Tavuk Yahni Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Tavuk Yahni Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Yahni

Akdeniz ve Ege mutfaklarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Tavuk Yahni, oldukça lezzetli ve yapımı biraz zahmetli bir yemektir. Usta ellerde, tavuğun lezzeti ile baharatların bütünleşmesi sonucunda ortaya çıkan bu lezzet, özel günlerinizde akşam yemeklerini süsleyen yegâne ana yemeklerdendir. Tavuk Yahni, ocak ateşinde çoğunlukla yapılmakla birlikte, odun ateşinde de ayrı bir lezzete sahiptir. Bugün sizlerle birlikte Anadolu'da asırlardan beri yapılan bu ekonomik yemeğin tarifini paylaşacağım.

Tavuk Yahni Malzemeleri

  • 2 adet tavuk göğsü
  • 2 adet tavuk budu
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • 1 adet kırmızı biber
  • 3 diş sarımsak
  • 3-4 adet yeşil biber
  • 2 çay kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tutam kekik
  • 3 bardak su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Tavuk Yahni Nasıl Yapılır?

Öncelikle, orta boy bir tava üzerine sıvı yağ koyularak kısık ateşte kızartılır. Akabinde, kırmızı biber, rendelenmiş sarımsak ve ince ince doğranan soğanlar bir miktar kızartılır. Ardından, orta boy bir tencere içerisine pişen biber ve soğanlar aktarılır. Bundan sonra salça eklenerek karıştırılır. Doğrama tahtası üzerinde küp şeklinde doğranan tavuk göğsü ve tavuk butları, karışımın üzerine eklenir. Akabinde, karışımın içerisine tavuklar atıldıktan sonra küp şeklinde doğranan domatesler ilave edilir. Bir miktar yağ ve tavuğun suyu ile özdeşleşen karışımın üzerine tuz, karabiber, su ve kekik eklendikten sonra kısık ateşte yaklaşık olarak 1,5 saat kadar pişirilir. Sebzeler ile iyice bütünleşen karışım ve baharatlar pişmesini tamamlayınca, bir tabak üzerine alındıktan sonra üzerine ince ince doğranan maydanozlar dökülerek servis edilir.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Tavuk yahni, genellikle pilav veya taze ekmek ile servis edilir. Bu yemeğin yanında iyi bir kırmızı şarap veya bir bardak soğuk ayran da tercih edilebilir. Ayrıca, tavuğun daha lezzetli ve yumuşak olması için, marine edilerek bir süre dinlendirilmesi önerilir. Marine için yoğurt, limon suyu, zeytinyağı ve çeşitli baharatlar kullanılabilir. Bu, tavuğun hem daha aromatik olmasını sağlar hem de pişme süresini kısaltır.

Yemeğinizi daha da zenginleştirmek için, içerisine patates veya havuç da ekleyebilirsiniz. Bu sebzeler, yahninin lezzetini artırırken, besin değerini de yükseltir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Satuk

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Yemeğin tarifini okurken, tavuğun marine edilerek daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağlayabileceğimizden bahsedilmiş. Marine için hangi baharatları kullanabilirim? Ayrıca, tavuk yahnisinin yanında en iyi hangi yan yemek veya içecek tercih edilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Satuk,

Tavuğun marine edilmesi gerçekten de lezzetini ve yumuşaklığını arttırır. Marine için kullanabileceğin baharatlar arasında sarımsak tozu, soğan tozu, kekik, biberiye, pul biber, karabiber ve kimyon bulunuyor. Ayrıca, limon suyu, zeytinyağı ve yoğurt da marine sosuna eklenebilir.

Tavuk yahnisinin yanında pilav veya patates püresi gibi yan yemekler güzel gider. ޞarap tercih edersen beyaz şarap, alkolsüz bir içecek istersen de limonata veya ayran güzel bir tercih olabilir.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diyet Tavuk Listesi

Diyet Tavuk Listesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Tavuk Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Döner Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Döner Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Fajita Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Fajita Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Tavuk Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tavuk Fileto Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Fileto Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çöp Şiş Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Çöp Şiş Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Düdüklüde Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Tavuk Tarifi ve Malzemeleri