İran Tavuğu

İran tavuğu, ülkemizde beç tavuğu, tokat tavuğu gibi isimlerle de bilinir. Evcilleştirilmesi ilk defa Mısırlılar tarafından olmuştur. Güney Afrika bölgesinde avlanan hayvanlar arasında en popüler olanlar arasında İran tavuğu da yer almaktadır. Anavatanı Afrika olan, tüm dünyada süs ve oyun kuşu olarak ün yapmış bir canlıdır. Afrika bölgesinde yabani İran tavuğu çok sayıda olmasına rağmen, Batı Avrupa bölgesinde en fazla yetiştirilen türler bunlardır.
Özellikle İtalya, Fransa, Belçika ülkelerinde yoğun şekilde üretilir.

İran tavuğu fiziksel özellikleri ve yaşam koşulları


Ortalama yaşam süreleri 12 yıl kadardır. Beslenmeleri genellikle bitki tohumları, otsu bitkiler, meyveler ve böceklerle olur. İran tavuğunun eti ve yumurtası oldukça lezzetli ve şifalıdır. Ancak ülkemizde bunu bulmak oldukça zordur. Buna rağmen ulaşılamayacak şekilde değildir. Özellikle internet üzerinden satış yapan çiftlikler bulunmaktadır. İran tavuğu üreme dönemi ilkbahardır. Nisan ve Mayıs aylarında kuluçkaya yatarlar. Yaklaşık olarak 30 gün kuluçka süreleri olur. Dişiler yuva yapma için fazla uğraşmazlar. Uygun bir yere tek seferde 20 kadar yumurta bırakır ve kuluçkaya yatar. Yumurtaları normal tavuk yumurtalarına göre daha küçüktür ve sarıları da daha koyu renktedir. Yumurtaların tadı ise çok lezzetlidir. Batı Avrupa'da lüks restoranlarda İran tavuğu yumurtasıyla hazırlanmış yemekler oldukça rağbet görür.

İran tavuğu yaklaşık 1,5 kg ağırlıkta olur.
Baş bölgesi çıplak olup, boyundaki derisi kırmızı renktedir. Tüyleri beyaz beneklidir. Başının tepesinde ibiği olur, gaganın altında ise mavi kırmızı renkte deri parçaları sarkık şekilde durur. Doğu Afrika bölgesindeki tepeli İran tavuğunda tüylerin üzerinde mavi benekler vardır, boynu mavi, gırtlağı da kırmızı renktedir. Başında ise kara uzun bir ibik olur. İran tavuğu ırkında akbaba denilen tür en renkli ve en iri olan, baş ve boyun kısmı çıplak olan türdür. Yabani olan türler genellikle sürüler halinde yaşam sürerler. Ürktükleri zaman hemen çığlık atarlar. Tüm İran tavuklarının genellikle kaba ve tiz tonda ötüşleri olur. Gövdelerini zorla kaldırarak, ağır havalanırlar ve en yakın ağaç dalında bir araya gelirler. Gecelerini ise ağaç üzerinde tüneyip geçirirler.

İran tavuğu yetiştiriciliği


Ülkemizde İran tavuğu üretimi yapılmamaktadır. Hayvanat bahçelerinin bir kısmında İran tavuğunu görmek mümkündür. Üretimi diğer ülkelerde kapalı ve serbest dolaşımlı olabilir. Yumurtaları üremeleri açısından değerli olduğundan, telef olmaması için kuluçka makinesi kullanılabilir. Yapılan bir araştırmada Fransa'da metrekarede yıllık 91,5 kg İran tavuğu üretimi yapıldığı belirlenmiştir. Bu üretim oranı aynı koşullarda piliçte 219, hindide ise 162 kg olduğundan, İran tavuğu üretimi her yerde gelişmemiştir.
19.01.2024 14:02:51
İran Tavuğu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

İran Tavuğu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "İran Tavuğu"
Ortalama Kaç günlükken uçar bunlar
Berkay Buğra . 21.04.2021 15:35:40

Sussex Tavuk

Sussex Tavuk, Anavatanı Roma olan bu tavuk türünün kökeni İngiltere'de MS. 43 yılına dayanmaktadır. Bu tavuk türü beslenme amacıyla iki türü bulunmaktadır. B...
Devamını Oku

Brahma Tavuk

Brahma tavuğu, Malay ve Cochin ırklarının çiftleştirilmesiyle oluşturulmuş bir Asya ırkıdır. Tavuk yetiştiricilerinin bu tavuk ırkı üzerinde yaptıkları çalış...
Devamını Oku

Tavuk Biti

Tavuk biti, daha çok tavuklar gibi evcil kümes hayvanlarında görülmektedir. Tavuk bitleri onların üzerlerine yapışarak kanları ile beslenen parazitlerdir. Dı...
Devamını Oku

