Tavuk Bakımı

Tavuk bakımı, oldukça meşakkat ve sevgi isteyen bir iştir. Tavuk, genellikle uçmayan kuş türü olarak bilinmektedir. Bu kuş türleri arasında dünya üzerinde en fazla bulunan örnektir. Tavuk hem etinden hem de yumurtasından faydalanıldığı için bizim ülkemizde ve çoğu ülkelerde oldukça çok tüketilmektedir. Besin değeri oldukça yüksek olması ile tam protein deposudur.
Yumurta evresinde başlayarak daha sonrasında civciv adını alır. İlerleyen dönemlerde piliç, yarka, tavuk ve ergin erkek olanlarına horoz adı verilir. Tavuk bakımı yaparken öncelikle tavuklar hakkında oldukça yeterli bilgiye sahip olmak gerekir. Çünkü tavuk diğer kuş türlerine göre daha farklılık gösteren çiftlik hayvanları olarak bilinir. Bu konuyu ayrı bir şekilde ele alacak olursak tavuk yetiştirilirken yapılan bakım daha verimli sonuçlar verecektir.

Tavuk bakımında beslenme


Tavuk bakımı yapılırken en önemli ilk bakım beslenme olduğundan dolayı tavuk için yem türü oldukça önemlidir. Kaliteli bir tavuk bakımı için hem ekonomik olan hem de yeterli düzeyde besleme en başta gelmektedir. Kullanılan yemin belirli miktardaki dozu ve kalitesi, tavuğun gelişimini yumurtasının ve etinin kalitesini oldukça önemli ölçüde etkileyen özellik olarak bilinmektedir. Bu nedenden dolayı yem alırken, güvenilir ve bilindik bir yerden olmasına, yemin içerik olarak tazeliğine ve özellikle yem cinsinin ambalaj üzerinde belirtilmiş olmasına önemle dikkat edilmesi gerekir. Yem kötü kokuyorsa veya kuru ise kesinlikle tercih edilmemelsi gerekir.

Tavuklar genel olarak ot tüketen hayvanlardır. Fakat genel olarak ottan yeterli miktarda besin alamadıkları için tahıl gibi besin değeri yüksek besinlerle de beslenirler. Tavuk yeminin yarısından çoğunu arpa gibi dane yemler olarak adlandırılan yemler oluşturmaktadır. Tavuk yeminin içerisinde enerji ve protein dengesi oldukça önemlidir. Normal düzeyde yetiştirilmiş olan bir tavuk gün içerisinde yaklaşık olarak 120 gram yem tüketerek devamlılığını sürdürebilmek için çaba gösterir. Fakat normal olarak bu miktar tavuğun yaş büyüklüğüne, cinsine, yemlik içerisindeki doğru orantılı olan sisteme, yemin kalitesine ve kümes içeriğindeki şartlara bağlı olarak ayrıcalık gösterdiği bilinmektedir. Tavuk bakımı yapılırken yeni doğan bir civciv için su oldukça büyük önem taşır. Civciv doğar doğmaz su verilmelidir. Tavukların içmiş oldukları su her zaman için oldukça temiz olması gerekir. Tavuk için ilk günden başlayan enerji ve protein değeri oldukça yüksek olan besinlerin kullanılması oldukça önemlidir. Yemler olabildiğince ince olmalıdır ve tavukların ulaşacakları yerde olmalıdır. Tavuklar büyüyünce besleyici değeri oldukça yüksek olan yemler kullanılması gerekir. Çünkü bu dönemde kalsiyuma ve vitaminlere oldukça fazla ihtiyaç duydukları dönemlerdir. Bunlarla birlikte tavuklara zaman zaman kireç ihtiyaçlarını gidermeleri için kireç, sindirim sistemlerinde düzenleme yapmaları için de küçük taş parçaları verilmesi oldukça uygundur. Kullanılan yumurtaların kabuklarını kümese katmak tavukların kalsiyum ihtiyaçlarını almalarına yardımcı olacaktır.

Tavuk bakımında yer


Tavuk bakımı yapılırken bir diğer önemli konu ise bulundukları konumlardır. Öncelikle kümes veya bir çiftlik olması şarttır. Etrafı tel ile çevrili geniş bir alan veya kümes oldukça önemli bir yer tutuyor. Yer seçimi yapılırken bulunan yerin tavukların gezme olanakları için oldukça geniş ve toprak alan olması şarttır. Bulundukları kümes olabildiğince ferah olması gerekir. Kümes içerisinde bulunan pencereler cereyan yapmayacak şekilde yükseltisi ayarlanması gerekir. Kümesin kapısının yönü güneye doğru bakmalı ve boyu en az 2 metre olmalıdır. Tavuklar hem çok sıcak ortamda hem de çok soğuk ortamda yaşayamadıkları için ortalama sıcaklık 22 santigrat derecede olması gerekir. Kümesin içerisi oldukça aydınlık olması gerekir fakat direk olarak güneş ışığı almaması gerekir. Gündüzleri etrafta geceleri kümeste oldukları için hem içeride hem dışarıda yumurtlama yapmaları için gerekli olan samandan yapılmış olan folluklar yapılması gerekir. Kümese bakım yapan kişi dışında kimse girmemelidir ve giren kişi ayaklarını ya kireçli suya batırmış olması gerekir ya da ayaklarına galoş geçirmesi şarttır. Kümes içerisine hastalık taşıyan hayvanların girmesi engellenmesi gerekir.

