Düdüklüde Tavuk Tandır Ülkemiz mutfağında sıklıkla yapılan düdüklüde tavuk tandır, oldukça lezzetli ve besleyici bir yemek türüdür. Tavuğun lezzeti ve baharatların özleriyle birleşen bu yemek, damaklarda unutulmaz bir tat bırakmaktadır. Tavuk tandır, doyurucu özelliği nedeniyle akşam yemeklerinin vazgeçilmez ana yemeklerinden biridir. Bu makalede, düdüklüde hazırlanan tavuk tandırın tarifini ve püf noktalarını paylaşacağız. Düdüklüde Tavuk Tandır Malzemeleri
Sosu İçin
Düdüklüde Tavuk Tandır Nasıl Yapılır? Öncelikle, yıkanan tavuk pirzola bütün halde düdüklü tencerenin içerisine yerleştirilir. Üzerine bir çay bardağı kadar su eklenir. Düdüklü tencereye koyulan su fazla olmamalıdır; yukarıda belirtilen ölçü yeterli olacaktır. Çünkü düdüklü tenceredeki buhar, tavuğun pişerek yağını vermesi için yeterlidir. Akabinde üzerine soyulmuş sarımsak ve soğan bütün halde eklenir. Kapatılan düdüklü tencere orta halli bir ateşte yaklaşık olarak 45 dakika kadar pişirilir. Bu arada, tavuğun sosu ayrı bir tavada hazırlanır. Orta boy bir tavaya az miktarda zeytinyağı koyularak kızdırılır. Kızan yağın üzerine salça, şeker, toz biber, karabiber, yoğurt ve tuz eklenerek karıştırılır. Düdüklüde pişen tavuk, hazırlanan sosun içerisine konularak alt ve üst tarafının kızarması sağlanır. Kızaran tavuk servis tabağına alınır. Üzerine bir tutam tuz, karabiber ve toz biber serpilerek servis edilir. Püf Noktaları ve Ekstra Bilgiler Tavuk tandır yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Öncelikle tavuğun marinasyon süresi ne kadar uzun olursa, lezzeti o kadar artar. Ayrıca, düdüklü tencerenin kapağını açarken dikkatli olunmalı ve buharın tamamen çıktığından emin olunmalıdır. Tavuk tandır, pilav veya bulgur pilavı ile servis edildiğinde daha doyurucu ve zengin bir öğün haline gelir. Afiyet olsun. |