Tavuk Yetiştiriciliği
24 Temmuz 2024

Tavuk Yetiştiriciliği


Tavuk bakımı oldukça ciddi ve özen gerektiren bir iştir. Tavuk yetiştiriciliğinde yumurta kalitesinin artırılması, aşılamaların ve beslenmelerinin düzenli bir şekilde yapılması açısından tavuk yetiştiriciliği konusunda hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir.

Yumurta Tavuğu Yetiştiriciliği

Özellikle yumurta tavuğu beslemek ticari açıdan büyük önem taşımaktadır. Dekalb cinsinde tavuklar, az yem tüketip fazla verim alınması dolayısıyla daha çok tercih edilen bir cins olarak öne çıkmaktadır. Salgın hastalıklar, serbest dolaşım yönteminin uygulandığı tavukçulukta daha hızlı yayılmaktadır. Bu nedenle belli başlı tavuk hastalıklarına karşı düzenli aşılamaların yapılması önemlidir. Bunun yanı sıra kümeslerin doğru bir şekilde temizlenmesi ve hijyenin sağlanması da büyük önem taşımaktadır.

Her hafta tavukların yumurtalarının şekli, rengi, yem tüketimi, yumurta ağırlığı gibi bazı değerler ölçülmeli ve tavukların bakımının her zaman en üst düzeyde sağlanması için çaba gösterilmelidir. Kümes ısısı, havalandırma, yem ve su durumu da titizlikle denetlenmelidir. Bu faktörler gereği gibi değerlendirildiğinde tavuklardan yüksek oranda verim elde edilebilir.

Organik Tavuk Çiftlikleri

Son zamanlarda organik beslenmenin rağbet kazanmasıyla tavuk çiftlikleri de önem kazanmaya başlamıştır. Bir tavuk çiftliği kurmak için neler yapmak gerektiği, maliyeti ve gerekli belgeler konusunda bilinmesi gerekenler şunlardır:

  • Tavuk çiftliği kurmak için öncelikle yumurta bırakan tavuklar almak gerekmektedir. Tavukların 18 haftalık oluncaya kadar bakımları özenle yapılmalıdır. 18-20 haftayı bulan genç piliçler yumurtlamaya hazır hale gelirler. Beyaz tavuklar beyaz, Rhode Island kırmızılar ise kahverengi yumurta yaparlar.
  • Tavuklar genellikle 52 haftalık olunca tüy dökmeye başlarlar ve 110 haftalık olduklarında eti yenilir kıvama gelirler. Tüy dökme döneminde tavuklar yumurta yapmazlar. Beslenmelerine göre her bir tavuk haftada 4-5 tane yumurta verebilir.
  • Tavuk çiftliği kurarken tavuklar için gerekli beslenme sürelerini hesaplamak gerekir. Kırmızı tavuklar, beyaz tavuklara göre daha fazla yem tüketir. Tavuklar tahıl, vitaminler, protein ilaveleri ve minerallerden oluşan yemlerle beslenirler.
  • Tavukların barınması için kümes hijyen koşullarına dikkat edilmelidir. Tavukların yem kapları ve su tükettikleri yerlerin temizliği düzenli ve özenle yapılmalıdır. Her beş tavuğa bir tane kuluçka kutusu ayrılması gerekmektedir. Hareket eden kafeslerden alınırlar ise tavuklar otlaklara da götürülebilir.
  • Elde edilen yumurtalar özel dükkânlarda, yol kenarlarında, pazarlarda satılabilir. Organik, kahverengi yumurtalar ve açık alanda yemlenen tavukların yumurtaları beyaz yumurtalara göre daha pahalıdır.
  • İşletmeyi başarılı bir şekilde yönetmek için gerekli ruhsat ve izinlerin alınması gerekmektedir. Ayrıca vergi dairesine başvurarak vergi işlemleri de halledilmelidir. Soğutma, etiketleme, ambalajlama ve sınıflandırma yönetmeliklerini öğrenmek önemlidir. Yönetmelikler çiftliklerin büyük ya da küçük olmasına göre değişebilir.
  • Tavukçuluğa başlamadan önce alınan civcivlerin güvenilir tedarikçilerden temin edilmesi gerekmektedir. Bu tür tedarikçilere ulaşmak için internet üzerinden araştırma yapılabilir.
  • Tavuk çiftliği için gerekli olan ekipmanlar; tavukları besleme ve sulama ekipmanları, atık tasfiyesi için gerekli ekipmanlar, hastalıklar ve haşerelerle mücadele ekipmanları, kuluçka ekipmanlarıdır.

Sonuç

Tavuk yetiştiriciliği, dikkat ve özen gerektiren, aynı zamanda önemli bir ticari potansiyele sahip bir alandır. Gerekli hijyen koşullarına uyulduğu ve düzenli aşılamalar yapıldığı takdirde, tavuklardan yüksek verim elde edilebilir. Organik tavukçuluk ise son yıllarda daha da önem kazanmış durumdadır ve bu alanda başarılı olmak için belirli kurallara ve yönetmeliklere uyulması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kara Tavuk Türleri ve Özellikleri

Kara Tavuk Türleri ve Özellikleri

Sussex Tavuk Türleri ve Özellikleri

Sussex Tavuk Türleri ve Özellikleri

Tavuk Döner Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Döner Tarifi ve Malzemeleri

Tenekede Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tenekede Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Kapama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Kapama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Göğsü Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kremalı Patatesli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Patatesli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri