Tavuk Göğsü Kızartması Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan tavuk göğsü, oldukça lezzetli bir besindir. Yemek kültürü zengin olan Güneydoğu Anadolu bölgesinde, sürekli olarak misafir ağırlanırken garnitür eşliğinde ana yemek olarak sunulan bu lezzet oldukça doyurucu bir özelliğe sahiptir. Tavuğun lezzeti ve baharatların birbiri ile özdeşleşmesiyle ortaya çıkan bu lezzet, damakları renklendiren bir özelliğe sahiptir. Kullanılan malzemenin rahatlıkla bulunması ve ekonomik oluşu nedeniyle bu lezzet, birçok aile tarafından sofralardan eksik edilmemektedir. Tavuk Göğsü Kızartması Malzemeleri
Tavuk Göğsü Kızartması Nasıl Yapılır? Orta boy bir tencere içerisine küp küp doğranan tavuk göğsü yaklaşık olarak 15 dakika kadar haşlanır. Akabinde suyu süzülerek bir kenarda bekletilir. Bu arada garnitür hazırlığı yapılmaya başlanır. Bir tava içerisine konulan az miktar yağ, kısık ateşte az miktarda salça ile kızartılır. Üzerine yan yan doğranan biberler atılarak kızartılmaya bırakılır. Bir müddet sonra piyaz şeklinde doğradığımız soğanlar eklenir. En son olarak da küp küp doğranan domatesler eklenir. Pişmeye yakın bir miktar tuz ve karabiber eklendikten sonra garnitür hazırlanmış olur. Ayrı bir tava içerisine az miktar da yağ kızartılır ve süzülmesi tamamlanan tavuk göğsü üzerine atılır. Yağ içerisinde hafif ateşte kızaran tavukların üzerine az miktarda tuz, karabiber ve kekik eklenir. Pişmesi tamamlanan tavuk göğsü bir servis tabağına alınır. Yanına da yukarıda hazırlamış olduğumuz garnitür, bir kaşık yardımıyla göze hitap edecek şekilde koyulur. En son olarak da ince kıyılan maydanozlar tavuk ve garnitürün üzerine serpilerek sıcak sıcak servis edilir. Ekstra Bilgiler Tavuk göğsü kızartması yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, tavuğun iyi pişirilmesidir. Tavuk eti, yeterince pişmediğinde sağlık açısından riskler taşıyabilir. Ayrıca, kullanılan baharatlar ve garnitürler, yemeğin lezzetini artırmak için özenle seçilmelidir. Domates ve biber gibi sebzeler, tavuğun yanına çok iyi eşlik eder ve yemeğin besin değerini artırır. Afiyet olsun. |