Tavuk Türleri ve Özellikleri
24 Temmuz 2024

Tavuk Türleri ve Özellikleri

Tavuklar Hakkında Genel Bilgiler

Tavuk, genellikle evcil olarak kümes içinde yetiştirilen bir kuş türü olarak bilinir, ancak yabani türleri de mevcuttur. Ortalama ömürleri 15-20 yıl olan bu hayvanların kısa kanatları bulunur. Ayakları sayesinde yürüyüp koşabilirler ve kanatlarını kullanarak çok kısa mesafelerde (1-2 metre) uçabilirler. Kuvvetli gagaları ile yemeklerini yerler. Başlarının üst kısmında kırmızı renkli "ibik" denilen etten bir kısım vardır; bu erkeklerde daha büyüktür. Tavuğun erkeğine "horoz", yumurtadan çıkan yavrusuna ise "civciv" denir. Arka kısımda kuyrukları bulunur ve bu kuyruklar dişilerde kısa, erkeklerde uzundur. Gagalarının altında ibik gibi fakat ondan daha küçük iki parça et bulunur ve rengi kırmızıdır. Gözleri başlarının iki tarafında yer alır ve üç göz kapağına sahiptirler. Bu fazladan göz kapağının görevi, göze gelen aşırı ışığı azaltmaktır. Diğer kuş türlerinde olduğu gibi tavukların da mideleri üç bölümden oluşur.

Tavuklarda Üreme

Sıcakkanlı olarak bilinen bu hayvanların ortalama vücut ısıları 40-42 derece arasında değişir. Üreme için öncelikle horoz tavuğa döllemede bulunur ve ardından tavuk yumurtlar. Eğer yumurta döllenme olmadan yumurtlanmışsa bu yumurtalardan civciv çıkması mümkün değildir. Üreme şekilleri, yumurtalar üzerinde kuluçkaya yatarak devamlılık kazanır. Kuluçkaya yatan bir tavuğun altına taze olan 15-25 adet arasında yumurta konulmalıdır. Bu yumurtaları sürekli çeviren tavuk, yumurtaların ısısı düşmesin diye çaba gösterir. Normalde yumurtaların 39-40 derecelerde olması kuluçka için idealdir. 21 gün sonra civcivler çıkar. Bazen yüksek ısıdan dolayı daha erken veya düşük ısıdan dolayı daha geç çıkabilirler. Bu değişim tavukların cinsine de bağlıdır. Bu yüzden 20 günde civciv çıkaran tavuk da vardır, 23 günde civciv çıkaran da.

Tavuk Eti ve Yumurtası

Tavuk eti, oldukça fazla tercih edilen ve makbul olan bir beyaz et türüdür. Çok çeşitli yemeklerde kullanılabilen bu et türü, kırmızı et veya balık eti ile karşılaştırıldığında daha uygun fiyatlı olduğu için sofraların vazgeçilmezleri arasındadır. Izgara, haşlama, tava, kavurma, sote, kızartma ve daha birçok farklı yemeği yapılmaktadır.

Tavuk yumurtası, kahvaltıların baş kahramanlarından biridir ve içerdiği proteinlerle çok besleyici bir gıda olarak tüketilir. Genellikle kahvaltıda haşlama olarak tüketilmesi tavsiye edilse de tereyağında yumurta kızartması da oldukça lezzetlidir. Özellikle ek gıda alan bebeklere ve okul çağındaki çocuklara her gün en az bir tane yumurta tüketmeleri önerilmektedir. Bunun dışında pasta, börek yapımında, menemen yapımında ve daha birçok yiyecek yapımında yumurta kullanılmaktadır. Tavuk eti için de yumurtası için de en çok tercih edilen tavuk türü, gezen tavuk denilen yani kümese hapsedilmemiş, etraftan da ot ve yem yiyerek beslenen tavuklardır. Köy tavuğu olarak bilinen bu tavuklar çok daha sağlıklı ve faydalıdır.

Tavukların Bilinmeyen Özellikleri Nelerdir?

  • Ayaklarında üç önde ve bir arkada olan dört parmak bulunur. Bu ayaklarla eşelenip beslenmeyi çok severler.
  • Çok güçlü hafızaları bulunan tavuklar, tanıdıkları tavukları çiftliklerde bile ayırt edebilirler.
  • Civcivlerini dış çevredeki tehlikelerden ve yırtıcı hayvanlardan korumak için oldukça iyi bir savunma görevi görürler.
  • Tavuklar da insanlar gibi rüya görürler.
  • Ağrı ve acıyı onlar da hissederler.
  • Bakım altındaki bir tavuk her gün yumurtlarken, yabani ve dağda büyüyen bir tavuk yılda sadece 15-20 adet yumurta çıkarır.
  • Tavuklar da insanlar gibi tüm renkleri görürler.
  • Aralık ve Ocak aylarında tüy değiştirdikleri için yumurta oluşturmazlar.
  • Kümes tavuğunun ömrü ortalama 18 yıl iken, yabani tavuklar en fazla 10 yıl yaşayabilirler.
  • Tavuklar, ibiği en büyük olan horozdan daha çok hoşlanırlar.
  • Dış parazitlerden kurtulmak ve temizlenmek için toprağa yatarak çırpınırlar.
  • Kuluçka dönemindeki anne tavuk henüz doğmamış olan yumurtadaki civcivlerle konuşur.
  • Ülkemizde en çok bilinen cinsleri; Gerze tavuğu, Tepeli tavuk, Denizli tavuğu, Cebeci tavuğu ve İspenç tavuğudur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Süer

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Tavukların başlarının üst kısmında kırmızı renkli ibik bulunur; peki bu ibiklerin erkeklerde daha büyük olmasının sebebi nedir? Ayrıca, kuluçka döneminde anne tavuğun henüz doğmamış olan yumurtadaki civcivlerle konuşabilmesi gerçekten doğru mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Süer, çok ilginç bir soru sormuşsun! Tavukların başlarındaki kırmızı renkli ibiklerin erkeklerde daha büyük olmasının sebebi, genellikle cinsel seçilim ile ilgilidir. Erkek tavuklar, yani horozlar, dişileri etkilemek ve diğer erkeklere karşı üstünlüklerini göstermek için daha büyük ve gösterişli ibiğe sahip olurlar. Bu ibiklerin boyutu ve rengi, dişiler tarafından sağlıklı ve güçlü bir eş seçimi için bir gösterge olarak kullanılır.

Kuluçka döneminde anne tavuğun henüz doğmamış olan yumurtadaki civcivlerle iletişim kurabilmesi ise gerçekten doğru. Anne tavuk, kuluçka dönemi boyunca yumurtaların üzerinde otururken belirli sesler çıkarır ve civcivler de bu seslere tepki verir. Bu iletişim, civcivlerin yumurtadan çıkma zamanını koordine etmelerine yardımcı olur ve anne ile yavrular arasındaki bağı güçlendirir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tavuk Bakımı Nasıl Yapılır?

Tavuk Bakımı Nasıl Yapılır?

Tavuk Cinsleri Nelerdir?

Tavuk Cinsleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Güncel

Fırında Çıtır Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Çıtır Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kremalı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri