{ "title": "Tavuk Zehirlenmesi", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/tavuk-zehirlenmesi-9585.jpg", "date": "19.01.2024 02:46:05", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Tavuk Zehirlenmesi, Tavuk eti içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller nedeniyle özellikle kırmızı et diyeti uygulayan kişiler tarafından sık kullanılan bir besindir. Fakat tüketilmek istenen tavuğun sağlıklı ve bakterilerden arındırılmış olması önemli bir gerekliliktir. Tavuk ve diğer kanatlı hayvanlar beslenme biçimleri ve beslenirken seçici olmamaları tavuk etinde bulunan bakterileri ve parazitlerin çoğalmasına neden olmakta dolayısı ile tavuk eti kaynaklı zehirlenmelerinin yolunu açmaktadır.

Sağlıklı bireyler yetiştirmek için iyi bir protein kaynağı olan tavuk etinin çocuklara yedirilmesi önerilir. Fakat iyi pişmeyen veya çok pişen tavuklarda meydana gelen parazit ve bakterilerin ortaya çıkardığı ölümcül tehlikelere karşı dikkatli olunması gerekmektedir. Zehirlenmeler konusunda küresel araştırmalar yapan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Dünya'da her yıl 76 milyon kişinin gıda zehirlenmesine maruz kaldığını, en fazla tavuk eti zehirlenmesinin ise gelişmekte olan ülkeler olduğunu rapor etmiştir.

Tavuk zehirlenmesi en çok kimleri etkiler?

Tavuk eti zehirlenmesine en fazla maruz kalan kişiler bağışıklık sisteminin zayıflığından dolayı küçük çocuklar ve yaşlılardır. Bu kişiler tavuk eti tüketirken daha dikkatli olması gerekir. Bununla birlikte emziren anneler, böbrek rahatsızlığı olanlar ile sürekli yurt dışı seyahatinde bulunanlar da tavuk eti zehirlenmesinin yüksek risk grubundadır.

Tavuk eti zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?

Tavuk etinin özellikle stok ve depolama koşullarında meydana gelen mikrop, parazit ve bakteriler; Enteri, Kolera, Stap hylococus, Listeri, Aureus, Shingella gibi kana karışan mikroorganizmalardır. Zehirlenmenin ilk belirtisi karında meydana gelen kramplardır. Takip eden mide bulantısı, soğuk terleme, yüksek ateş, ishal, kusma, halsizlik, üşüme, baş ağrısı ve titreme tavuk eti zehirlenmesinin diğer belirtileridir.

Tavuk zehirlenmesinden etkilenmemek için nasıl tedbirler almalıyız?

Protein değeri oldukça yüksek olmasının yanı sıra, bozulma eşiği de o denli kolaydır. Özellikle ticari kaygılarla 45 günde üretilen, kesime gönderilmeyince kalp krizi nedeni ile ölen ilaçlı tavuklar, ağırlığının artması için içine su enjekte edilen tavuklar ile tüketim tarihi geçmiş olan tavuklar içinde bulunan suyun etkisi ile oldukça kolay bakteri ve parazit oluşumuna yol açar. Bu durumla karşılaşmamak için tavuk eti oda sıcaklığında bırakılmamalı, derin dondurucu da bekletilmelidir.

Tavuk eti kullanılmak istendiğinde derin dondurucudan çıkartılarak buzdalobında çözülmelidir. Marketten çözünük olarak alınan tavuk eğer birkaç saat içinde tüketilecek ise +4 derecelik buzdolabı sıcaklığında muhafaza altına alınmalıdır. Genel olarak satın alınan tavuk ambalajı üzerinde üretim ve son tüketim tarihi yazılı olması gerekir. Tarih yazmak yasal bir zorunluluktur. Bu tarihler olmayan tavuk etleri satın alınmamalı ve market görevlisine durum bildirilmelidir.

Tavuk satın alırken dikkat etmemiz gerekenler

Satın aldığımız tavuğun naylon ambalaj içinde olması gerekir, ambalajın açılabilen yerinde bozuk kokusu olmamalı, rengi parlak sarı ve canlı görünmelidir. Taze tavuk eti, soğuk hava zinciri korunmuş ise bu sorunlar olmayacaktır. Tavuk eti pişirirken özenli davranılmalıdır. Tavuk etinde bakteri oluşumunun engellenmesi için orta ateşte ve orta düzeyde pişirim sağlanmalıdır. Hızlı piştiğinde, et yoğunluğu olan yerlerin içi pişmeyecek hem lezzetsiz hem de parazit dolu bir yemek yemiş olacaksınız. Aşırı pişirildiğinde ise yanık meydana gelecek ve kansorejen etkiler ile karşılaşacaksınız. Tavuk pişirirken, tavuğun iç sıcaklığının 72 derece olması gerekir.

Tavuk zehirlenmesinde tedavi nasıl yapılır?

Tavuk eti tüketildiğinde zehirlenmenin olduğunu anladıysanız, hastayı kusturmaya çalışmak gerekir. Devamında ishal başlamış ise su ve tuz verilmelidir. Şeker, alkol ve kafeinli içecekler tüketilmemelidir. Antibiyotik ve probiyotikler alınmalı, acil yardım çağrılmalıdır. Hastane de yapılacak uygulama ile hastanın midesi yıkanacak ve genel zehirlenme tedavisi uygulanacaktır.
" } ] }