{ "title": "Tenekede Tavuk", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/tenekede-tavuk.jpg", "date": "22.01.2024 01:00:33", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Tenekede Tavuk, özellikle son zamanlarda yurdumuzda halk arasında yükselen değerlerden birisidir. En basit tanımı ile tenekede tavuk mangal ateşi çevresinde büyükçe kapağı olmayan bir teneke içerisine demir ya da bir sopa çubuk kullanılarak dikilen tüm bir tavuğun ağır, ağır pişirilmesi ile hazırlanan leziz bir tavuk yemeği çeşididir. Teneke tavuğun hazırlık aşaması biraz zahmetli olsa da çıkan sonuca bakınca emeğinize değdiğini göreceksiniz. Aslında en eski pişirme yöntemlerinden olan tenekede tavuk aynı zamanda da çingene tavuğu olarak da bilinmektedir.

Tenekede Tavuk İçin Gerekli Malzemeleri
Sos için
Tavuğu Geçirecek Metal Düzeneğin Nasıl Yapılır?

Öncelikle büyük yağ, peynir ya da zeytin konulabilen bir teneke temin edilmelidir. Tenekenin üst kapak bölümü tamamen kesilerek çıkartılır. Tavuğun konacağı düzenek için metal bir boru teneke içine girebilecek şekilde dairesel bir metal üstüne kaynak yapılmaktadır. Böylece üstte dik bir şekilde duran boru üzerine tavuk oturtulur. Daha sonra metal boru boyunun tenekeden fazla olmamasına özen gösterin. Eğer metal bir düzenek bulamaz iseniz kalın sert bir sopada olabilir.

Teneke Tavuğun Nasıl Yapılır?

İsteğe göre hafif sulandırılan salça ve yine isteğe göre kıpkırmızı bir domates kullanarak tavuğun içi ve dışı iyice sıvanır. Tavuğun hem iç kısmı hem de dış kısmına karabiber, tuz ve kırmızı biber serpilir. Daha sonra tavuğun içine yine isteğe bağlı sarımsak soğan rendesi kekik ve kimyon ilave edilmektedir. Hazırlanan bu sos iki üç saatten önce hazırlanır ise daha iyi olur. Ancak tuzu tavuğa pişirmeden önce atınız. Tavuğun büyük olmasından dolayı pişmeyeceğini düşünerek üstünü kesinlikle bıçak ile çizmeyiniz.

Tavuk üzerine atmış olduğunuz bu çizikler tavuğun suyunun pişer iken akıp gitmesine ve tavuğun kupkuru lezzetsiz olmasına neden olmaktadır. Hazırlamış olduğunuz tavuğu baş tarafı üste gelecek şekilde metal düzeneğe geçirin. Alttaki metalin üzerini de patates ve soğan gibi kullanacağınız garnitürleri dizin. Soğanlar tüm bir şekilde konur iken patateslerin üst kısmına portakal soyar gibi çizik atmanız pişmekte olan tavuktan akan yağı emerek tatlanması için oldukça idealdir. Yine isteğe bağlı olarak biber veya domateste koyabilirsiniz. Ancak biberler pişirme süresinden dolayı bazen yanabiliyor. Daha sonra tenekeyi düzeneğin üzerine kapatarak etrafını çamur veya toprak ile iyice kapatın. Üstüne de ağır bir taş koymanız gerekmektedir.

Tenekede Tavuğu Pişirme

Tenekenin çevresine çalı ve çırpı olarak tabir ettiğimiz kurumuş dallardan ateş yakılır. Yaktığınız ateş ne çok harlı ne de cılız olmalıdır. Ara ara kuru dallardan koyarak dört tarafında dengeli yanmasını sağlamalısınız. 1,5-2 kg büyüklüğünde olan bir tüm tavuğun pişme süresi yaklaşık 30-35 dakika kadardır. Yanan ateşin alevleri köze dönene kadar yaklaşık on dakika kadar daha beklenir. Ancak tavuk daha küçük boyda ise bu süre kademeli olarak kısaltılabilir. Daha sonraki aşama tenekenin üstündeki taşlar alınarak teneke tavuk üzerinden çıkartılır. Teneke tavuğunuz hazır. Ortaya çıkan görüntünün keyfi artık sizindir. Teneke tavuğunu ister sebzeli bulgur pilavı ile isterseniz de pirinç pilavı eşliğinde servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }