Tokat TavuğuTokat tavuğu, Beç tavuğu ya da İran tavuğu olarak da isimlendirilir. İlk olarak Mısırlılar tarafından evcilleştirildiği bilinen Tokat tavuğu, Güney Afrika'da avlanma amaçlı olarak sıkça tercih edilir. Anavatanı Afrika olan Tokat tavuğunun yaşam alanları genellikle sahralardır. Ortalama yaşam süresi on iki yıl civarındadır. Üreme ve Kuluçka DönemleriTokat tavuklarının kuluçka dönemleri ortalama otuz gün civarındadır. Beslenme şekilleri içerisinde bitkilerin tohumları, böcekler, meyveler, tahıllar ve otsu bitkiler bulunur. Üreme dönemleri ilkbahar aylarında gerçekleşir. Tokat tavuklarının görünümü kafa yapısı çıplak, boyun derisi kırmızıdır. Tüylerinin rengi ise beyaz beneklidir. Dişiler yuva yapmak için çok fazla uğraşmazlar ancak bir defada yirmi yumurta bırakabilirler. Normal yumurtalara nazaran yumurtaları daha küçük ve sarı renkleri daha koyudur. Yumurtaları genellikle lüks lokantalarda menemen gibi yemeklerde kullanılır. Tokat Tavuğunun Özellikleri
Sağlık ve BeslenmeTokat tavukları, hekimler tarafından tavsiye edilen eti ve yumurtasıyla oldukça sağlıklı bir gıdadır. Üretimi çok yaygın olmasa da birçok rahatsızlığa iyi gelir. Bu tavuklar genellikle sürüler halinde yaşarlar ve sadece çiftleşme döneminde ayrılırlar. Yaşam alanlarında dolaşırken bir taraftan da böcek ararlar ve bu esnada çıkardıkları gürültülü ötüşleri ile birbirlerine seslenirler. Dışarıdan ürkütüldüklerinde bütün sürü aynı anda çığlık atar ve iri gövdelerini yerden güçlükle kaldırarak ağır ağır havalanarak en yakındaki ağacın dallarına konarlar. Risk gördükleri durumun geçtiğini anladıklarında ise tekrardan bir araya gelirler. Tokat Tavuklarının DavranışlarıTokat tavukları geceleri uyumak için ağaç dallarına tünerek uyurlar. Bu tavukların saldırgan yapılarından dolayı başka tür tavuklarla aynı kümeste bulunmaları önerilmez. Tokat tavukları, bir dönem Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığının salgın olduğu dönemlerde Tokat şehrinden bu hastalığın görüldüğü yerlere dağıtılmıştır. Bu hastalığa sebep olan keneleri yemelerinden ötürü Tokat tavuğu birçok şehirde bir önlem olarak kullanılmıştır. Gönderildikleri yerlerde beklenen düzelmeler gerçekleştiği için neredeyse bu hastalığın yeniden oluşmaması için tavuk çiftliklerinin hepsinde bulunulması amacıyla özel olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. |
Tokat tavuğunun yumurtaları gerçekten lüks lokantalarda menemen yapımında mı kullanılıyor? Bu yumurtaların tadını deneme şansım olduğunda farkı nasıl hissedebilirim?
Cevap yazMerhaba Memeteren,
Evet, Tokat tavuğunun yumurtaları bazı lüks lokantalarda menemen ve diğer yemeklerde kullanılıyor. Bu yumurtaların farkını denediğinizde hissedebilirsiniz. Genellikle daha yoğun bir lezzet ve kremsi bir yapı sunarlar. Ayrıca, doğal beslenme şartlarından dolayı besin değerleri de daha yüksek olabilir. Tadını denediğinizde yumurtanın sarısının rengi ve yoğunluğu size farklı gelebilir. Umarım bu cevabım size yardımcı olur!