21.01.2024 06:18:09
Tavuk Bakımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tavuk Bakımı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tavuk Bakımı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sussex Tavuk

Sussex Tavuk, Anavatanı Roma olan bu tavuk türünün kökeni İngiltere'de MS. 43 yılına dayanmaktadır. Bu tavuk türü beslenme amacıyla iki türü bulunmaktadır. B...
Devamını Oku

Brahma Tavuk

Brahma tavuğu, Malay ve Cochin ırklarının çiftleştirilmesiyle oluşturulmuş bir Asya ırkıdır. Tavuk yetiştiricilerinin bu tavuk ırkı üzerinde yaptıkları çalış...
Devamını Oku

Tavuk Biti

Tavuk biti, daha çok tavuklar gibi evcil kümes hayvanlarında görülmektedir. Tavuk bitleri onların üzerlerine yapışarak kanları ile beslenen parazitlerdir. Dı...
Devamını Oku

Australorp Tavuk

Australorp tavuk, anavatanı Avusturya olan bir tavuk ırkıdır. Bu ırktaki tavuklar yumurta üretimi için geliştirilmiştir. Bu tavuklar 1920'li yıllarda tanınma...
Devamını Oku

İran Tavuğu

İran tavuğu, ülkemizde beç tavuğu, tokat tavuğu gibi isimlerle de bilinir. Evcilleştirilmesi ilk defa Mısırlılar tarafından olmuştur. Güney Afrika bölgesinde...
Devamını Oku

Fizan Tavuğu

Fizan Tavuğu: sülüngiller familyasında evcilleştirilebilir kuş türüdür. Tavuk çoğunlukla çiftliklerde ve büyük parklarda ve hayvanat bahçelerinde yetişt...
Devamını Oku

Habeş Tavuğu

Habeş Tavuğu: Her ne kadar Habeş ismiyle anılsa da Çin kökenli bir tavuk türüdür. Dünyada Silkie olarak çağrılan Habeş tavuğu ilk olarak 1298 yılında Çi...
Devamını Oku

Pleymut Tavuk

Pleymut tavuk, normal ve batmam olarak iki sınıfa ayrılırlar. Pleymut tavukları kombine hayvanlardır. Bu yüzden orta ağırlıkta hayvanlardır. Horozları 4-4,5 ...
Devamını Oku

Tavuk Göğsü Haşlama

Tavuk Göğsü Haşlama, Tavuk göğsünü ister sote şeklinde doğrayarak ister dilimleyerek ister de bütün olarak haşlamak mümkündür. Tavuk göğsü haşlaması kalsiyum...
Devamını Oku

Tokat Tavuğu

Tokat tavuğu, Beç tavuğu ya da İran tavuğu olarak da isimlendirilir. İlk olarak mısırlılar tarafından evcilleşen tokat tavuğu, Güney Afrika'da avlanma amaçlı...
Devamını Oku

Hint Tavuğu

Hint tavukları, dünyanın en eski evcil kümes hayvanları olarak bilinirler. Adından da anlaşılacağı gibi Hint tavuklarının anavatanı Hindistan'dır. Bu günlerd...
Devamını Oku

Tavuk Gübresi

Tavuk gübresi, Günümüzde özellikle doğu bölgelerde yapılan tarımcılık üzerinde kullanılan maddelerden biridir. Diğer hayvanlara göre çok daha değerli olan bu...
Devamını Oku

Gurk Tavuk

Gurk tavuk, genel olarak tavuklar kuluçka dönemlerinde çıkardıkları seslerden dolayı bu ismi almıştır. Her tavuk celfin dönemi bitip de yumurtlama dönemi ola...
Devamını Oku

Paçalı Tavuk

Paçalı tavuk, ayak bileklerinde oldukça yoğun bir şekilde tüyler bulunan tavuklardır. İlgi çekici ve hoş görünümleri ile süs tavukları olarak da adlandıranla...
Devamını Oku

Kremalı Köri Soslu Tavuk

Kremalı Köri Soslu Tavuk, köri birçok yemekte kullanılan sarı renkte bir baharattır. Özellikle tavuk yemeklerinde ve makarna soslarında tercih edilir. Körini...
Devamını Oku

Tavuk Sosları

Tavuk sosları, çok çeşitli tavuk sosları vardır. Sosun belirlenmesinde önemli olan yapılacak tavuk yemeğinin ne olduğudur ya da tavuğun neresi ile yemek yapı...
Devamını Oku

Tavuk Bonfile

Tavuk bonfile, tavuğun göğüs etinden yapılan bir yemek türüdür. Genellikle ani misafirin gelmesi durumlarında, Kolay ve çok lezzetli olması açısından ev hanı...
Devamını Oku

Zibrit Tavuk

Zibrit tavuk, bu tavuklar minyatür gruba giren süs tavuklarıdır. Zibrit tavuklar şekil itibariyle kuyrukları yukarı doğru kalkık göğüsleri hafif öne doğru çı...
Devamını Oku

Tavuk Döner Kaç Kalori?

Tavuk döner kaç kalori, orta boy 1 porsiyon tavuk dönerin yaklaşık 200 gramdır ve 410 kalori civarındadır. 1 adet dürüm tavuk döner ise 341 gram ağırlığında ...
Devamını Oku

Sultan Tavuğu

Sultan tavuğu, Kökeni Türkiye olan bir tavuk türüdür. Sultan tavuğu Osmanlılar döneminde 1850 yılında İngiltere ülkesine hediye edilerek dünyaya tanıtılmıştı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sussex Tavuk
Brahma Tavuk
Tavuk Biti
Australorp Tavuk
İran Tavuğu
Son Forum Konuları
Kavga
Hastalık
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024