Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Uzman biyologların yapmış olduğu araştırmalar neticesinde binlerce çeşit balık türü bulunmaktadır. Bu balık türlerinden bir kısmı zehirli olup bir kısmı da yemeklerde kullanılan balık türleridir. Yapılan araştırmalarda tavuk balığı oldukça lezzetli olan balık türlerinden bir tanesidir. Tavuk balığının yapısında bulunan vitaminler besin değeri yönünden oldukça besleyicidir.
Yapılan araştırmalar neticesinde 13 tavuk balığı çeşidi deniz ve göllerin yapısında bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda tavuk balığının boyu 30 cm ile 1,5 metre arasında ortalama boyları bulunmaktadır. Ayrıca tavuk balığı ortalama olarak 500 gramdan 15 kilograma kadar türleri bulunmaktadır. Tavuk balığı görüntü itibariyle şişman ve baş kısmı ise füze biçimindedir. Baş kısmının sivri olması ve gümüş gri renk özelliği taşınmaktadır. Tavuk balığının tadı oldukça özel olmakla birlikte içi ince beyaz olup az yağlıdır. Özellikle tava ve buğulaması yapıldığı taktirde oldukça lezzetlidir. Yapılan araştırmalarda tavuk balığı Atlantik denizinin geniş havzasında bulunmak da olmakla birlikte ülkemizde Akdeniz bölgesinde bulunmaktadır. Tavuk balığı tür itibariyle ağ sistemi ile balıkçılar tarafından tutulmaktadır. Kimi amatör avcılar tarafından çapa ve olta yardımı ile tutulduğu gözlemlenmiştir.
Tavuk Balığının Görüntüsü
Bu tür kendi türü içerisinde on üç farklı cinsi bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda tavuk balığının gözleri oldukça iri ve geniz ağızlı bir görüntüye sahiptir.
Ot, mil ve küçük böcek gruplarıyla beslendiğinden dolayı dişleri oldukça sağlamdır. Yapılan araştırmalarda dişi tavuk balığının ortalama 200.000 yumurta bıraktığı tespit edilmiştir. Dişi tavuk balığının erkek tavuk balığına göre daha iri ve büyüktür. Ayrıca dişi balık türlerinin, erkek tavuk balık türlerine göre derileri daha fazla kalındır.
Tavuk Balığı Üreme ve Yaşam Alanı
Tavuk balıkları ticari bakımdan oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle son dönemlerde aşırı avlanma nedeniyle nesli tehlikeye düşen tavuk balığı koruma altına alınmıştır. Belirli ölçü ve kilodan büyük olmayan balıkların tutulması halinde yetkililer tarafından ciddi anlamda cezalar verildiği görülmüştür. Tavuk balığının etik özellikle Temmuz ve haziran aylarından oldukça lezzetlidir. Yapı itibariyle yaradılışın gereğince oldukça yağsız olan bu balık türü kolesterole faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Usta ellerde pişirilen tüketilen tavuk balığı lezzet itibariyle tavuğu andırmasından dolayı tavuk balığı olarak isimlendirilmiştir. Tavuk balığı yumurtalarını sazlık ve mercan diplerine yapar, erkek tavuk balığının döllenmesi ile tavuk balığı beyaz renkte 1-7 gün içerisinde olgunlaşarak oluşur. Tavuk balığı halk arazında mezgit balığı olarak bilinmektedir. Yaradılış gereğince oldukça sakin olup stressiz bir balık türüdür. Ilıman denizlerde üst yüzeyine çıkan tavuk balığı soğuk olan deniz bölgelerinde 300 cm yani 3 metre derinlikteki akıntıda yaşarlar. Yapı ve yaradılış gereğince sürekli olarak hareket halindedir. Ülkemizde yapılan araştırmalarda Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara denizlerinde yaşadığı ve bu denizlerin hayat şartlarına ayak uydurduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu balık türü kış aylarında akıntıdan kaynaklı olarak Karadeniz bölgesinde Marmara'ya doğru sürüklenerek göç ettikleri tespit edilmiştir. Yapılan araştırmalarda bu cinsin havuz balıkçılığında üretildiği gözlemlenmiş ise de balık üreticileri çoğunlukla geliri daha fazla olan balık türlerinden dolayı bu türü üretmediği anlaşılmıştır.
19.01.2024 17:28:09
Tavuk Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|