yumurta verirler. Kendi arasında siyah koşin, beyaz koşin ve sarı koşin olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır.

Brahma Tavuğu: İlk olarak Hindistan'da bulunan Brahma nehri civarında yetiştirilen bu tavuklar adlarını da bu nehirden almışlardır. Özellikleri bakımından koşin tavuğuna oldukça benzemektedir. Paçalı ayakları ve büyük görüntüsü olmakla birlikte etinden daha çok faydalanılan bir tavuk cinsidir. Horozların kilosu 5.5 civarında, tavukların kilosu da 4 kilo civarındadır. 6 ayı tamamladıktan sonra, uygun ısı ve ışık olursa yılın her ayında üreme yapabilirler. Bir brahma tavuğu yılda ortalama 150 tane yumurta yumurtlamaktadır.

Habeş Tavuğu: Paçalı ve sakallı olan habeş tavukları, kafa bölgesinin üstünde ve tüm vücudunda ipeksi tüyler bulunması sebebiyle süs tavuğu olarak çok ilgi çekici görünüştedir. 4 ayını tamamlayan bir habeş tavuğu, uygun ısı ve ışıkta tüm yıl boyunca üreme yapabilmektedir. 20-21 günde civciv çıkarırlar. Yıllık ortalama 120 tane yumurta veren habeş tavuğunun yumurta rengi krem renktedir. 5 tane tırnakları bulunan ve bacak, sakal ve tepe bölgeleri dahil her tarafı tüy dolu olan bu tavukların ibikleri de koyu renklidir. Gri, beyaz, sarı, siyah ve kahverengi renklerde olabilirler. Dişileri 1 kilo iken horozları da 1.3 kilo kadardır.
" } ] }