{ "title": "Tavuk", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/tavuk.jpg", "date": "20.01.2024 05:55:03", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Tavuk, genellikle evcil olarak kümes içinde yetiştirilen bir kuş türü olarak bilinse de yabani türleri de mevcuttur. Ömürleri ortalama olarak 15-20 sene olan bu hayvanların kısa kanatları bulunur. Ayakları sayesinde yürüyüp koşabilirler ve kanatlarını kullanarak da çok kısa (1-2 mt) mesafelerde uçabilirler. Kuvvetli gagaları ile yemeklerini yerler. Başının üst kısmında kırmızı renkli ibik denilen etten bir kısım vardır. Erkeklerde bu kısım daha büyüktür. Tavuğun erkeğine horoz, yumurtadan çıkan yavrusuna da civciv denilmektedir. Arka kısımda kuyrukları bulunur ve bu kuyruklar da dişilerde kısa, erkeklerde uzundur. Gagalarının altında da ibik gibi fakat ondan daha küçük iki parça et bulunur ve rengi de kırmızıdır. Gözleri de başın iki tarafında yer almaktadır. Ilginç bir detayda tavukların üçer tane göz kapağı olmasıdır. Fazladan olan göz kapağının görevi göze gelen aşırı ışığı azaltmaktır. Öbür kuş çeşitlerinde olduğu gibi tavukların da midesi üç bölümden oluşmaktadır.

Tavuklarda Üreme: Sıcakkanlı olarak bilinen bu hayvanların ortalama vücut ısıları 40-42 derece arasında değişir. Öncelikle üreme için horoz tavuğa dölleme yapar ve sonrasında tavuk yumurtlar. Eğer yumurta döllenme olmadan yumurtlamışsa bu yumurtalardan civciv çıkması mümkün değildir. Üreme şekilleri yumurtalar üzerinde kuluçkaya yatarak devamlılık kazanır. Kuluçkaya yatan bir tavuğun altına taze olan 15-25 adet arasında yumurta konulması gerekir. Bu yumurtaları sürekli çeviren tavuk, yumurtaların ısısı düşmesin diye çaba gösterir. Normalde yumurtaların 39-40 derecelerde olması kuluçkaya için idealdir. 21 gün sonra civcivler çıkmaktadır. Bazen yüksek ısıdan dolayı daha erken ya da düşük ısıdan dolayı daha geç çıkabilirler. Bu değişim tavukların cinsine de bağlıdır. Bu yüzden 20 günde civciv çıkaran tavuk da vardır, 23 günde civciv çıkaran da.

Tavuk Eti ve Yumurtası: Tavuk eti, oldukça fazla tercih edilen ve makbul olan bir beyaz et türüdür. Çok farklı ve çeşitli yemeklerde kullanılabilen bu et türü, kırmızı et ya da balık eti ile karşılaştırıldığında çok daha uygun olduğu için sofraların vazgeçilmezleri arasındadır. Izgarası, haşlaması, tavası, kavurması, sotesi, kızartması ve daha birçok farklı yemeği yapılmaktadır.

Tavuk yumurtası, kahvaltıların baş kahramanlarından biridir ve içerdiği proteinlerle çok besleyici bir gıda olarak tüketilir. Genellikle kahvaltıda haşlama olarak tüketilmesi tavsiye edilse de tereyağında yumurta kızartması da oldukça lezzetlidir. Özellikle ek gıda alan bebeklere ve okul çağındaki çocuklara her gün en az bir tane yumurta tüketmeleri önerilmektedir. Bunun dışında pasta börek yapımında, menemen yapımında ve daha birçok yiyecek yapımında yumurta kullanılmaktadır. Tavuk eti için de yumurtası için de en çok tercih edilen tavuk türü gezen tavuk denilen, yani kümese hapsedilmemiş, etraftan da ot ve yem yiyerek beslenen tavuklardır. Köy tavuğu olarak bilinen bu tavuklar çok daha sağlıklı ve faydalıdır.

Tavukların Bilinmeyen Özellikleri Nelerdir?
" } ] }