Tavuk baget, tavuk budunun orta eklem yerinden kesildikten sonra elde edilen alt parçasıdır. Tavuk baget çeşitli şekillerde pişirilebilir. Fırında, kızartma, ızgara veya tencerede sulu yemek olarak da tercih edilebilir. İçerisinde bulunan sebzeler sayesinde besin değeri oldukça yüksek ve lezzetli bir yemektir. Yapımı oldukça kolaydır ve çok fazla zaman almaz. Yanına pilav, makarna veya mevsim yeşilliklerinden yapılmış bir salata eşlik edebilir. Tavuk Baget İçin Malzemeler
Sosu İçin
Tavuk Baget Üzeri İçin
Tavuk Baget Nasıl Yapılır? Tavuk baget yapımı için öncelikli olarak eğer bagetlerin üzerinde tüyler varsa, bunlar yakılmalıdır. Eğer tüyler bulunmuyorsa bagetler için başka bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Deriler mutlaka bagetlerin üzerinde kalmalıdır. Bagetler duru su ile iyice yıkanır ve bir kenarda bekletilir. Diğer yandan geri kalan malzemelerin hazırlıkları yapılır. İlk olarak mantarların üzerindeki ince zar soyulur ve mantarlar dörde bölünür. Mantarlar tercihe göre ince dilimler halinde de doğranabilir. Diğer malzemeler hazırlanırken mantarlar beyazlaması için limonlu suda bekletilir. Patateslerin, kabakların ve havuçların kabukları soyulur. Sebzeler yıkandıktan sonra her biri 6-7 santim uzunluğunda küp şeklinde doğranır. Arpacık soğanların ve sarımsakların kabukları soyulur. Sarımsaklar ince ince kıyılır. Sos için gerekli olan tüm malzemeler ve baharatlar genişçe bir kaba alınır ve tel çırpıcı ile iyice karıştırılır. Sosun üzerine 1 çay bardağı su da ilave edilir. Tavuklarla birlikte diğer tüm malzemeler kabın içine alınıp sosa iyice bulanır. Vakti olanlar tüm malzemeleri soslanmış şekilde yaklaşık 1-2 saat buzdolabında bekletebilir. Bu sayede tüm sosun malzemelerle özleşmesi daha kolay olacaktır. Vakti olmayanlar ise soslanmış sebzeleri bekletmeden yağlanmış fırın kabının tabanına dizebilir. Bagetler de sebzelerin üzerine dizilir. Fırın kabının üzeri alüminyum folyo ile iyice kapatılır. Tavuk baget, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık olarak 30-35 dakika pişirilir. Bu sürenin sonunda folyo çıkarılarak üzerinin kızarması için 15-20 dakika daha pişirilir. Fırından çıkarılan tavuk bagetler oda sıcaklığında biraz dinlendikten sonra servis tabağına alınır. Üzeri ayıklanmış ve ince kıyılmış bir tutam maydanoz ile süslenerek sıcak olarak sunum yapılır. Afiyet olsun. |