Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Dolması: Lezzetli ve Şık Bir Ana Yemek

Tavuk dolması, yılbaşı, düğün ve bayram gibi özel günlerde sunabileceğiniz lezzetli ve misafirlerinize gönül rahatlığıyla ikram edebileceğiniz bir ana yemektir. Tavuk dolması zahmetli gibi görünse de aslında yapımı oldukça kolaydır. Bu yazıda, masanızda göz dolduracak ve damakları şenlendirecek tavuk dolması tarifini adım adım açıklayacağız. Şimdiden kolay gelsin.

Gerekli Malzemeler

  • 1 adet bütün organik tavuk
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım tatlı kaşığı domates salçası
  • Kekik
  • Tuz
  • Pul biber
  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı kuş üzümü
  • Dolmalık fıstık
  • Yenibahar (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 su bardağı kaynamış su
  • 1-2 tane patates
  • 3-4 tane arpacık soğan
  • 1 adet kürdan ve bağlama ipi

Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?

İç Pilavın Hazırlanması

İlk olarak iç pilavı hazırlamalıyız. Dolmalık fıstık ve kuş üzümünü ayıklayıp iyice yıkamalıyız. Pirinci nişastasının gitmesi için bol su ile yıkamalı ve suyunu süzgeç yardımıyla iyice süzmeliyiz. Tencereye tereyağı ve zeytinyağını alalım. Tereyağı eridikten sonra yıkanmış pirinci tencerenin içine koyalım ve orta ateşte iyice kavuralım. Pirinçler kavrulduktan sonra dolmalık fıstık ve kuş üzümünü ilave edelim. Dolmalık fıstık ve kuş üzümü 2-3 dakika kavrulduktan sonra tuzunu ekleyip 2 su bardağı sıcak suyu ilave edelim. İç pilavın suyu çekinceye kadar pişirelim. İç pilavın çok pişmesi gerekmemektedir. İç pilav piştikten sonra 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı yenibaharı ekleyip ocaktan alalım. İç pilavı soğuması için ayrı bir geniş kaba alalım.

Tavuğun Hazırlanması

İç pilav hazırlandıktan sonra bütün tavuğumuzu iyice yıkayalım. Tavuğun tüyleri varsa tüpte ütülememiz gerekmektedir. Bütün tavuğun eklem yerlerinden kemiklerini çıkartırken tavuğun bütün kalmasına dikkat etmeliyiz. Tavuğun yağlı ve büyük olması lezzet katacaktır. Tavuğun iç kısmına hazırladığımız iç pilavı fazla bastırmadan dolduralım. Çok bastırdığımız takdirde iç pilav pişmez ve lapa haline gelebilir. Tavuğun içini doldurduktan sonra tavuğun açık kısmını derisinden geçirerek dikiş ipi ile dikmeliyiz. Bu şekilde dikildiğinde iç pilav pişerken dökülmeyecektir.

Tavuğun Soslanması ve Pişirilmesi

İçini doldurduğumuz tavuğu yağlı kâğıt serili tepsiye alalım. Tavuğun üstüne yoğurt, zeytinyağı, kekik, pul biber ve salça karışımıyla hazırlanan sosu sürelim. Tavuğa sosu fazla sürmemeye dikkat edelim; çok sürdüğümüz takdirde tavuk çok fazla kızarıp yanabilir. Tavuk dolmasını fırın torbasında da pişirebilirsiniz. Fırını 200 dereceye ayarlayarak önceden ısıtalım. Tavuk dolmasını fırın tepsisine göğüs kısmı alt tarafa gelecek şekilde yerleştirelim. Fırın tepsisine dilimlediğiniz patates ve arpacık soğanı koyduğunuzda daha lezzetli ve şık bir sunum elde edebilirsiniz. Fırın tepsisini fırına yerleştirip yaklaşık 40-50 dakika pişirelim. Kürdan yardımıyla piştiğini kontrol edebiliriz. Kürdanın ucuna pembe sıvı geliyorsa, tavuk dolmamız pişmemiştir. Bu durumda iç pilava biraz daha su ekleyip tavuğu tekrar fırına koyalım. Tavuk dolması suyunu çekene kadar pişirmeye devam edelim.

Servis

Tavuk dolması piştikten sonra üstüne havlu kâğıt kapatarak 15-20 dakika dinlendirelim. Dinlenen tavuk dolması daha lezzetli olacaktır. Dinlenen tavuk dolmasını geniş ve tabanı derin olan bir kaba alıp, tavuğun içinde yer alan iç pilavı servis tabağına dağıtarak tavuğu pilavın tam ortasına koyalım. Tavuk dolmasının yan tarafına koyduğumuz patates ve arpacık soğanı da pilavın yanlarına serpiştirelim. Tavuk dolmamız servise hazırdır. Tavuk dolması, masanızın orta kısmında misafirleriniz ve ailenizin favori yemeği olacaktır.

Şimdiden afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Tavuk Irkları Nelerdir?

Tavuk Irkları Nelerdir?

Editörün Seçtiği

Tavuk Yetiştiriciliği

Tavuk Yetiştiriciliği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuk Göğsü Kalori?

Tavuk Göğsü Kalori?

Kremalı Mantarlı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Mantarlı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Izgara Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Izgara Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sebzeli Tavuk Yahni Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Tavuk Yahni Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Kızartma Tarifi ve Malzemeleri