Soya Soslu Tavuk

Soya Soslu Tavuk, soya sosu Doğu ve Güneydoğu Asya mutfağına özgü bir sostur. Haşlanmış soya fasulyesi, kavrulmuş tahıllar, salamura suyu ve mantar püresinin 18 ayda fermente olmasıyla elde edilir. İçerisinde oldukça yüksek oranda sodyum bulunur. Özellikle tavuk yemeklerinde sıklıkla tercih edilir. Soya soslu tavuk yapımı oldukça kolay ve zahmetsizdir.
Hazırlama ve pişirme süreleri dahil sofraya ulaşmasına kadar geçen süre toplamda yarım saat kadardır. Aynı zamanda oldukça lezzetli bir yemektir. Akşam yemekleri için pişirilmesi uygundur. Yanında arpa şehriyesinden yapılmış pilav ya da mevsim yeşilliklerinden yapılmış salata tercih edilebilir.

Soya Soslu Tavuk İçin Malzemeleri

  • 500 gram kemiksiz tavuk pirzola
  • 4 yemek kaşığı soya sosu
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Sıvı yağ

Soya Soslu Tavuk Üzeri için

  • Sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı susam

Soya Soslu Tavuk Nasıl Yapılır?


Soya soslu tavuk yapımına öncelikle olarak tavukların fazla yağlarının ve derilerinin alınmasıyla başlanır. Tavuklar yıkandıktan sonra tercihe göre ister kuşbaşı ister jülyen şekilde doğranabilir. Ayrıca tavuk seçimi de tercihe göre değişebilir. Tavuk göğüs sevenler onu da kullanılabilir. Fakat tavuğun göğüs tarafı diğer bölümlerine göre daha kuru olduğu için pek tercih edilmemesi önerilir.
Tavuklar hazırlandıktan sonra derin bir kâsede sirke, mısır nişastası, soya sosu ve tüm baharatlar çırpılır. Soya sosu özünde zaten tuzlu bir sos olduğu için sonradan ilave edilecek tuz miktarına oldukça dikkat edilmelidir. Sarımsakların kabukları soyularak ince ince kıyılır ve sosa ilave edilir. Hazırlanan sosa tavuklar da eklenerek tüm malzemeler iyice karıştırılır.

Tavukların yumuşaması ve marine olması için soslu bir şekilde 1-2 saat kadar buzdolabında bekletilmesi önerilir. Vakti olmayanlar buzdolabında bekletmeden de pişirebilir. Diğer bir yandan kırmızı ve yeşil biberlerin baş kısımları kesilerek tohumları ayıklanır. Biberler boylamasına kesilerek yarım ay şeklinde ve parmak kalınlığında doğranır. Soya soslu tavuk yapımı için yapışmaz ve derince bir tava tercih edilmelidir. Tavanın içine biraz sıvı yağ eklenerek tava ocağa alınır. Yağ iyice kızdıktan sonra tavuklar ilave edilerek yüksek ateşte mühürlenmesi sağlanır. Tavuk bu esnada kaşık ile karıştırılınca kendi suyunu bıraktığı için lezzet kaybı yaşanır. O nedenle tavuk kızgın yağa atıldıktan sonra hemen karıştırılmamalı ve mühürlenmesi için beklenmelidir. Tavuklar mühürlendikten sonra ocağın altı hafif kısılarak tavukların içerisine biberler eklenir. Tüm malzemeler yumuşayıncaya kadar arada bir karıştırılarak yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirilir. Bu esnada soya sosunun tavaya yapışmasına ve yanmamasına dikkat edilmelidir. Soya sosu yanarsa tavuğun da tadını değiştireceği için mutlaka özen gösterilmesi gerekir. Soya soslu tavuk piştikten sonra ocaktan alınır ve dinlenmesi için beklenir. Küçük bir tavada kızdırılmış sıvı yağın içinde susamlar kavrulur. Servis tabağına alınan soya soslu tavuğun üzerine kavrulmuş susamlar da serpilerek sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.
19.01.2024 14:11:57
Soya Soslu Tavuk ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Soya Soslu Tavuk Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Soya Soslu Tavuk"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sussex Tavuk

Sussex Tavuk, Anavatanı Roma olan bu tavuk türünün kökeni İngiltere'de MS. 43 yılına dayanmaktadır. Bu tavuk türü beslenme amacıyla iki türü bulunmaktadır. B...
Devamını Oku

Brahma Tavuk

Brahma tavuğu, Malay ve Cochin ırklarının çiftleştirilmesiyle oluşturulmuş bir Asya ırkıdır. Tavuk yetiştiricilerinin bu tavuk ırkı üzerinde yaptıkları çalış...
Devamını Oku

Tavuk Biti

Tavuk biti, daha çok tavuklar gibi evcil kümes hayvanlarında görülmektedir. Tavuk bitleri onların üzerlerine yapışarak kanları ile beslenen parazitlerdir. Dı...
Devamını Oku

