{ "title": "Tokat Tavuğu", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/tokat-tavugu.JPG", "date": "20.01.2024 11:03:27", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Tokat tavuğu, Beç tavuğu ya da İran tavuğu olarak da isimlendirilir. İlk olarak mısırlılar tarafından evcilleşen tokat tavuğu, Güney Afrika'da avlanma amaçlı olarak ilk sıralarda yer alır. Anavatanı Afrika olan tokat tavuğunun yaşam alanları sahralarıdır. Ortalama yaşam süreli on iki yıl civarındadır.

Tokat tavuklarında, kuluçka dönemleri ortalama otuz gün civarındadır. Beslenme şekilleri içerisinde bitkilerin tohumları, böcekler, meyveler, tahıllar ve otsu bitkilerdir. Üreme dönemleri ilkbahar aylarında olan tokat tavuklarının görünümü kafa yapısı çıplak, boyun derisi kırmızıdır. Tüylerinin rengi ise beyaz beneklidir. Dişiler yuva yapmak için çok fazla uğraşmazlar ama muhteşem bir şekilde bir defada yirmi yumurta bırakabilirler. Normal yumurtalara nazaran yumurtaları daha küçüktür ve sarı renkleri daha koyudur. Yumurtaları genellikle lüks lokantalarda menemen gibi yemeklerde kullanılır.

Tokat tavuğunun özellikleri nelerdir?
Tokat tavukları, hekimler tarafından tavsiye edilen eti ve yumurtasıyla oldukça sağlıklı bir gıdadır. Üretimi çok yaygın olmasa da birçok rahatsızlığa iyi gelir. Bu tavuklar genellikle sürüler halinde yaşarlar ve sadece çiftleşme döneminde ayrılırlar. Yaşam alanlarında dolaşırken bir taraftan da böcek ararlar ve bu esnada çıkardıkları gürültülü ötüşleri ile birbirlerine seslenirler. Dışarıdan ürkütüldüklerinde bütün sürü aynı anda çığlık atar ve iri gövdelerini yerden güçlükle kaldırırken ağır ağır havalanarak en yakınındaki ağacın dallarına konarlar ve risk gördükleri durumun geçtiğini anladıklarında ise tekrardan bir araya gelirler.

Tokat tavukları geceleri uyumak için ağaç dalların tüneyerek uyurlar. Bu tavukların saldırgan yapılarından dolayı başka tür tavuklar ile aynı kümeste duramazlar. Tokat tavukları, bir dönem Kırım Kango kanamalı ateşi hastalığının salgın olduğu dönemlerde tokat şehrinden bu hastalığın görüldüğü yerlere dağıtılmıştır. Bu hastalığa sebep olan keneleri yemesinden ötürü tokat tavuğu birçok şehirde bir önlem olarak kullanılmıştır. Gönderildikleri yerlerde beklenen düzelmeler gerçekleştiği için neredeyse bu hastalığın yeniden oluşmaması için tavuk çiftliklerinin hepsinde bulunulması için özel olarak yetiştirilmeye başlanmıştır.
" } ] }