Tavuk Sulu Şehriye Çorbası Tavuk sulu şehriye çorbası, çorba çeşitleri arasında en çok sevilen ve mercimek çorbasından sonra sofralarda en sık tüketilen çorbalardan biridir. Özellikle mide rahatsızlıkları ve üst solunum yolu enfeksiyonları gibi sağlık sorunları yaşayan kişiler için oldukça faydalıdır. Üzerine bol limon sıkılarak içildiğinde bu kişiler için şifa niteliğindedir. Genç yaşlı ayırt etmeksizin her yaş grubu için oldukça faydalı bir çorbadır. İçerisinde bulunan havuç, patates ve özellikle tavuk sayesinde besin değeri bir hayli yüksektir. Tercihe göre, ister terbiyeli olarak ister terbiye yapmadan da hazırlanabilir. Tavuk Sulu Şehriye Çorbası İçin Malzemeler
Terbiyesi İçin
Tavuk Sulu Şehriye Çorbası Üzeri İçin
Tavuk Sulu Şehriye Çorbası Nasıl Yapılır? Tavuk sulu şehriye çorbası yapımına tavuğun haşlanması işlemi ile başlanır. Derin bir tencerede 4 su bardağı su, tuz ilave edilerek kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine yıkanmış tavuk ilave edilir ve yaklaşık olarak 40-45 dakika kadar haşlanır. Haşlanan tavuklar süzgece alınır. Didikleme işleminin rahat yapılabilmesi için tavukların soğuması beklenir. Tavuk suyunun içinde istenmeyen tavuk parçalarının ayıklanması için süzgeçten geçirilir ve yeni bir tencereye alınır. Ocağın üzerine alınan tavuk suyu kısık ateşte kaynatılır. Tavuk suyu kaynamaya başlayınca içine tel şehriye ilave edilir. Tel şehriye yerine arpa şehriye ya da yıldız şehriye de kullanılabilir. Şehriyeler haşlanırken diğer malzemeler hazırlanır. Patates ve havucun kabukları soyulur ve yıkanır. Yıkandıktan sonra her ikisi de rendenin küçük tarafıyla rendelenir. Rendelenen patates ve havuçlar kaynayan şehriyelere ilave edilir. Son olarak soğuyan tavuklar tel tel didiklenir ve çorbaya ilave edilir. Tercihe göre tavuklar kesme tahtasında küçük kuşbaşı şeklinde kesilerek de çorbaya ilave edilebilir. Tavuk suyu eğer çorba malzemeleri için az gelirse kaynamış 1 bardak su da ilave edilebilir. Çorba kaynamaya devam ederken ayrı bir yerde terbiyesi hazırlanır. Bunun için küçük bir kapta terbiye malzemeleri tel çırpıcı ile iyice çırpılır. Çorba suyundan bir miktar alınarak terbiye malzemelerine katılır. Daha sonra tel çırpıcı ile aralıksız olarak karıştırılırken terbiye yavaş yavaş çorbaya eklenir. Terbiye çorbaya eklenirken yumurtanın pişmemesi ve unların topaklanmaması gerekir. Aksi takdirde tüm çorbanın tadı değişir. Tüm malzemelerin birbirine özleşmesi için çorba yaklaşık 10-12 dakika kadar kaynatılır. Tavuk sulu şehriye çorbası kaynarken diğer bir yandan çorbanın üzeri için kıtır ekmek hazırlanır. Bunun için küp şeklinde doğranmış ekmekler pul biber ve nane kızdırılmış sıvı yağda kavrulur. Servis tabağına alınan tavuk suyu çorba üzerine bir tutam kıtır ekmek eklenerek sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun. |