Yalancı Çerkez Tavuğu Yalancı Çerkez Tavuğu, gerçek Çerkez tavuğu yemeğini yapmak oldukça zahmetli bir işlem olduğu için yıllar içinde alternatifi üretilmiştir. Gerçek Çerkez tavuğu sıcak yenir ve Çerkez kültüründe özel bir yere sahiptir. Genellikle aile ve akraba toplantılarında veya özel günlerde yapılır. Yalancı Çerkez tavuğu ise soğuk yenen bir meze türüdür. Hem yapımı kolay olduğu hem de herkes tarafından bilindiği için sofralarda sıkça tercih edilmektedir. İçerisinde tavuk bulundurması nedeniyle besin değeri oldukça yüksektir ve bu sayede diğer mezelerden ayrılır. Akşam yemeklerinde ana yemeğin yanında aperatif olarak ya da çay saatlerinde rahatlıkla tercih edilebilir. Yalancı Çerkez Tavuğu İçin Malzemeler
Sosu İçin
Yalancı Çerkez Tavuğu Üzeri İçin
Yalancı Çerkez Tavuğu Nasıl Yapılır? Yalancı Çerkez tavuğu yapımı için öncelikle tavuk göğsü hazırlanır. Derin bir tencereye alınan 1 litre su, biraz yağ ve tuz ile iyice kaynatılır. Kaynamış su içerisine yıkanmış tavuk eklenir ve yaklaşık 45 dakika kadar haşlanır. Haşlanan tavuklar süzülerek didikleme işleminin rahat yapılabilmesi için bir kenarda bekletilir. Sarımsakların kabukları soyularak rendenin küçük tarafı ile rendelenir. Derin bir karıştırma kabında süzme yoğurt, mayonez, sarımsak, tuz ve zeytinyağı iyice çırpılır. Cevizler iri parçalar halinde doğranarak karıştırma kabına eklenir. Ardından soğuyan tavuklar tel tel didiklenerek karıştırma kabına ilave edilir. Tüm malzemeler birbiriyle özleşene kadar kaşık yardımıyla iyice karıştırılır. Hazırlanan yalancı Çerkez tavuğunun servis yapılmadan önce soğuması ve dinlenmesi için 1-2 saat kadar buzdolabında bekletilmesi gerekir. Küçük bir tavada sos için sıvı yağ kızdırılır. Biber salçası kızdırılmış sıvı yağda iyice kavrulur. Biber salçası yerine tercihe göre domates salçası da kullanılabilir. Salça sevmeyenler sıvı yağda toz kırmızı biber de kızdırarak sos için aynı görüntüye ulaşabilirler. Yalancı Çerkez tavuğu alınır ve hazırlanan sos üzerine gezdirilir. Son olarak üzerine kırılmış ceviz parçaları serpilerek soğuk olarak sunum yapılır. Afiyet olsun. |