Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Tavuk Yetiştiriciliği

Tavuk Yetiştiriciliği

Tavuk Yetiştiriciliği, Tavuk bakımıoldukça ciddi ve özen gerektiren bir iştir. Tavuk yetiştiriciliğinde yumurta kalitesinin artması için hem de aşılamalarının ve beslenmelerinin düzenli şekilde yapılması bakımından tavuk yetiştiriciliği konusunda hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir.

Özellikle yumurta tavuğu beslemek ticari bakımdan hassasiyet gösterilmesi gereken bir iştir. Dekalb cinsinde tavuklar az yem tüketip fazla verim alınması dolayısı ile daha çok tercih edilen bir cins olduğu söylenebilir. Salgın hastalıklar salma yönteminin yapıldığı tavukçulukta daha hızlı yayılmaktadır. Dolayısı ile bu nedenle belli başlı tavuk hastalıklarına karşı düzenli aşılama yapılması önemlidir. Bunun yanı sıra kümeslerin doğru bir şekilde temizlenmesi ve kirden arındırılması yöntemleri de önemlidir. Her hafta tavuğun yumurtasının şekli rengi, yem tüketimi, yumurta ağırlığı gibi bazı değerler ölçülmeli ve tavuğun bakımının her zaman maximum düzeyde iyi hale getirilmesi için uğraşılmalıdır. Kümes ısısı, kümeslerin havalandırma, yem ve su durumu iyi denetlenmelidir. Bu faktörler gereği gibi değerlendirilir ise tavuklardan yüksek oranda verim elde edilebilir.

Son zamanlarda organik beslenmenin rağbet kazanmasıyla tavuk çiftlikleri de önem kazanmaya başladı. Peki bir tavuk çiftliği kurmak için ne yapmak gerekir, maliyeti nedir ve bir tavuk çiftliği kurabilmek için ne tür belgeler gereklidir?
  • Tavuk çiftliği kurmak için öncelikle yumurta bırakan tavuklar almak gerekiyor. Tavuklar 18 haftalık oluncaya kadar bakımları özenle yapılmalı. 18-20 haftayı bulan genç piliçler yumurtlamaya hazır olurlar. Şunu da belirtmek gerekir; beyaz tavuklar beyaz, Rhode Island kırmızılar ise kahverengi yumurta yaparlar.
  • Tavuklar genellikle 52 haftalık olunca tüy dökmeye başlarlar ve 110 haftalık olduklarında, ise eti yenilir kıvama gelirler. Tavuklar tüy dökme döneminde yumurta yapmazlar. Beslenmelerine göre her bir tavuk haftada 4-5 tane yumurta verebilir.
  • Tavuk çiftliği kurarken tavuklar için gerekli beslenme sürelerini de hesaplamak gerekir. Kırmızı tavuklar, beyaz tavuklara göre daha fazla yem tüketir. Tavuklar tahıl, vitaminler, protein ilaveleri ve minerallerden oluşan yemlerden yerler.
  • Tavukların barınması için özellikle kümes hijyen koşullarına dikkat edilmeli. Tavukların yem kapları ve su tükettikleri yerlerin, muslukların temizliği düzenli ve özenle yapılmalı. Her beş tavuğa bir tane kuluçka kutusu ayrılması gerekiyor. Hareket eden kafeslerden alınırlar ise tavuklar otlaklara da götürülebilir.
  • Elde edilen yumurtalar özel dükkanlarda, yol kenarlarında, pazarlarda satılabilir. Organik, kahverengi yumurtalar ve açık alanda yemlenen tavukların yumurtaları beyaz yumurtalara göre daha pahalıdır.
  • Eğer işletmeyi başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız gerekli ruhsat ve izni almak gerekiyor. Ayrıca vergi dairesine başvurarak vergi işlemleri de halledilmelidir. Soğutma, etiketleme, ambalajlama ve sınıflandırma yönetmeliklerini öğrenmek gerekir. Yönetmelikler çiftliklerin büyük ya da küçük olmasına göre değişebilir.
  • Tavukçuluğa başlamadan önce alınan civcivlerin güvenilir tedarikçilerden alınması gerekir. Bu tür tedarikçilere ulaşmak için internet yolu ile araştırma yapın.
  • Tavuk çiftliği için gerekli olan ekipmanlar; Tavukları besleme ve sulamak için gerekli ekipmanlar, atık tasfiyesi için gerekli ekipmanlar, hastalıklar ve haşerelerle mücadele ekipmanları, kuluçka ekipmanları.

