Tavuk Göğsü Tavuk göğsü, şeker, süt, pirinç unu ve tavuğun göğüs etinden yapılan bir sütlü tatlıdır. Ayrıca, yalancı tavuk göğsü adı verilen, tavuk eti konulmadan yapılan tatlı da Türk ev hanımları tarafından sıklıkla tercih edilir. Bu tatlıların her ikisini de rahatlıkla misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Yapması da yemesi kadar zevkli olan bu tatlının tarifini her iki şekilde, yani etli ve etsiz olarak aşağıda sunacağız. Şimdiden herkese afiyet olsun. Gerçek Tavuk Göğsü Tatlısının Malzemeleri
Gerçek Tavuk Göğsü Tatlısı Nasıl Yapılır? Öncelikle tavuğun göğüs eti haşlanır. Haşlanmış olan göğüs etleri iki-üç saat soğuk suda bekletildikten sonra çok küçük parçalar haline gelinceye dek ufalanır. Ufalanan tavuk etleri bir miktar kaynamış sütle iyice ezilir. Daha sonra başka bir tencerede şeker ve pirinç unu biraz çevrilir, ardından kalan süt ilave edilerek, yapılan karışım yavaş yavaş karıştırılarak beş dakika pişirilir. Bu işlemden sonra ezilen tavuk etleri de tencereye eklenir ve kaynamaya bırakılır. Karışım sakız kıvamına gelinceye dek ezilerek pişirilir. Pişirilen bu muhallebi soğumadan küçük kaselere konur. Arzunuza göre tavuk göğsü tatlısının üzerine tarçın ya da fındık, fıstık serpilir ve ardından soğumaya bırakılır. Yalancı Tavuk Göğsü Tatlısının Malzemeleri
Üzeri İçin: Tarçın Tabanı İçin: Pötibör sade bisküvi Yalancı Tavuk Göğsü Nasıl Yapılır? Tereyağı derin bir tencerenin içinde kısık ateşte eritilir ve üzerine yavaş yavaş un ilave edilip, hafif sararıncaya kadar kavrulur. Kavrulan unun üzerine süt ilave edilerek hızlıca, dibine tutmaması için karıştırılır. Daha sonraki aşamada vanilya ve toz şeker ilave edilir, karışım kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Kaynayarak kıvamını alan tavuk göğsü tatlısına, isteğe göre son olarak damla sakızı da ilave edilip karıştırılır. Yapılan muhallebi ocaktan alındıktan hemen sonra üzerine pirinç unu ilave edilir ve 10 dakika kadar blenderle karıştırılır. Bu işlemden sonra dilerseniz kaselere koyabilirsiniz ya da tepside hazırlamak isterseniz, bisküviler ufalanır ve borcamın altına konur. Üzerine ocaktan aldığınız tavuk göğsü dökülüp, güzelce düzeltilir. Daha sonra hem tat vermesi hem de görselliğin mükemmel olması için üzerine tarçın serpiştirilir. Dışarıda biraz ılındıktan sonra buzdolabında iyice soğuması için bırakılır. İyice soğuyan tavuk göğsü tatlısı servise sunulabilir. Özellikle yaz günlerinin vazgeçilmez tatlısı olan tavuk göğsünün soğuk servis edilmesi yaz sıcaklarında ferahlamanıza yardımcı olacaktır. Tavuk Göğsü Tatlısının Tarihçesi Tavuk göğsü, Romalılardan Bizans'a geçmiş, oradan da Türklere yayılmış olan sütlü bir tatlıdır. Romalılar bu tatlının nasıl yapıldığını rahmetli Tuğrul Şavkay, Şefin Sofrası'nda Romalı kitap yazarı Apicus'un tarifinden aktarmıştır. Romalılar bu tatlıyı şu şekilde yapmaktaydı: Yaşı küçük bir horoz kesilir, haşlanır. Göğüs eti sıcakken didiklenirken, bu arada bir tencerede süt kaynatılır. Didiklenmiş tavuk göğüs eti bu sütün içine atılır ve bir tokmak yardımıyla dövüle dövüle pişirilir. Tavuk eti iyice süte karıştığında, kıvamını koyultmak için bir miktar dövülmüş badem eklenir. Son aşamada ise tatlandırmak için içine biraz bal ilave edilir. Avrupa'da Orta Çağ'ın sonuna kadar bilinen tavuk göğsü daha sonra ortadan kalkmıştır. Türkler ise bu enfes tatlıyı önce saraylarda ve konaklarda, daha sonra ise muhallebiciler tarafından yapmaya başlamış ve halka yaymıştır. Yüzyıllardır sevilen ve beğenilen bir sütlü tatlı olarak günümüze kadar gelmiştir. |
Oflas
12 Temmuz 2024 CumaBu tatlıyı ilk kez deneyecek biri olarak, haşlanmış tavuk göğsünün sütle karıştırılıp kaynatılması sırasında dikkat etmem gereken bir şey var mı? Tavuk etini iyice ezmek için farklı bir yöntem önerir misiniz?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Oflas,
Haşlanmış tavuk göğsünü sütle karıştırıp kaynatırken dikkat etmen gereken birkaç önemli nokta var. İlk olarak, tavuk göğsünün tamamen haşlandığından ve içinde çiğ kalmadığından emin olmalısın. Tavuk göğsünü haşladıktan sonra iyice didiklemeli ve mümkün olduğunca küçük parçalara ayırmalısın.
Tavuk etini iyice ezmek için blender kullanabilirsin. Bu, tavuk etinin pürüzsüz ve homojen bir kıvama gelmesini sağlar. Eğer blender kullanmak istemezsen, haşlanmış tavuk göğsünü bir mikserle de çırpabilirsin. Mikserin düşük hızda çalıştırılması, tavuğun istenen kıvamda olmasına yardımcı olacaktır.
Kaynatma işlemi sırasında karışımın dibi tutmaması için sürekli karıştırmayı ihmal etmemelisin. Ayrıca, süt ve tavuk karışımının kaynamaya başlamasıyla birlikte ocağın altını kısarak kısık ateşte pişirme işlemine devam etmelisin. Böylece karışımın kıvamı daha güzel olur ve tatlı daha lezzetli hale gelir.
Kolay gelsin ve afiyet olsun!