Nohutlu Tavuk Çorbası Nohut, kuru baklagiller arasında özellikle kış aylarının en besleyici gıdalarından biridir. İçerdiği besin değerleri sayesinde vücudun günlük enerji ihtiyacını karşılayabilir. Örnek vermek gerekirse, 100 gram nohutta yaklaşık 361 kalori bulunmaktadır. Aynı zamanda nohut, doğal bir idrar söktürücü olarak bilinir. Tohum ve yaprak kısımları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir. Nohut, böbrek kumları için de oldukça faydalıdır. Özellikle siyah nohut pişirilip tüketildiğinde böbrek kumlarını temizler. Birçok faydasının yanı sıra nohut, çeşitli tariflerde de kullanılır. Nohutlu pilav, etli nohut yemeği, nohut salatası, humus, nohutlu dürüm, yuvalama çorbası, renkli nohut piyazı, çıtır nohut, nohut köftesi, havuçlu nohutlu pirinç pilavı, lebeniye çorbası, nohutlu kısır gibi birçok farklı ve çeşitli salatalar, yemekler ve çorbalar vardır. Bugün ise en pratik ve doyurucu çorba tariflerinden biri olan 'nohutlu tavuk çorbası'nı sizlerle paylaşacağız. Hadi başlayalım. Nohutlu Tavuk Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
Terbiyesi İçin Gerekli Malzemeler
Üzeri İçin Gerekli Malzemeler
Nohutlu Tavuk Çorbası Nasıl Yapılır? Öncelikle tavuk göğsü iyice yıkanır ve tuzlu su içinde haşlanmaya bırakılır. Haşlanan tavuk göğsünü tuzlu sudan çıkararak küçük parçalar halinde didilir. Tenceredeki tavuk suyunun üzerine 7 bardak su koyularak kaynatılır. Daha sonra ocakta kaynamakta olan suyun içine pirinç, haşlanmış nohutlar ve küçük parçalar halinde didilen tavuk göğsü ilave edilerek pirinçler yumuşayana kadar pişirilmeye devam edilir. Nohutlu tavuk çorbasının terbiyesi için, çırpma kabı içinde yumurta, yoğurt ve un topak kalmayacak şekilde iyice çırpılır. Çırpılan malzemelerin içine bir su bardağı su ilave edilerek yoğurtlu karışım inceltilir. Daha sonra yaklaşık bir kepçe kadar çorbanın suyundan koyarak ılınması sağlanır. Hazırlanan terbiyeyi daha sonra azar azar karıştırarak nohutlu tavuk çorbasının içine ilave edilir. Ocak üzerindeki çorba sürekli karıştırılmalıdır ki çorba kesilmesin. Kaynadıktan sonra gerek görülürse tuz ve su ilavesi yapılır. Daha sonra 2-3 dakika kaynatılan nohutlu tavuk çorbası ocaktan indirilir. Hazırladığınız çorbanın üzerine ister servis sırasında isterseniz de çorbanın tamamına nane, pul biber ve tereyağını kızdırıp dökebilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihimize kalmış bir işlemdir. Nasıl severseniz öyle yapın. Yapmış olduğunuz nohutlu tavuk çorbasını sıcak olarak servise sunabilirsiniz. Afiyet Olsun. |
Hind
11 Temmuz 2024 PerşembeNohutun besin değerlerinin bu kadar yüksek olması, kış aylarında enerji ihtiyacımı karşılamak için nohutlu yemekleri daha sık tüketmem gerektirdiğini mi gösteriyor? Ayrıca, nohutun böbrek kumları üzerindeki olumlu etkisi gerçekten bu kadar belirgin mi? Nohutlu tavuk çorbası yaparken, terbiyeyi eklerken çorbanın kesilmemesi için ne gibi önlemler alınabilir?
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeMerhaba Hind,
Nohutun besin değerlerinin yüksek olması gerçekten de kış aylarında enerji ihtiyacını karşılamak için iyi bir tercih olduğunu gösterir. Protein, lif ve çeşitli vitaminler açısından zengin olan nohut, aynı zamanda tok tutucu özelliğiyle de bilinir. Böbrek kumları üzerindeki etkisi ise kisiden kisiye farklılık gösterebilir, bu nedenle bir uzmana danışmanız faydalı olacaktır.
Nohutlu tavuk çorbası yaparken terbiyeyi eklerken çorbanın kesilmemesi için, terbiyeyi yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak eklemelisiniz. Ayrıca, terbiyenin sıcaklığını çorbanın sıcaklığına yaklaştırmak için bir miktar sıcak çorbayı terbiyeye ekleyerek karıştırıp sonra çorbaya ilave edebilirsiniz. Bu şekilde çorbanızın kesilmesini önleyebilirsiniz.
Sevgiler,