Tavuk Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024

Tavuk Türleri ve Özellikleri

Tavuk, genellikle evcil olarak kümes içinde yetiştirilen bir kuş türü olarak bilinse de yabani türleri de mevcuttur. Ömürleri ortalama olarak 15-20 sene olan bu hayvanların kısa kanatları bulunur. Ayakları sayesinde yürüyüp koşabilirler ve kanatlarını kullanarak da çok kısa (1-2 mt) mesafelerde uçabilirler. Kuvvetli gagaları ile yemeklerini yerler. Başının üst kısmında kırmızı renkli ibik denilen etten bir kısım vardır. Erkeklerde bu kısım daha büyüktür. Tavuğun erkeğine horoz, yumurtadan çıkan yavrusuna da civciv denilmektedir. Arka kısımda kuyrukları bulunur ve bu kuyruklar da dişilerde kısa, erkeklerde uzundur. Gagalarının altında da ibik gibi fakat ondan daha küçük iki parça et bulunur ve rengi de kırmızıdır. Gözleri de başın iki tarafında yer almaktadır. Ilginç bir detayda tavukların üçer tane göz kapağı olmasıdır. Fazladan olan göz kapağının görevi göze gelen aşırı ışığı azaltmaktır. Öbür kuş çeşitlerinde olduğu gibi tavukların da midesi üç bölümden oluşmaktadır.

Tavuklarda Üreme: Sıcakkanlı olarak bilinen bu hayvanların ortalama vücut ısıları 40-42 derece arasında değişir. Öncelikle üreme için horoz tavuğa dölleme yapar ve sonrasında tavuk yumurtlar. Eğer yumurta döllenme olmadan yumurtlamışsa bu yumurtalardan civciv çıkması mümkün değildir. Üreme şekilleri yumurtalar üzerinde kuluçkaya yatarak devamlılık kazanır. Kuluçkaya yatan bir tavuğun altına taze olan 15-25 adet arasında yumurta konulması gerekir. Bu yumurtaları sürekli çeviren tavuk, yumurtaların ısısı düşmesin diye çaba gösterir. Normalde yumurtaların 39-40 derecelerde olması kuluçkaya için idealdir. 21 gün sonra civcivler çıkmaktadır. Bazen yüksek ısıdan dolayı daha erken ya da düşük ısıdan dolayı daha geç çıkabilirler. Bu değişim tavukların cinsine de bağlıdır. Bu yüzden 20 günde civciv çıkaran tavuk da vardır, 23 günde civciv çıkaran da.

Tavuk Eti ve Yumurtası: Tavuk eti, oldukça fazla tercih edilen ve makbul olan bir beyaz et türüdür. Çok farklı ve çeşitli yemeklerde kullanılabilen bu et türü, kırmızı et ya da balık eti ile karşılaştırıldığında çok daha uygun olduğu için sofraların vazgeçilmezleri arasındadır. Izgarası, haşlaması, tavası, kavurması, sotesi, kızartması ve daha birçok farklı yemeği yapılmaktadır.

Tavuk yumurtası, kahvaltıların baş kahramanlarından biridir ve içerdiği proteinlerle çok besleyici bir gıda olarak tüketilir. Genellikle kahvaltıda haşlama olarak tüketilmesi tavsiye edilse de tereyağında yumurta kızartması da oldukça lezzetlidir. Özellikle ek gıda alan bebeklere ve okul çağındaki çocuklara her gün en az bir tane yumurta tüketmeleri önerilmektedir. Bunun dışında pasta börek yapımında, menemen yapımında ve daha birçok yiyecek yapımında yumurta kullanılmaktadır. Tavuk eti için de yumurtası için de en çok tercih edilen tavuk türü gezen tavuk denilen, yani kümese hapsedilmemiş, etraftan da ot ve yem yiyerek beslenen tavuklardır. Köy tavuğu olarak bilinen bu tavuklar çok daha sağlıklı ve faydalıdır.

Tavukların Bilinmeyen Özellikleri Nelerdir?
  • Ayaklarında üç önde ve bir arkada olan dört parmak bulunur. Bu ayaklarla eşelenip beslenmeyi çok severler.
  • Çok güçlü hafızaları bulunan tavuklar, tanıdıkları tavukları çiftliklerde bile ayırt edebilirler.
  • Civcivlerini dış çevredeki tehlikelerden ve yırtıcı hayvanlardan korumak için oldukça iyi bir savunma görevi görürler.
  • Tavuklar da insanlar gibi rüya görürler.
  • Ağrı ve acıyı onlar da hissederler.
  • Bakım altındaki bir tavuk her gün yumurtlarken, yabani ve dağda büyüyen bir tavuk yılda sadece 15-20 adet yumurta çıkarır.
  • Tavuklar da insanlar gibi tüm renkleri görürler.
  • Aralık ve Ocak aylarında tüy değiştirdikleri için yumurta oluşturmazlar.
  • Kümes tavuğunun ömrü ortalama 18 yıl iken, yabani tavuklar en fazla 10 yıl yaşayabilirler.
  • Tavuklar, ibiği en büyük olan horozdan daha çok hoşlanırlar.
  • Dış parazitlerden kurtulmak ve temizlenmek için toprağa yatarak çırpınırlar.
  • Kuluçka dönemindeki anne tavuk henüz doğmamış olan yumurtadaki civcivlerle konuşur.
  • Ülkemizde en çok bilinen cinsleri; Gerze tavuğu, Tepeli tavuk, Denizli tavuğu, Cebeci tavuğu ve İspenç tavuğudur.

Tavuk Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patatesli Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tavuk Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sultan Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Sultan Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Terbiyeli Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şinitzel Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şinitzel Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patlıcanlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Düdüklüde Tavuk Tandır Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Tavuk Tandır Tarifi ve Malzemeleri

Süs Tavukları Türleri ve Özellikleri

Süs Tavukları Türleri ve Özellikleri

Evde Tavuk Döner Tarifi ve Malzemeleri

Evde Tavuk Döner Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Çerkez Tavuğu Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Çerkez Tavuğu Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Tavuk Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kara Tavuk Türleri ve Özellikleri

Kara Tavuk Türleri ve Özellikleri

Pirinçli Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6