Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Tavuk Dolması

Tavuk Dolması

Tavuk dolması, yılbaşında, düğün ve bayram gibi özel günler de sunabileceğiniz lezzetli ve misafirlerinize gönül rahatlı ile sunabileceğiniz bir ana yemektir. Tavuk dolması zahmetli görünse de o kadar da zor değildir. Tavuk dolmasının yapımı çok zaman almamakla beraber masanızda göz doldurmaktadır. Size aile yemeklerinde vazgeçilmezim arasında yer alan iç pilavıyla inanılmaz lezzetli tavuk dolması tarifini vereceğim. Şimdiden kolay gelsin.

Tavuk Dolması İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 adet bütün organik tavuk
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım tatlı kaşığı domates salçası
  • Kekik
  • Tuz
  • Pul biber
  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı kuş üzümü
  • Dolmalık fıstık
  • Yenibahar (İsteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 su bardağı kaynamış su
  • 1-2 tane patates
  • 3-4 tane arpacık soğan
  • 1 adet kürdan be bağlama ipi

Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?


Tavuk dolması yapılırken önce iç pilavı hazırlamalıyız. Dolmalık fıstık ve kuş üzümü ayıklayıp, iyice yıkamalıyız. İç pilavın içine koyulacak pirinci nişastasının gitmesi için bol su ile yıkamalıyız. Pirincin fazla suyunun çıkması için süzgeç yardımıyla iyice süzelim. Tencereye tereyağını ve zeytinyağını alalım. Tereyağı eridikten sonra yıkadığımız pirinci tencerenin içine koyalım. Pirinçleri ocağı orta ateşe getirerek iyice kavuralım. Pirinçler kavrulduktan sonra dolmalık fıstık ve kuş üzümünü ilave edelim. Dolmalık fıstık ve kuş üzümünü 2-3 dakika kavrulduktan sonra tuzunu ekleyip 2 su bardağı sıcak suyu ilave edelim. İç pilavın suyu çekinceye kadar ocakta pişirelim. İç pilavın çok pişmesi gerekmemektedir. İç pilavımız piştikten sonra 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı karabiberi ve 1 çay kaşığı yenibaharı ekleyip ocaktan alalım. İç pilavımızı soğuması için ayrı bir geniş kaba alalım. İç pilavımız hazırladıktan sonra bütün tavuğumuzu iyice yıkayalım. Tavuğun tüyleri varsa tüpte tüylerini ütelememiz gerekmektedir. Bütün tavuğun eklem yerlerinden kemiklerini çıkartırken tavuğun bütün kalmasına dikkat etmeliyiz. Tavuğun yağlı ve büyük olması tavuk dolmasına lezzet katacaktır. Tavuğun iç kısmına hazırladığımız iç pilavı fazla bastırmamak şartıyla dolduralım. Çok bastırdığımız takdirde iç pilavımız pişmez ve lapa haline gelmektedir. Tavuğun içini doldurduktan sonra tavuğun atak kısmını derisinden geçirmek kaydı ile dikiş ipi ile dikilmelidir. Tavuk bu şekilde dikildiği zaman iç pilav pişerken dökülmemektedir.

İçini doldurduğumuz tavuk yağlı kâğıt serilen tepsiye alınıp tavuğun üstü yoğurt, zeytinyağı, kekik, pul biber ve salça karışımıyla sos hazırlanarak üstüne sürmeliyiz. Tavuğa sosu çok sürmemeye dikkat etmeliyiz çok sürdüğümüz takdirde tavuk çok fazla kızarıp yanabilmektedir. Tavuk dolmasını fırın torbasında da pişirebilirsiniz. Fırınımız 200 dereceye ayarlayıp önceden ısıtmalıyız. Tavuk dolmasını fırın tepsisine göğüs kısmı alt tarafa gelecek şekilde yerleştirmeliyiz. Fırın tepsinin kenarına dilimlediğiniz patates ve arpacık soğan koyulduğunda daha lezzetli ve sunumda kullanabilirsiniz. Fırın tepsisine koyulan tavuk dolması fırına koyulur. Yaklaşık olarak 40-50 dakika fırında kalan tavuk dolmasını kürdan yardımıyla piştiğini anlayabilirsiniz. Kürdanın ucuna pembe olarak çıkıyorsa tavuk dolmamız pişmemiştir. Bu durumda iç pilavın içine biraz daha su ekleyip tavuğu tekrar fırına koyalım. Tavuk dolması suyunu çekene kadar pişirmeye devam edelim. İç pilavın suyu çektiğinde tavuk dolmamız pişmiş demektir.

