Fırında Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri
26 Temmuz 2024

Fırında Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Soslu Tavuk

Tavuk eti, mutfaklarımızda en çok tüketilen beyaz et grubu içerisindedir. Farklı soslarla zenginleştirilen tavuk yemekleri, görsel doygunluğu ve pratik yapımı sayesinde vazgeçilmezdir. Fırında tavuk yaparken en çok tercih edilen kısımlar arasında butlar yer alır. But kısımları, biraz yağlı olmaları ve tane tane duruşlarıyla hem görsel hem de lezzet açısından idealdir. Tavuk etinde kullanılan soslar arasında beşamel sos ve soya sosu öne çıkar. Bu sosları kullanarak farklı ve lezzetli yemekler elde edebilirsiniz.

Fırında Soslu Tavuk Sosu İçin Gerekli Malzemeler

  • 1,5 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • 1,5 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Fırında Soslu Tavuk İçin Gerekli Diğer Malzemeler

  • 10 adet tavuk budu
  • 2 adet domates
  • 4 adet patates
  • 5 adet çarliston biber
  • 3 diş sarımsak
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Fırında Soslu Tavuk Nasıl Yapılır?

Tavuk butlarını öncelikle iyice yıkayın. Patatesleri elma dilimi şeklinde doğrayın. Domatesleri ince doğrayın ve sarımsakları tüm ya da dilimli olarak hazırlayın. Yıkanmış butları, hazırladığınız sosun içerisine birer birer koyup iyice soslayın ve fırın tepsisine yerleştirin. Bu arada fırını 180 dereceye ayarlayın ve ısınması için açın.

Butları fırın tepsisine dizdikten sonra, boşluklara elma dilimi patatesleri ve doğranmış domatesleri yerleştirin. Sarımsakları da ekleyin ve belirlediğiniz miktarda tuzu tepsinin üzerine serpiştirin. Tepsiye malzemeleri dizdikten sonra, 2 su bardağı suyu tepsinin üzerine eşit şekilde dağıtarak dökün. Fırını 180 dereceye ayarlayın ve ısınması için açın. Hazırladığınız fırında soslu tavuğu pişmesi için fırına sürün. Ortalama pişme süresi 45 dakikadır.

Sosu hazırlamak için öncelikle sıvı yağ ve salçayı bir kase içerisinde iyice karıştırın. Ardından yoğurt ve diğer baharat malzemelerini ekleyerek iyice karıştırın. Sosunuz artık hazırdır. Fırında soslu tavuğunuz piştikten sonra, yanına cacık ya da ayran ve pirinç pilavı ekleyerek servis yapabilirsiniz. Misafirlerinize sunabileceğiniz enfes bir tavuk yemeği olacaktır. Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Eryetiş

26 Temmuz 2024 Cuma

Fırında soslu tavuk yaparken butlarınızı soslayıp fırına verdikten sonra, patateslerin ve domateslerin tam piştiğinden emin olamadınız mı? Fırının sıcaklığını artırmak ya da pişirme süresini uzatmak gerekebilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Eryetiş,

Fırında soslu tavuk yaparken patateslerin ve domateslerin tam piştiğinden emin olamıyorsanız, fırının sıcaklığını artırmak ya da pişirme süresini uzatmak iyi bir çözüm olabilir. Ancak, bu durumu önlemek için bazı önlemler alabilirsiniz. Örneğin, patatesleri daha küçük parçalara ayırarak daha hızlı pişmelerini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, domatesleri de daha ince dilimleyebilirsiniz. Fırında pişirme süresini uzatmak yerine, sebzeleri tavuklardan biraz daha önce fırına koyabilirsiniz. Böylece her şey eşit derecede pişmiş olur.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Tavuk Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Tavuk Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tavuk Bakımı Nasıl Yapılır?

Tavuk Bakımı Nasıl Yapılır?