Australorp Tavuk

Australorp tavuk, anavatanı Avusturya olan bir tavuk ırkıdır. Bu ırktaki tavuklar yumurta üretimi için geliştirilmiştir. Bu tavuklar 1920'li yıllarda tanınma...
Devamını Oku

İran Tavuğu

İran tavuğu, ülkemizde beç tavuğu, tokat tavuğu gibi isimlerle de bilinir. Evcilleştirilmesi ilk defa Mısırlılar tarafından olmuştur. Güney Afrika bölgesinde...
Devamını Oku

Fizan Tavuğu

Fizan Tavuğu: sülüngiller familyasında evcilleştirilebilir kuş türüdür. Tavuk çoğunlukla çiftliklerde ve büyük parklarda ve hayvanat bahçelerinde yetişt...
Devamını Oku

Habeş Tavuğu

Habeş Tavuğu: Her ne kadar Habeş ismiyle anılsa da Çin kökenli bir tavuk türüdür. Dünyada Silkie olarak çağrılan Habeş tavuğu ilk olarak 1298 yılında Çi...
Devamını Oku

Pleymut Tavuk

Pleymut tavuk, normal ve batmam olarak iki sınıfa ayrılırlar. Pleymut tavukları kombine hayvanlardır. Bu yüzden orta ağırlıkta hayvanlardır. Horozları 4-4,5 ...
Devamını Oku

Tavuk Göğsü Haşlama

Tavuk Göğsü Haşlama, Tavuk göğsünü ister sote şeklinde doğrayarak ister dilimleyerek ister de bütün olarak haşlamak mümkündür. Tavuk göğsü haşlaması kalsiyum...
Devamını Oku

Tokat Tavuğu

Tokat tavuğu, Beç tavuğu ya da İran tavuğu olarak da isimlendirilir. İlk olarak mısırlılar tarafından evcilleşen tokat tavuğu, Güney Afrika'da avlanma amaçlı...
Devamını Oku

Hint Tavuğu

Hint tavukları, dünyanın en eski evcil kümes hayvanları olarak bilinirler. Adından da anlaşılacağı gibi Hint tavuklarının anavatanı Hindistan'dır. Bu günlerd...
Devamını Oku

Tavuk Gübresi

Tavuk gübresi, Günümüzde özellikle doğu bölgelerde yapılan tarımcılık üzerinde kullanılan maddelerden biridir. Diğer hayvanlara göre çok daha değerli olan bu...
Devamını Oku

Gurk Tavuk

Gurk tavuk, genel olarak tavuklar kuluçka dönemlerinde çıkardıkları seslerden dolayı bu ismi almıştır. Her tavuk celfin dönemi bitip de yumurtlama dönemi ola...
Devamını Oku

Paçalı Tavuk

Paçalı tavuk, ayak bileklerinde oldukça yoğun bir şekilde tüyler bulunan tavuklardır. İlgi çekici ve hoş görünümleri ile süs tavukları olarak da adlandıranla...
Devamını Oku

Kremalı Köri Soslu Tavuk

Kremalı Köri Soslu Tavuk, köri birçok yemekte kullanılan sarı renkte bir baharattır. Özellikle tavuk yemeklerinde ve makarna soslarında tercih edilir. Körini...
Devamını Oku

Tavuk Sosları

Tavuk sosları, çok çeşitli tavuk sosları vardır. Sosun belirlenmesinde önemli olan yapılacak tavuk yemeğinin ne olduğudur ya da tavuğun neresi ile yemek yapı...
Devamını Oku

Tavuk Bonfile

Tavuk bonfile, tavuğun göğüs etinden yapılan bir yemek türüdür. Genellikle ani misafirin gelmesi durumlarında, Kolay ve çok lezzetli olması açısından ev hanı...
Devamını Oku

Zibrit Tavuk

Zibrit tavuk, bu tavuklar minyatür gruba giren süs tavuklarıdır. Zibrit tavuklar şekil itibariyle kuyrukları yukarı doğru kalkık göğüsleri hafif öne doğru çı...
Devamını Oku

Tavuk Döner Kaç Kalori?

Tavuk döner kaç kalori, orta boy 1 porsiyon tavuk dönerin yaklaşık 200 gramdır ve 410 kalori civarındadır. 1 adet dürüm tavuk döner ise 341 gram ağırlığında ...
Devamını Oku

Sultan Tavuğu

Sultan tavuğu, Kökeni Türkiye olan bir tavuk türüdür. Sultan tavuğu Osmanlılar döneminde 1850 yılında İngiltere ülkesine hediye edilerek dünyaya tanıtılmıştı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sussex Tavuk
Brahma Tavuk
Tavuk Biti
Australorp Tavuk
İran Tavuğu
Son Forum Konuları
Kavga
Hastalık
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024