Tavuk dolması piştikten sonra üstüne havlu kâğıdı kâğıt kapatarak 15-20 dakika dinlenmeye bırakmalıyız. Tavuk dolması dinlendikten sonra daha lezzetli olacaktır. Dinlenen tavuk dolması geniş ve tabanı derin olan bir kaba alınıp, tavuğun içinde yer alan iç pilavı servis tabağına dağıtılarak tavuğu pilavın tam ortasına koyalım. Tavuk dolmasının yan tarafına koyduğumuz patates ve arpacık soğanı da pilavın yanlarına serpiştirelim. Tavuk dolmamız servise hazır. Tavuk dolması masanızın orta kısmında misafirleriniz ve ailenizin favori yemeği olacağından eminim.

Şimdiden afiyet şifa olsun.
Son Güncelleme : 21.01.2024 13:50:14
Tavuk Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Tavuk Dolması Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Tavuk Dolması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Sussex Tavuk
Sussex Tavuk
Sussex Tavuk, Anavatanı Roma olan bu tavuk türünün kökeni İngiltere'de MS. 43 yılına dayanmaktadır. Bu tavuk türü beslenme amacıyla iki türü bulunmaktadır. Bu iki türün birinde yumurta tavuğu olarak üretimi yapılırken diğerinde et tavuğu olarak üreti...
Brahma Tavuk
Brahma Tavuk
Brahma tavuğu, Malay ve Cochin ırklarının çiftleştirilmesiyle oluşturulmuş bir Asya ırkıdır. Tavuk yetiştiricilerinin bu tavuk ırkı üzerinde yaptıkları çalışmalarda açık ve koyu renkli türleri elde edilmiş, 1874'te bu türler standartlar sınıfıyla bir...
Tavuk Biti
Tavuk Biti
Tavuk biti, daha çok tavuklar gibi evcil kümes hayvanlarında görülmektedir. Tavuk bitleri onların üzerlerine yapışarak kanları ile beslenen parazitlerdir. Dışarılara çıkıp gezebilen tavuklar toprak banyosu yaparak bitlerden kendilerini bir nebze koru...
Australorp Tavuk
Australorp Tavuk
Australorp tavuk, anavatanı Avusturya olan bir tavuk ırkıdır. Bu ırktaki tavuklar yumurta üretimi için geliştirilmiştir. Bu tavuklar 1920'li yıllarda tanınmaya başlamış, yumurta üretiminde iyi verim alınınca, batıda tanınmaya başlamıştır. Anavatanı o...
İran Tavuğu
İran Tavuğu
İran tavuğu, ülkemizde beç tavuğu, tokat tavuğu gibi isimlerle de bilinir. Evcilleştirilmesi ilk defa Mısırlılar tarafından olmuştur. Güney Afrika bölgesinde avlanan hayvanlar arasında en popüler olanlar arasında İran tavuğu da yer almaktadır. Anavat...
Fizan Tavuğu
Fizan Tavuğu
Fizan Tavuğu: sülüngiller familyasında evcilleştirilebilir kuş türüdür. Tavuk çoğunlukla çiftliklerde ve büyük parklarda ve hayvanat bahçelerinde yetiştirilir. Fizan tavukların ana vatanı Avrupa, polonya'dır. Fizan tavukları özellikle kafasında bulun...
Habeş Tavuğu
Habeş Tavuğu
Habeş Tavuğu: Her ne kadar Habeş ismiyle anılsa da Çin kökenli bir tavuk türüdür. Dünyada Silkie olarak çağrılan Habeş tavuğu ilk olarak 1298 yılında Çin'e yaptığı geziyle Marco Polo'nun Batı ülkelerine Habeş tavuğunu tanıttığı düşünülmektedir. Marco...
Pleymut Tavuk
Pleymut Tavuk
Pleymut tavuk, normal ve batmam olarak iki sınıfa ayrılırlar. Pleymut tavukları kombine hayvanlardır. Bu yüzden orta ağırlıkta hayvanlardır. Horozları 4-4,5 tavukları ise 3-3,5 kilogram civarındalardır. Et tutma özellikleri iyidir. Deri rengi ve baca...
Tavuk Göğsü Haşlama
Tavuk Göğsü Haşlama
Tavuk Göğsü Haşlama, Tavuk göğsünü ister sote şeklinde doğrayarak ister dilimleyerek ister de bütün olarak haşlamak mümkündür. Tavuk göğsü haşlaması kalsiyum, fosfor ve protein açısından oldukça zengin bir besindir. Bu yüzden vücut direnci ve kemik g...
Tokat Tavuğu
Tokat Tavuğu
Tokat tavuğu, Beç tavuğu ya da İran tavuğu olarak da isimlendirilir. İlk olarak mısırlılar tarafından evcilleşen tokat tavuğu, Güney Afrika'da avlanma amaçlı olarak ilk sıralarda yer alır. Anavatanı Afrika olan tokat tavuğunun yaşam alanları sahralar...
Hint Tavuğu
Hint Tavuğu
Hint tavukları, dünyanın en eski evcil kümes hayvanları olarak bilinirler. Adından da anlaşılacağı gibi Hint tavuklarının anavatanı Hindistan'dır. Bu günlerde gene en fazla Hindistan'da bulunurlar. Meraklıları en çok Hindistan'da bulunur ve asil diye...
Tavuk Gübresi
Tavuk Gübresi
Tavuk gübresi, Günümüzde özellikle doğu bölgelerde yapılan tarımcılık üzerinde kullanılan maddelerden biridir. Diğer hayvanlara göre çok daha değerli olan bu gübre, değeri nedeniyle maddi olarak da değerlidir. Tavuk gübresi, direk olarak bitki dipler...

