Derin bir tencereye yaklaşık 1 litre su konulur. İçerisine biraz yağ ve biraz tuz ilave edilerek kaynatılır. Su kaynadıktan sonra haşlanması için tavuk ilave edilir. Yaklaşık olarak 20-25 dakika kadar haşlama işlemi tavuk için yeterli olacaktır. Haşlanan tavuklar süzülerek didikleme işleminin rahat yapılabilmesi için bir kenarda soğumaya bırakılır. Tavuğun haşlama suyu arpa şehriyelerin pişirilmesinde kullanılacağı için kesinlikle dökülmemelidir. Şehriyeler pirinç pilavında olduğu gibi biraz sıvı yağ ve tuz ile rengi değişene kadar tencerede kavrulur. Tencere seçimi için pilav tenceresi gibi yassı bir tencere kullanılabilir.
Arpa şehriyesinin kıvamında pişmesi için 1 su bardağı arpa şehriyesine 1,5 su bardağı tavuk suyu koyacak şekilde ayarlanmalıdır. Kavrulan arpa şehriyelerinin üzerine tavuk suyu eklenerek şehriyeler kısık ateşte üzeri göz göz olana kadar pişirilir. Piştikten sonra karıştırılarak soğuması için bir kenara alınır. Arpa şehriyesini pişirmek yerine tercihe göre sadece haşlanarak da kullanılabilir. Fakat pilav gibi pişirilmesi salataya ayrıca lezzet katacağı için tarifte yazılan şeklide pişirilmesi önerilir. Diğer bir yandan maydanoz, dereotu yeşil soğanlar saplarından ayıklanarak iyice temizlenir. Duru su ile yıkanarak her biri ince ince doğranır. Konserve mısır süzgece konularak suyu süzülür. Kornişon turşular dörde bölünerek iri parçalar halinde doğranır. Kırmızı biberlerin birkaç yerine bıçak ile çizik atılarak ocağın üzerinde közlenir. Kırmızı biberlerin kabuklarının rahat soyulabilmesi için her tarafının eşit şekilde közlenmesi gerekir. O nedenle biberlerin ocağın üzerinde ara ara çevrilmesinde fayda vardır. Közlenen kırmızı biberlerin kabukları soyularak çekirdekleri temizlenir. Boylamasına ortadan ikiye kesilerek yarım ay şeklinde ince ince doğranır. Diğer bir taraftan soğuyan tavuklar ince ince didiklenir. Şehriyeler, tavuklar ve diğer tüm malzemeler derin bir karıştırma kabına alınır. Malzemeler zarar görmeden kaşık yardımıyla iyice karıştırılır. Üzerine dökülecek sos için küçük bir kâsede sıvı yağ, limon ve tuz iyice çırpılır. Hazırlanan sos, karıştırma kabındaki malzemelerin üzerine dökülür. Tüm malzemeler sos ile iyice yedirilir. Salatanın servis yapılmadan önce biraz soğuması ve dinlenmesi için 1-2 saat buzdolabında bekletilmesi gerekir. Servis tabağına alınan şehriyeli tavuk salatasının üzeri birkaç yeşil zeytin ile süslenerek sunumu yapılır.
Afiyet Olsun.