Terbiyeli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Terbiyeli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli tavuk, denilince ilk akla gelen tavuğun baharatlar yardımıyla soslanmasıdır. Tavuk etini tavada da yapsanız fırında da yapsanız etin aroması için mutlaka soslanması gerekir. Ancak terbiyeli tavuk sadece sos manasında değil aynı zamanda, terbiyeli tavuk çorbası olarak da bilinir ve biz burada terbiyeli tavuk suyu çorbasına değineceğiz. Ailenizle birlikte içebileceğiniz, özellikle de çocuklarınıza rahatça içirebileceğiniz bir çorbadır. Besin değeri oldukça yüksek olan bu çorba ölçülerine göre yapıldığında süper bir lezzet olmaktadır. Şimdi bu çorbanın nasıl yapıldığına değinelim.

Terbiyeli Tavuk Malzemeleri
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • 6 su bardağı tavuk suyu
  • 1 adet tavuk göğsü
  • Tuz, karabiber (ölçülerini kendi damak tadınıza göre ayarlayın)
  • Bir çay bardağı sıvı yağ ya da tercihe göre 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı arpa şehriye
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet limon
  • Kekik, kırmızı pul biber
  • Bir adet defne yaprağı
  • 1 su bardağı yoğurt
Terbiyeli Tavuk Nasıl Yapılır?

İlk olarak yapmanız gereken tavuk göğsünü yıkayıp bir tencereye koyun. Üzerini geçecek kadar su ile doldurun ve ocağın altını yakıp, haşlayın. Ayrı bir tencerede yağ ve unu koyun ve birlikte kavurun. Unun çok pembeleşmemesine dikkat edin. Daha sonra kavrulmuş unun üzerine haşlanmış olan tavuk suyunu ekleyin ve karıştırın. Unla buluşan tavuk suyu, kaynamaya başladığında şehriyeleri de tencereye koyun ve orta ateşte yavaş yavaş karıştırarak pişirin.

Kaynamaya başlayan çorbaya, haşladığınız tavuk göğsünü didikleyerek ekleyin ve en son tuz ve karabiberini ekleyerek pişirmeye bırakın.

Çorbamız pişe dursun, biz çorbamızın terbiyesini hazırlayalım. Bunun için, derin bir kasenin içine yumurtayı kırınız, sonra yoğurdunuzu ekleyin, arkasından da limon suyunu koyun ve çırparak terbiyeyi hazırlayın. Hazırladığınız terbiyeyi yavaş yavaş kesilmeyecek şekilde çorbaya ekleyin ve karıştırarak 5 dakika daha pişirmeye bırakın ama mutlaka karıştırın. Eğer karıştırmayı bırakırsanız yoğurdunuz kesilebilir.

Artık çorbamız hazırdır. Ayrı bir tavada yağ, kırmızı pul biber ve kekiği kavurun ve çorbayı servis yapmadan önce üzerine gezdirin. Küçük bir ayrıntı daha vereceğim, eğer tavuğunuzu haşlarken, derisiyle haşlıyorsanız tavuğun suyu yağlı olacaktır. Bu yüzden eğer suyunuz çok yağlı ise daha az yağ kullanınız. Şimdiden herkese afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Terbiyeli tavuk çorbası, özellikle soğuk kış günlerinde vücut direncini artırmak için mükemmel bir seçenektir. Tavuk suyu, bağışıklık sistemini güçlendiren ve hastalıklara karşı koruma sağlayan birçok besin maddesi içerir. Ayrıca, bu çorba mideyi rahatlatır ve sindirimi kolaylaştırır. Çocuklar için de oldukça besleyici ve sağlıklıdır. Çorbanın içine ekleyeceğiniz sebzelerle (havuç, patates, kereviz gibi) besin değerini daha da artırabilirsiniz. Çorbanızı daha da lezzetlendirmek için üzerine ince doğranmış taze maydanoz veya dereotu ekleyebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özer

23 Temmuz 2024 Salı

Tavuk göğsünü haşladıktan sonra kalan tavuk suyunu nasıl değerlendirebilirim? Ayrıca terbiyeyi çorbaya eklerken kesilmemesi için başka nelere dikkat etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özer,

Tavuk göğsünü haşladıktan sonra kalan tavuk suyunu birçok farklı şekilde değerlendirebilirsiniz. Örneğin, bu suyu pilav yaparken kullanabilir ya da çorba, sos veya yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Tavuk suyu, yemeklerinize ekstra lezzet katacaktır.

Terbiyeyi çorbaya eklerken kesilmemesi için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Öncelikle, terbiyeyi eklemeden önce çorbanın suyundan biraz alarak terbiyeyi yavaş yavaş ılıtın. Bu işleme "temperleme" denir ve terbiyenin ani sıcaklık değişiminden dolayı kesilmesini önler. Ayrıca, terbiyeyi eklerken çorbanın altını kısıp yavaş yavaş karıştırarak eklemeniz de önemlidir.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuk Fajita Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Fajita Tarifi ve Malzemeleri

Mangalda Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Mangalda Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğeri Nasıl Yapılır?

Tavuk Ciğeri Nasıl Yapılır?

Mantarlı Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Bitinden Nasıl Dökülür?

Tavuk Bitinden Nasıl Dökülür?

Güncel

Sebzeli Tavuk Yahni Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Tavuk Yahni Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Köri Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Köri Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Göğsü Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Haşlama Tarifi ve Malzemeleri