Köri Soslu Tavuk

Köri Soslu Tavuk, Köri baharatının içinde acı kırmızı biber, kimyon, zerdeçal, zencefil, biber, kişniş, hint cevizi, karanfil, demirhindi, kakule ve demirhindi bulunan bir baharat karışımıdır. Bu baharat genelde tavuğu soslamak amacı ile kullanılan köri baharatının sağlık bakımından oldukça faydası bulunmaktadır. Bu yazıda sizlere köri baharatının faydaları ile köri soslu tavuk tarifi hakkında bilgi vereceğiz.

Köri Baharatının Faydaları Nelerdir?


Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre köri baharatının içerisinde oldukça fazla bulunan baharatlardan bir tanesi zerdeçalın içinde bulunan 'kurkumin' adı verilen oldukça etkili maddenin pek çok kanser çeşidi ve özellikle de yemek borusu kanseri yani (Ozafagus kanserine) karşı oldukça destekleyici ve koruyucu özellikleri ortaya çıkmıştır. Cork araştırma merkezi tarafından yürütülmekte olan bu çalışma kurkumin etken maddesinin kanserli hücreleri tam yirmi dört saat içerisinde öldürmeye başladığını tespit etmişlerdir. Aynı zamanda köri baharatı sigara içiminden dolayı oluşan hasar ile akciğer kanserinden korunmak için de normal ölçülerde köri yenmesi önerilmektedir. Köri baharatı vücutta biriken toksit maddelerin vücuttan atılmasına da oldukça faydalıdır.

Köri Soslu Tavuk İçin Gerekli Malzemeleri

  • Kaju
  • Yeteri kadar tuz
  • Maydanoz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kadar köri baharatı
  • 1 kili gram tavuk göğsü (Paket içinde satılanlardan ise beş parça)
  • 1 su bardağı kadar su
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı soğuk süt

Köri Soslu Tavuk Nasıl Yapılır?


Bu enfes tarif için öncelikle tavuğu kuşbaşı şeklinde doğrayın.
Yemeği yapacağınız tencere içine sıvı yağını koyun daha sonra sıvı yağının üstüne kuşbaşı olarak doğradığınız tavukların içine atın. Daha sonra etler suyunu salıp çekene kadar iyice pişirin.

Köri Sosu için

Sosu yapacağınız tencere içine tereyağı ve unu ilave edin. Tencereye aldığınız tereyağı ile unu iyice karıştırın ve unun kokusu çıkana kadar pişirin. Pişirme işlemini bitirdikten sonra tencereyi ateş üstünden indirin ateşten indirdiğiniz tencerenin içine soğuk sütü azar, azar dökün sütü dökme sırasında karıştırmayı kesinlikle unutmayın. Sütü içerisine döktükten sonra tencere içine bir bardak suda koyun. Yine bu aşamada karıştırmayı kesinlikle unutmayın bütün bu işlemleri bitirdikten sonra tuzu, karabiberi ve köri baharatını sosu yaptığınız tencere içine ekleyin. Bu sosları da tavuğun içine ekledikten sonra ocağın altını tekrardan yakarak tencereyi ocağın üstüne koyun ve iyice karıştırmaya devam edin. Unutmayın sosun kıvamı muhallebi kıvamında olması gerekiyor. Köri sosunu da yaptıktan sonra pişmiş olan tavukların üstüne ilave edin. Bu esnada ince, ince kıydığınız maydanozları ve kaju fıstıklarını köri soslu tavuğun içine koymayı unutmayın. Bunlar yemeğinize oldukça güzel bir tat verecektir. Daha sonra da tavuklar sos ile iyice özleşene kadar iyice pişirin. Pişen köri soslu tavuk servise hazır.

Afiyet Olsun.
21.01.2024 16:51:13
Köri Soslu Tavuk ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Köri Soslu Tavuk Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Köri Soslu Tavuk"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sussex Tavuk

Sussex Tavuk, Anavatanı Roma olan bu tavuk türünün kökeni İngiltere'de MS. 43 yılına dayanmaktadır. Bu tavuk türü beslenme amacıyla iki türü bulunmaktadır. B...
Devamını Oku

Brahma Tavuk

Brahma tavuğu, Malay ve Cochin ırklarının çiftleştirilmesiyle oluşturulmuş bir Asya ırkıdır. Tavuk yetiştiricilerinin bu tavuk ırkı üzerinde yaptıkları çalış...
Devamını Oku

Tavuk Biti

Tavuk biti, daha çok tavuklar gibi evcil kümes hayvanlarında görülmektedir. Tavuk bitleri onların üzerlerine yapışarak kanları ile beslenen parazitlerdir. Dı...
Devamını Oku