Australorp Tavuk

Australorp tavuk, anavatanı Avusturya olan bir tavuk ırkıdır. Bu ırktaki tavuklar yumurta üretimi için geliştirilmiştir. Bu tavuklar 1920'li yıllarda tanınma...
Devamını Oku

Fizan Tavuğu

Fizan Tavuğu: sülüngiller familyasında evcilleştirilebilir kuş türüdür. Tavuk çoğunlukla çiftliklerde ve büyük parklarda ve hayvanat bahçelerinde yetişt...
Devamını Oku

Habeş Tavuğu

Habeş Tavuğu: Her ne kadar Habeş ismiyle anılsa da Çin kökenli bir tavuk türüdür. Dünyada Silkie olarak çağrılan Habeş tavuğu ilk olarak 1298 yılında Çi...
Devamını Oku

Pleymut Tavuk

Pleymut tavuk, normal ve batmam olarak iki sınıfa ayrılırlar. Pleymut tavukları kombine hayvanlardır. Bu yüzden orta ağırlıkta hayvanlardır. Horozları 4-4,5 ...
Devamını Oku

Tavuk Göğsü Haşlama

Tavuk Göğsü Haşlama, Tavuk göğsünü ister sote şeklinde doğrayarak ister dilimleyerek ister de bütün olarak haşlamak mümkündür. Tavuk göğsü haşlaması kalsiyum...
Devamını Oku

Tokat Tavuğu

Tokat tavuğu, Beç tavuğu ya da İran tavuğu olarak da isimlendirilir. İlk olarak mısırlılar tarafından evcilleşen tokat tavuğu, Güney Afrika'da avlanma amaçlı...
Devamını Oku

Hint Tavuğu

Hint tavukları, dünyanın en eski evcil kümes hayvanları olarak bilinirler. Adından da anlaşılacağı gibi Hint tavuklarının anavatanı Hindistan'dır. Bu günlerd...
Devamını Oku

Tavuk Gübresi

Tavuk gübresi, Günümüzde özellikle doğu bölgelerde yapılan tarımcılık üzerinde kullanılan maddelerden biridir. Diğer hayvanlara göre çok daha değerli olan bu...
Devamını Oku

Gurk Tavuk

Gurk tavuk, genel olarak tavuklar kuluçka dönemlerinde çıkardıkları seslerden dolayı bu ismi almıştır. Her tavuk celfin dönemi bitip de yumurtlama dönemi ola...
Devamını Oku

Paçalı Tavuk

Paçalı tavuk, ayak bileklerinde oldukça yoğun bir şekilde tüyler bulunan tavuklardır. İlgi çekici ve hoş görünümleri ile süs tavukları olarak da adlandıranla...
Devamını Oku

Kremalı Köri Soslu Tavuk

Kremalı Köri Soslu Tavuk, köri birçok yemekte kullanılan sarı renkte bir baharattır. Özellikle tavuk yemeklerinde ve makarna soslarında tercih edilir. Körini...
Devamını Oku

Tavuk Sosları

Tavuk sosları, çok çeşitli tavuk sosları vardır. Sosun belirlenmesinde önemli olan yapılacak tavuk yemeğinin ne olduğudur ya da tavuğun neresi ile yemek yapı...
Devamını Oku

Tavuk Bonfile

Tavuk bonfile, tavuğun göğüs etinden yapılan bir yemek türüdür. Genellikle ani misafirin gelmesi durumlarında, Kolay ve çok lezzetli olması açısından ev hanı...
Devamını Oku

Zibrit Tavuk

Zibrit tavuk, bu tavuklar minyatür gruba giren süs tavuklarıdır. Zibrit tavuklar şekil itibariyle kuyrukları yukarı doğru kalkık göğüsleri hafif öne doğru çı...
Devamını Oku

Tavuk Döner Kaç Kalori?

Tavuk döner kaç kalori, orta boy 1 porsiyon tavuk dönerin yaklaşık 200 gramdır ve 410 kalori civarındadır. 1 adet dürüm tavuk döner ise 341 gram ağırlığında ...
Devamını Oku

Sultan Tavuğu

Sultan tavuğu, Kökeni Türkiye olan bir tavuk türüdür. Sultan tavuğu Osmanlılar döneminde 1850 yılında İngiltere ülkesine hediye edilerek dünyaya tanıtılmıştı...
Devamını Oku

Kelebek Tavuk

Kelebek Tavuk, kelebek tavuğun ense kısmından çıkarılan bir parçadır. Görüntüsü itibariyle kelebek adını almıştır. Kelebek tavuk büyük marketlerden ya da kas...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sussex Tavuk
Brahma Tavuk
Tavuk Biti
Australorp Tavuk
İran Tavuğu
Son Forum Konuları
Kavga
Hastalık
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024