Tavuk Kapama Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Tavuk Kapama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Kapama

Tavuk kapama, Türkiye'nin farklı yörelerinde çeşitlilik gösteren geleneksel bir yemektir. Bu yemek, çeşitli tariflerle ve tavuğun farklı bölümleriyle hazırlanabilmektedir. Özellikle kalabalık aile sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Hem kolay hem de pratik olmasıyla bilinir ve genellikle acil misafirler için ideal bir seçenektir. Tavuk kapama hazırlarken, yemeği fırına koyduktan sonra diğer aperatifleri de rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Tavuk, ekonomik olması ve pişme süresinin kısa olması nedeniyle sıklıkla tercih edilen bir malzemedir. Tavuk kapama yemeği, klasik pirinç pilavının üzerine tavuk parçalarının eklenmesiyle yapılır ve bu şekilde daha lezzetli bir sonuç elde edilir. Bu yemeğin en büyük özelliği, pirinç pilavına bol miktarda karabiber eklenmesidir. Kapama yemeği ayrıca et ve hindi ile de yapılabilir. Bu makalede sizlere tavuk kapama tarifini detaylı bir şekilde anlatacağım.

Tavuk Kapama Malzemeleri

  • 6 adet tavuk but
  • 2 su bardağı pirinç
  • 4 su bardağı su (Tavukların haşlandığı su)
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 1/3 çay bardağı çiçek yağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1,5 çay kaşığı karabiber

Tavuk Kapama Nasıl Yapılır?

Tavuk butlarını güzelce yıkadıktan sonra, haşlanmak üzere bir tencereye koyun. Tavukların suyunu biraz fazla koyun çünkü daha sonra gerekecek. İsteğe göre tavuklar pişerken suyuna tuz ekleyebilirsiniz. Tavuk butları haşlanırken, bu arada pirinçleri beyaz suyu gidene kadar yıkayın. Yemeği yapacağınız fırın tepsisini ocağa koyup, ocağın altını yakın. Tepsinin içine çiçek yağını ve margarini ilave edip margarin tamamen eriyene kadar bekleyin. Margarin eridikten sonra, yıkadığınız pirinçleri tepsiye boşaltıp 5 dakika kadar kavurun. Daha sonra tuzu ve karabiberi ilave edip güzelce karıştırın ve pirinçleri eşit miktarda tepsiye yayın. Haşlanmış tavuk butlarını pirinçlerin üzerine dizin. Tavukların haşlandığı su başta olmak üzere, 4 bardak suyu özellikle tavuk butlarının üzerinden tepsiye yavaşça ilave edin. 200 derece ısıtılmış fırına yemeği koyun ve 30-35 dakika (pirinçler suyunu çekene kadar) pişirin. Yemek piştikten sonra fırından çıkarıp, üzerine büyükçe bir peçete ya da temiz bir bez örtüp, 10-15 dakika dinlenmeye bırakın. Pişirdiğiniz tavuk kapama yemeğini sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Tavuk kapama yemeğinde, tavuğun farklı bölümleri de kullanılabilir. Örneğin, tavuk göğsü veya kanatları da tercih edebilirsiniz.

Pirinçlerin daha lezzetli olması için, haşlanmış tavuk suyunu kullanmak önemlidir. Bu, pilava ekstra lezzet katacaktır.

Yemeğin yanında taze yeşilliklerle hazırlanan bir salata veya yoğurt sosu servis edebilirsiniz. Bu, yemeği tamamlayacaktır.

Tavuk kapama, özellikle büyük aile yemeklerinde veya özel davetlerde ana yemek olarak sunulabilir. Lezzeti ve sunumu ile misafirlerinizi etkileyecektir.

Farklı baharatlarla da denemeler yapabilirsiniz. Örneğin, kimyon veya kırmızı biber ekleyerek yemeğinizi kişiselleştirebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Tavuk Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Paçalı Tavuk Türleri ve Özellikleri

Paçalı Tavuk Türleri ve Özellikleri

Fırın Poşetinde Sebzeli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırın Poşetinde Sebzeli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Çerkez Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Garnitürlü Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Ciğeri Nasıl Yapılır?

Tavuk Ciğeri Nasıl Yapılır?