Australorp Tavuk

Australorp tavuk, anavatanı Avusturya olan bir tavuk ırkıdır. Bu ırktaki tavuklar yumurta üretimi için geliştirilmiştir. Bu tavuklar 1920'li yıllarda tanınma...
Devamını Oku

İran Tavuğu

İran tavuğu, ülkemizde beç tavuğu, tokat tavuğu gibi isimlerle de bilinir. Evcilleştirilmesi ilk defa Mısırlılar tarafından olmuştur. Güney Afrika bölgesinde...
Devamını Oku

Fizan Tavuğu

Fizan Tavuğu: sülüngiller familyasında evcilleştirilebilir kuş türüdür. Tavuk çoğunlukla çiftliklerde ve büyük parklarda ve hayvanat bahçelerinde yetişt...
Devamını Oku

Habeş Tavuğu

Habeş Tavuğu: Her ne kadar Habeş ismiyle anılsa da Çin kökenli bir tavuk türüdür. Dünyada Silkie olarak çağrılan Habeş tavuğu ilk olarak 1298 yılında Çi...
Devamını Oku

Pleymut Tavuk

Pleymut tavuk, normal ve batmam olarak iki sınıfa ayrılırlar. Pleymut tavukları kombine hayvanlardır. Bu yüzden orta ağırlıkta hayvanlardır. Horozları 4-4,5 ...
Devamını Oku

Tavuk Göğsü Haşlama

Tavuk Göğsü Haşlama, Tavuk göğsünü ister sote şeklinde doğrayarak ister dilimleyerek ister de bütün olarak haşlamak mümkündür. Tavuk göğsü haşlaması kalsiyum...
Devamını Oku

Tokat Tavuğu

Tokat tavuğu, Beç tavuğu ya da İran tavuğu olarak da isimlendirilir. İlk olarak mısırlılar tarafından evcilleşen tokat tavuğu, Güney Afrika'da avlanma amaçlı...
Devamını Oku

Hint Tavuğu

Hint tavukları, dünyanın en eski evcil kümes hayvanları olarak bilinirler. Adından da anlaşılacağı gibi Hint tavuklarının anavatanı Hindistan'dır. Bu günlerd...
Devamını Oku

Tavuk Gübresi

Tavuk gübresi, Günümüzde özellikle doğu bölgelerde yapılan tarımcılık üzerinde kullanılan maddelerden biridir. Diğer hayvanlara göre çok daha değerli olan bu...
Devamını Oku

Gurk Tavuk

Gurk tavuk, genel olarak tavuklar kuluçka dönemlerinde çıkardıkları seslerden dolayı bu ismi almıştır. Her tavuk celfin dönemi bitip de yumurtlama dönemi ola...
Devamını Oku

Paçalı Tavuk

Paçalı tavuk, ayak bileklerinde oldukça yoğun bir şekilde tüyler bulunan tavuklardır. İlgi çekici ve hoş görünümleri ile süs tavukları olarak da adlandıranla...
Devamını Oku

Kremalı Köri Soslu Tavuk

Kremalı Köri Soslu Tavuk, köri birçok yemekte kullanılan sarı renkte bir baharattır. Özellikle tavuk yemeklerinde ve makarna soslarında tercih edilir. Körini...
Devamını Oku

Tavuk Sosları

Tavuk sosları, çok çeşitli tavuk sosları vardır. Sosun belirlenmesinde önemli olan yapılacak tavuk yemeğinin ne olduğudur ya da tavuğun neresi ile yemek yapı...
Devamını Oku

Tavuk Bonfile

Tavuk bonfile, tavuğun göğüs etinden yapılan bir yemek türüdür. Genellikle ani misafirin gelmesi durumlarında, Kolay ve çok lezzetli olması açısından ev hanı...
Devamını Oku

Zibrit Tavuk

Zibrit tavuk, bu tavuklar minyatür gruba giren süs tavuklarıdır. Zibrit tavuklar şekil itibariyle kuyrukları yukarı doğru kalkık göğüsleri hafif öne doğru çı...
Devamını Oku

Tavuk Döner Kaç Kalori?

Tavuk döner kaç kalori, orta boy 1 porsiyon tavuk dönerin yaklaşık 200 gramdır ve 410 kalori civarındadır. 1 adet dürüm tavuk döner ise 341 gram ağırlığında ...
Devamını Oku

Sultan Tavuğu

Sultan tavuğu, Kökeni Türkiye olan bir tavuk türüdür. Sultan tavuğu Osmanlılar döneminde 1850 yılında İngiltere ülkesine hediye edilerek dünyaya tanıtılmıştı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sussex Tavuk
Brahma Tavuk
Tavuk Biti
Australorp Tavuk
İran Tavuğu
Son Forum Konuları
Kavga
Hastalık
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024