 

Sussex Tavuk
Brahma Tavuk
Tavuk Biti
Australorp Tavuk
İran Tavuğu
Fizan Tavuğu
Habeş Tavuğu
Pleymut Tavuk
Tavuk Göğsü Haşlama
Tokat Tavuğu
Hint Tavuğu
Tavuk Gübresi
Gurk Tavuk
Paçalı Tavuk
Kremalı Köri Soslu Tavuk
Tavuk Sosları
Tavuk Bonfile
Zibrit Tavuk
Tavuk Döner Kaç Kalori?
Sultan Tavuğu
Kelebek Tavuk
Tavuk Bakımı
Süs Tavukları
Tavuk Göğsü Kızartması
Ligorin Tavuk
Et Tavuğu
Beç Tavuğu
Tavuk Hastalıkları
Tavuk
Tavuk Cinsleri
Popüler İçerik
Gurk Tavuk
Gurk Tavuk
Gurk tavuk, genel olarak tavuklar kuluçka dönemlerinde çıkardıkları seslerden dolayı bu ismi almıştır. Her tavuk celfin dönemi bitip de yumurtlama dön...
Paçalı Tavuk
Paçalı Tavuk
Paçalı tavuk, ayak bileklerinde oldukça yoğun bir şekilde tüyler bulunan tavuklardır. İlgi çekici ve hoş görünümleri ile süs tavukları olarak da adlan...
Kremalı Köri Soslu Tavuk
Kremalı Köri Soslu Tavuk
Kremalı Köri Soslu Tavuk, köri birçok yemekte kullanılan sarı renkte bir baharattır. Özellikle tavuk yemeklerinde ve makarna soslarında tercih edilir....
Tavuk Sosları
Tavuk Sosları
Tavuk sosları, çok çeşitli tavuk sosları vardır. Sosun belirlenmesinde önemli olan yapılacak tavuk yemeğinin ne olduğudur. Yada tavuğun neresi ile yem...
Tavuk Bonfile
Tavuk Bonfile
Tavuk bonfile, tavuğun göğüs etinden yapılan bir yemek türüdür. Genellikle ani misafirin gelmesi durumlarında, Kolay ve çok lezzetli olması açısından ...
Zibrit Tavuk
Zibrit Tavuk
Zibrit tavuk, bu tavuklar minyatür gruba giren süs tavuklarıdır.  Zibrit tavuklar şekil itibariyle kuyrukları yukarı doğru kalkık göğüsleri hafif öne ...
Tavuk Döner Kaç Kalori?
Tavuk Döner Kaç Kalori?
Tavuk döner kaç kalori, orta boy 1 porsiyon tavuk dönerin yaklaşık 200 gramdır ve 410 kalori civarındadır. 1 adet dürüm tavuk döner ise 341 gram ağırl...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sussex Tavuk
Brahma Tavuk
Tavuk Biti
Australorp Tavuk
İran Tavuğu
Kavga
Hastalık
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Kavga
Hastalık
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024