Tavuk Türleri Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Tavuk Türleri Nelerdir?

Tavuk Türleri

Tavuk türleri, yaşadıkları yer, yaşam koşulları ve genetik özelliklerine bağlı olarak birçok farklılık gösterir. Ortak özellikleri arasında kuş türünden olmaları, kısa kanatları sayesinde kısa mesafelerde uçabilmeleri, tırnak şeklinde parmakları bulunması ve bu parmaklarla yeri eşelemeyi sevmeleri sayılabilir. Vücutları uzun tüylerle kaplıdır ve kuluçka yöntemiyle ürerler. Tavukların yumurtası ve eti, insanlar için önemli gıdalar arasında yer alır. Protein içeriği yüksek olan bu gıdalar, ucuz olmaları nedeniyle de çok fazla tercih edilir. Dünya üzerinde en çok bilinen tavuk türleri şunlardır:

Fizan Tavuğu

Fizan tavuğu, Avrupa kökenli bir türdür ve gümüş, beyaz, altın, siyah ve gri gibi çeşitli renklerde olabilir. İbik bölgeleri V şeklinde ve genellikle beyaz olan bu tavukların yumurtaları da beyaz renklidir. Yılda 120 ila 180 arasında yumurta verebilirler. Bacak bölgeleri tüysüzdür ve bazı türlerinde sakal gibi yüzlerinde tüy bulunur. Dişi fizan tavuğunun ağırlığı ortalama 1 kilo iken, erkek fizan tavuklarının kilosu 1400 gram civarındadır.

Lohman Brown Yumurta Tavuğu

Lohman Brown, Alman ırklı bir tavuktur ve Türkiye'nin iklim koşullarına da uyum sağlar. Son yıllarda doğal ve salma tavukçuluğun daha çok rağbet gördüğü dönemlerde, özellikleri nedeniyle genellikle Lohman Brown tavukları tercih edilmektedir. Bu tavukların renkleri açık kahverengi olup yumurtaları da bu renktedir. Yumurta ağırlıkları 60-65 gram arasında ve çift sarılı olarak görülür. 3-4 aylıkken 1.5 kilo civarında olan Lohman Brown tavukları, 3 yaşından sonra yaklaşık 3 kiloya kadar çıkabilir. Ortalama olarak bir yılda 300 civarında yumurta verirler. Günlük yem tüketimi yaklaşık 90 gramdır.

Dev Cochin (Koşin) Tavuğu

İlk Koşin türü tavuklar, Çin'de Budistler tarafından yiyecek ihtiyacını gidermek için bulunmuştur. Çin'in Koşin eyaletinde üretildiği için adını buradan almıştır. Bu tür tavuklar, yılın her ayında uygun koşullar sağlanırsa üreme gösterirler. 21 gün kuluçka döneminden sonra civcivleri çıkar. Yumurtadan ziyade et gıdası için uygun bir ırk olarak bilinir. İri görüntüsü ve paçalı ayakları ile dikkat çeker. Horoz cinsinin ortalama kilosu 5 kg, dişi olanların kilosu ise 3.5 kg civarındadır. Bir tane Koşin tavuğu yılda ortalama 100 civarında yumurta verir. Kendi arasında siyah Koşin, beyaz Koşin ve sarı Koşin olmak üzere üç gruba ayrılır.

Brahma Tavuğu

İlk olarak Hindistan'da Brahma nehri civarında yetiştirilen bu tavuklar, adlarını da bu nehirden almışlardır. Özellikleri bakımından Koşin tavuğuna oldukça benzerler. Paçalı ayakları ve büyük görüntüsü ile dikkat çekerler ve daha çok etinden faydalanılan bir tavuk cinsidir. Horozların kilosu 5.5 kg civarında, tavukların kilosu ise 4 kg civarındadır. 6 ayı tamamladıktan sonra, uygun ısı ve ışık sağlanırsa yılın her ayında üreme yapabilirler. Bir Brahma tavuğu yılda ortalama 150 tane yumurta yumurtlar.

Habeş Tavuğu

Paçalı ve sakallı olan Habeş tavukları, kafa bölgesinin üstünde ve tüm vücudunda ipeksi tüyler bulunması nedeniyle süs tavuğu olarak çok ilgi çekicidir. 4 ayını tamamlayan bir Habeş tavuğu, uygun ısı ve ışıkta tüm yıl boyunca üreyebilir. 20-21 günde civciv çıkarırlar. Yıllık ortalama 120 tane yumurta veren Habeş tavuğunun yumurta rengi krem renktedir. 5 tane tırnakları bulunan ve bacak, sakal ve tepe bölgeleri dahil her tarafı tüy dolu olan bu tavukların ibikleri de koyu renklidir. Gri, beyaz, sarı, siyah ve kahverengi renklerde olabilirler. Dişileri 1 kilo iken horozları 1.3 kilo kadardır.

Sonuç

Tavuk türleri, genetik ve çevresel koşullara bağlı olarak büyük çeşitlilik gösterir. Çeşitli renk ve boyutlarda olabilen bu tavuklar, hem et hem de yumurta üretimi açısından büyük önem taşır. Her bir türün kendine özgü özellikleri ve avantajları vardır. Bu nedenle, tavuk yetiştiriciliğinde amaç ve koşullara uygun türlerin seçilmesi önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuk Pirzola Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Pirzola Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Tavuk Tandır Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Tavuk Tandır Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Budu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Budu Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Habeş Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Habeş Tavuğu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Pleymut Tavuk Türleri ve Özellikleri

Pleymut Tavuk Türleri ve Özellikleri

Güncel

Tavuk Şiş Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şiş Tarifi ve Malzemeleri