{ "title": "Yumurta Tavuğu", "image": "https://www.tavuk.web.tr/images/yumurta-tavugu.jpg", "date": "21.01.2024 20:52:02", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Yumurta tavuğu, Tavuk ülkemizde en çok yetiştiriciliği olan kümes hayvanları içerisinde birinci sırada yer alır. Kırsal kesimlerde hayvansal bir besin olarak görülen ve kahvaltılarda sıkça kullanılan tavuk yumurtaları neredeyse her hanenin bahçesinde bulunan tavuklardan sağlanır. Fakat bir de bu işi ticarete döken kesimler vardır ki onlar daha çok çiftlikler halinde kendilerini oluştururlar ve seri üretim için dünyanın birçok ülkesinde bulunan sık ve iyi yumurtlayan tavuklarını getirterek iş yaparlar.

Kırsal kesimlerde yetişen tavukların yumurtaları belki yıllık üretime vurulduğunda küçük gibi gözükebilir ama doğadan kendi imkânları ile her çeşit besini en saf hali ile tüketmeleri sayesinde yumurtalarındaki besin değeri çiftlik yumurtalarına göre çok yüksektir.

Gelişen teknolojilerle gün be gün çoğalan insan sayısına seri üretim yaparak yumurta yetiştirmeye çalışan bu fabrikasyon dediğimiz sektör, kendini geliştirmiştir. Birçok kümes çiftliğinde öncelik tavuk yetiştiriciliğidir. Maliyetinin çok yüksek olması sebebi ile küçük ölçekteki kobilerin girişemeyeceği bu sektör finansal olarak sağlam dayanakları olan kişiler tarafından yapılmaktadır. Sektörün getirisi de maliyeti gibi yüksektir. Çünkü insanların kahvaltı masaları birinci derece süsleyen yumurta üreticiliği yaparlar. Yaz kış fark etmeksizin birçok kişi kahvaltı masasında yumurtadan vazgeçmez, her ne kadar makine üretimi olarak bilse de piyasada satılan yumurtaları artık alışmışlık olduğundan öyle ya da böyle alırlar.

Tavuk çiftliklerinde yumurtlama düzeyi çok yüksek tavuklar yetiştirilir. Bu tavuklar gelişimini çabuk tamamlasın diye verilen içeriğinde kimyasal bulunan yemleri yedikleri için yumurtalarının içerisinde sarı renkte açılmalar gözlemlenir. Ortalama bir tavuğun verdiği yumurta sayısı yaklaşık olarak 160-180 civarındadır.

Yumurta tavukları
Yumurta tavuklarının çoğu Türkiye'de bulunan çiftliklerde mevcuttur. Bu tavuk cinsleri arasında üretimi tamamen Türkiye'ye ait olan tek tür ise ataks tavuğudur. Ortalama on yıl gibi bir dönemi çerisinde geliştirilen bu tavuk cinsi Türkiye'nin ilk yerli yumurtacı tavuğu unvanını almıştır. Geliştirilp üretilen atak tavuklarının Türkiye tarafından patenti de alınmıştır. Ataks tavukları iyi bakım yapıldığında kolay kolay hastalanmadıkları için üretimi devamlılık arz eden bir cins haline gelmiştir. Ortalama on altı haftalık olduğunda yumurtlama evresi başlar ve bir günde yediği yem miktarı seksen gram kadardır. Ataks tavukları yılda ortalama 300 adet civarı yumurta yumurtlama potansiyeline sahiptir.

Günümüzde tavukların hızlı üretimini tetikleyen bir yumurta tüketimi durumu söz konusudur. Her ne kadar fabrikasyon ve vaktinden önce yetişmiş tavukların yumurtalarını tüketen ve bilen bir toplum olsak da alışkanlıklar daha önce gelmektedir.
" } ] }