Tavuk Balığı Türleri ve Özellikleri
21 Temmuz 2024

Tavuk Balığı Türleri ve Özellikleri

Tavuk Balığı

Uzman biyologların yapmış olduğu araştırmalar neticesinde binlerce çeşit balık türü bulunmaktadır. Bu balık türlerinden bazıları zehirli olup, bazıları da yemeklerde kullanılan balık türleridir. Yapılan araştırmalarda tavuk balığı, oldukça lezzetli olan balık türlerinden bir tanesidir. Tavuk balığının yapısında bulunan vitaminler besin değeri yönünden oldukça besleyicidir. Yapılan araştırmalar neticesinde 13 tavuk balığı çeşidi deniz ve göllerin yapısında bulunmaktadır. Tavuk balığının boyu 30 cm ile 1,5 metre arasında değişmektedir. Ayrıca tavuk balığının ortalama olarak 500 gramdan 15 kilograma kadar türleri bulunmaktadır. Tavuk balığı, görüntü itibariyle şişman ve baş kısmı ise füze biçimindedir. Baş kısmının sivri olması ve gümüş gri renk özelliği taşımaktadır. Tavuk balığının tadı oldukça özel olmakla birlikte, içi ince beyaz ve az yağlıdır. Özellikle tava ve buğulaması yapıldığı takdirde oldukça lezzetlidir. Yapılan araştırmalarda, tavuk balığının Atlantik Okyanusu'nun geniş havzasında ve ülkemizde Akdeniz bölgesinde bulunduğu belirlenmiştir. Tavuk balığı, tür itibariyle ağ sistemi ile balıkçılar tarafından tutulmaktadır. Kimi amatör avcılar tarafından çapa ve olta yardımı ile tutulduğu gözlemlenmiştir.

Tavuk Balığının Görüntüsü

Bu tür, kendi içinde on üç farklı cinse sahiptir. Yapılan araştırmalarda tavuk balığının gözleri oldukça iri ve geniş ağızlı bir görünüme sahiptir. Ot, mil ve küçük böcek gruplarıyla beslendiğinden dolayı dişleri oldukça sağlamdır. Yapılan araştırmalarda dişi tavuk balığının ortalama 200.000 yumurta bıraktığı tespit edilmiştir. Dişi tavuk balığı, erkek tavuk balığına göre daha iri ve büyüktür. Ayrıca dişi balık türlerinin, erkek tavuk balık türlerine göre derileri daha kalındır.

Tavuk Balığı Üreme ve Yaşam Alanı

Tavuk balıkları, ticari bakımdan oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle son dönemlerde aşırı avlanma nedeniyle nesli tehlikeye düşen tavuk balığı koruma altına alınmıştır. Belirli ölçü ve kilodan büyük olmayan balıkların tutulması halinde yetkililer tarafından ciddi anlamda cezalar verilmektedir. Tavuk balığının özellikle Temmuz ve Haziran aylarında oldukça lezzetli olduğu bilinmektedir. Yapı itibariyle yaradılışının gereğince oldukça yağsız olan bu balık türü, kolesterole faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Usta ellerde pişirilen ve tüketilen tavuk balığı, lezzet itibariyle tavuğu andırmasından dolayı "tavuk balığı" olarak isimlendirilmiştir. Tavuk balığı yumurtalarını sazlık ve mercan diplerine yapar, erkek tavuk balığının döllenmesi ile tavuk balığı beyaz renkte 1-7 gün içerisinde olgunlaşarak oluşur. Tavuk balığı, halk arasında mezgit balığı olarak bilinmektedir. Yaradılış gereğince oldukça sakin olup, stressiz bir balık türüdür. Ilıman denizlerde üst yüzeyine çıkan tavuk balığı, soğuk olan deniz bölgelerinde 3 metre derinlikteki akıntıda yaşar. Yapı ve yaradılış gereğince sürekli olarak hareket halindedir. Ülkemizde yapılan araştırmalarda Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara denizlerinde yaşadığı ve bu denizlerin hayat şartlarına ayak uydurduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu balık türü, kış aylarında akıntıdan kaynaklı olarak Karadeniz bölgesinden Marmara'ya doğru sürüklenerek göç ettikleri tespit edilmiştir. Yapılan araştırmalarda bu cinsin havuz balıkçılığında üretildiği gözlemlenmiştir; ancak balık üreticileri, çoğunlukla geliri daha fazla olan balık türlerinden dolayı bu türü üretmemektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çin Tavuğu Tarifi ve Malzemeleri

Çin Tavuğu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Baget Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Baget Tarifi ve Malzemeleri

Tenekede Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tenekede Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Köri Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Köri Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğeri Nasıl Yapılır?

Tavuk Ciğeri Nasıl Yapılır?

Güncel

Tavuk Yahni Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Yahni Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Paçalı Tavuk Türleri ve Özellikleri

Paçalı Tavuk Türleri ve Özellikleri