Son Güncelleme : 21.01.2024 13:03:52
Tavuk Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Tavuk Yetiştiriciliği Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Tavuk Yetiştiriciliği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Sussex Tavuk
Sussex Tavuk
Sussex Tavuk, Anavatanı Roma olan bu tavuk türünün kökeni İngiltere'de MS. 43 yılına dayanmaktadır. Bu tavuk türü beslenme amacıyla iki türü bulunmaktadır. Bu iki türün birinde yumurta tavuğu olarak üretimi yapılırken diğerinde et tavuğu olarak üreti...
Brahma Tavuk
Brahma Tavuk
Brahma tavuğu, Malay ve Cochin ırklarının çiftleştirilmesiyle oluşturulmuş bir Asya ırkıdır. Tavuk yetiştiricilerinin bu tavuk ırkı üzerinde yaptıkları çalışmalarda açık ve koyu renkli türleri elde edilmiş, 1874'te bu türler standartlar sınıfıyla bir...
Tavuk Biti
Tavuk Biti
Tavuk biti, daha çok tavuklar gibi evcil kümes hayvanlarında görülmektedir. Tavuk bitleri onların üzerlerine yapışarak kanları ile beslenen parazitlerdir. Dışarılara çıkıp gezebilen tavuklar toprak banyosu yaparak bitlerden kendilerini bir nebze koru...
Australorp Tavuk
Australorp Tavuk
Australorp tavuk, anavatanı Avusturya olan bir tavuk ırkıdır. Bu ırktaki tavuklar yumurta üretimi için geliştirilmiştir. Bu tavuklar 1920'li yıllarda tanınmaya başlamış, yumurta üretiminde iyi verim alınınca, batıda tanınmaya başlamıştır. Anavatanı o...
İran Tavuğu
İran Tavuğu
İran tavuğu, ülkemizde beç tavuğu, tokat tavuğu gibi isimlerle de bilinir. Evcilleştirilmesi ilk defa Mısırlılar tarafından olmuştur. Güney Afrika bölgesinde avlanan hayvanlar arasında en popüler olanlar arasında İran tavuğu da yer almaktadır. Anavat...
Fizan Tavuğu
Fizan Tavuğu
Fizan Tavuğu: sülüngiller familyasında evcilleştirilebilir kuş türüdür. Tavuk çoğunlukla çiftliklerde ve büyük parklarda ve hayvanat bahçelerinde yetiştirilir. Fizan tavukların ana vatanı Avrupa, polonya'dır. Fizan tavukları özellikle kafasında bulun...
Habeş Tavuğu
Habeş Tavuğu
Habeş Tavuğu: Her ne kadar Habeş ismiyle anılsa da Çin kökenli bir tavuk türüdür. Dünyada Silkie olarak çağrılan Habeş tavuğu ilk olarak 1298 yılında Çin'e yaptığı geziyle Marco Polo'nun Batı ülkelerine Habeş tavuğunu tanıttığı düşünülmektedir. Marco...
Pleymut Tavuk
Pleymut Tavuk
Pleymut tavuk, normal ve batmam olarak iki sınıfa ayrılırlar. Pleymut tavukları kombine hayvanlardır. Bu yüzden orta ağırlıkta hayvanlardır. Horozları 4-4,5 tavukları ise 3-3,5 kilogram civarındalardır. Et tutma özellikleri iyidir. Deri rengi ve baca...
Tavuk Göğsü Haşlama
Tavuk Göğsü Haşlama
Tavuk Göğsü Haşlama, Tavuk göğsünü ister sote şeklinde doğrayarak ister dilimleyerek ister de bütün olarak haşlamak mümkündür. Tavuk göğsü haşlaması kalsiyum, fosfor ve protein açısından oldukça zengin bir besindir. Bu yüzden vücut direnci ve kemik g...
Tokat Tavuğu
Tokat Tavuğu
Tokat tavuğu, Beç tavuğu ya da İran tavuğu olarak da isimlendirilir. İlk olarak mısırlılar tarafından evcilleşen tokat tavuğu, Güney Afrika'da avlanma amaçlı olarak ilk sıralarda yer alır. Anavatanı Afrika olan tokat tavuğunun yaşam alanları sahralar...
Hint Tavuğu
Hint Tavuğu
Hint tavukları, dünyanın en eski evcil kümes hayvanları olarak bilinirler. Adından da anlaşılacağı gibi Hint tavuklarının anavatanı Hindistan'dır. Bu günlerde gene en fazla Hindistan'da bulunurlar. Meraklıları en çok Hindistan'da bulunur ve asil diye...
Tavuk Gübresi
Tavuk Gübresi
Tavuk gübresi, Günümüzde özellikle doğu bölgelerde yapılan tarımcılık üzerinde kullanılan maddelerden biridir. Diğer hayvanlara göre çok daha değerli olan bu gübre, değeri nedeniyle maddi olarak da değerlidir. Tavuk gübresi, direk olarak bitki dipler...

