Tavuk, pek çok yemekte kendine has tatlar sunarken, bütün olarak pişirildiğinde de oldukça lezzetli ve besleyici bir seçenek sunar. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar tarafından çok sevilir ve besin değeri yüksek olduğu için gelişim açısından önemlidir. Tavuk, doğru şekilde pişirilmediğinde besin değerini kaybedip kanserojen maddeler içerebilir. Bu yüzden, tavuğu doğru bir şekilde pişirmek önemlidir. Bütün olarak pişirilmiş tavuk, lezzetli olmasının yanı sıra, yemek sonrası lades kemiğiyle yapılan eğlenceli anlar da sunar. Haydi, birlikte hem çok lezzetli hem de oldukça sağlıklı bütün tavuk pişirelim. Bütün Tavuk İçin Gerekli Malzemeler
Bütün Tavuk Nasıl Yapılır? Bütün tavuk öncelikle içi ve dışı detaylı bir şekilde temizlenip iyice yıkanır. Daha sonra geniş bir kaba alınarak yarım saat kadar dinlendirilir ve sosu hazırlamaya başlanır. Küçük bir derin kaba domates ve biber salçası alınır, ardından zeytinyağı, karabiber, biberiye, tereyağı, yaprak biber, kekik ve tuz eklenerek iyice karıştırılır. Küçük küçük doğranmış sarımsaklar da ilave edilir ve iyice harmanlanır. Hazırlanan sos, dinlenmiş olan bütün tavuğun üzerine, içine ve kanat altlarına kadar iyice sürülür. Üzerine limon suyu sıkılır. Patates ve havuç küp küp doğranarak fırın torbasına eklenir ve ardından tavuk da fırın torbasına konarak iyice çalkalanır, böylece sos her yere dağılır. Torbanın ağzı özel kilit aparatı ile bağlanarak fırın tepsisine yerleştirilir ve 180 derecede önceden ısıtılmış olan fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirilir. Pişen tavuk, güzelce servis tabaklarına alınır. Not: İçerisine katılan patates ve havuç, tavuğun aromasını artırmak için eklenirse daha lezzetli sonuçlar alınabilir. Üzerine sıkılan limon, tavuğun daha güzel kızarmasını ve içerideki kokuyu almayı sağlar. Marketlerde veya alışveriş merkezlerinde kolaylıkla bulabileceğiniz fırın torbalarını kullanmanız, her zaman için en iyi kızarma ve sağlıklı bir şekilde pişmesini sağlayan en önemli etkenler arasındadır. Şimdiden afiyet olsun. |