 

Sussex Tavuk
Brahma Tavuk
Tavuk Biti
Australorp Tavuk
İran Tavuğu
Fizan Tavuğu
Habeş Tavuğu
Pleymut Tavuk
Tavuk Göğsü Haşlama
Tokat Tavuğu
Hint Tavuğu
Tavuk Gübresi
Gurk Tavuk
Paçalı Tavuk
Kremalı Köri Soslu Tavuk
Tavuk Sosları
Tavuk Bonfile
Zibrit Tavuk
Tavuk Döner Kaç Kalori?
Sultan Tavuğu
Kelebek Tavuk
Tavuk Bakımı
Süs Tavukları
Tavuk Göğsü Kızartması
Ligorin Tavuk
Et Tavuğu
Beç Tavuğu
Tavuk Hastalıkları
Tavuk
Tavuk Cinsleri
Popüler İçerik
Gurk Tavuk
Gurk Tavuk
Gurk tavuk, genel olarak tavuklar kuluçka dönemlerinde çıkardıkları seslerden dolayı bu ismi almıştır. Her tavuk celfin dönemi bitip de yumurtlama dön...
Paçalı Tavuk
Paçalı Tavuk
Paçalı tavuk, ayak bileklerinde oldukça yoğun bir şekilde tüyler bulunan tavuklardır. İlgi çekici ve hoş görünümleri ile süs tavukları olarak da adlan...
Kremalı Köri Soslu Tavuk
Kremalı Köri Soslu Tavuk
Kremalı Köri Soslu Tavuk, köri birçok yemekte kullanılan sarı renkte bir baharattır. Özellikle tavuk yemeklerinde ve makarna soslarında tercih edilir....
Tavuk Sosları
Tavuk Sosları
Tavuk sosları, çok çeşitli tavuk sosları vardır. Sosun belirlenmesinde önemli olan yapılacak tavuk yemeğinin ne olduğudur. Yada tavuğun neresi ile yem...
Tavuk Bonfile
Tavuk Bonfile
Tavuk bonfile, tavuğun göğüs etinden yapılan bir yemek türüdür. Genellikle ani misafirin gelmesi durumlarında, Kolay ve çok lezzetli olması açısından ...
Zibrit Tavuk
Zibrit Tavuk
Zibrit tavuk, bu tavuklar minyatür gruba giren süs tavuklarıdır.  Zibrit tavuklar şekil itibariyle kuyrukları yukarı doğru kalkık göğüsleri hafif öne ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sussex Tavuk
Brahma Tavuk
Tavuk Biti
Australorp Tavuk
İran Tavuğu
Kavga
Hastalık
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Kavga
Hastalık
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024