Tavuk Ciğeri
Tavuk Ciğeri, Ülkemizde ciğer denildiğinde ilk akla büyük baş hayvanların ciğerleri gelmektedir ve çok fazla tüketilmektedir. Tavuk ciğeri ise pek fazla insanların tükettiği bir besin değildir. Tavuk ciğerinin tadını çok fazla sevmezler. Fakat sağlığa yararı çok olan bir besindir. Tavuk ciğeri, tavuğun organları içerisinde en fazla yarar sağlayan ve sağlıklı olan bir bölümüdür.
Tavuk Ciğeri Faydaları Nelerdir?- Tavuk ciğerinin içerisinde çok fazla lif bulunmaktadır.
- Aynı zamanda yüksek kas miktarına da sahip bir besindir. Tavuk ciğeri içerisindeki protein sayesinde kas meydana gelmektedir.
- Özellikle de vücut için gerekli olan proteinleri fazlasıyla karşılamaktadır.
- Tavuk ciğerinin içerisinde bolca folik asit vardır. Bu folik asitler beyin için mühim bir vitamindir. Bu vitaminlerin alımı beynin bazı işlevlerini güçlendirir. İnsanların zekâsını, algılama ve kavrama yetisinin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Tavuk ciğerinde bolca bulunduğu için tüketilmesi yararlıdır.
- Çocuklarınızın küçük yaşlarda zekâsının gelişmesine ve kavrama kabiliyetinin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda anne adaylarının da tüketmesinin bebeği açısından yararlı olacaktır.
- Anemi hastalığı olan insanlarında tüketmesinde yarar vardır.
- Tavuk ciğeri vücutta depolama yapmaz. Sadece o anki vücudun gereksinimi olan vitaminleri ve mineralleri karşılamaktadır. Daha sonra ise vücut dışarıya atmaktadır.
- Yağ oranı azdır.
- Ekonomik açıdan diğer ciğerlere göre uygundur. Maliyeti fazla değildir.
- Vitamin deposudur. Özellikle de B12, A vitamini açısından zengindir. Çinko, bakır, demir ve potasyum minerallerine sahip zengin bir besin maddesidir.
- Fakat kolesterol miktarı çok fazla olan bu besini, kolesterol hastaları tüketirken çok dikkat etmelidir. Bu bir tabak ciğer düşünüldüğünde içerisinde hemen hemen yüz kırk yedi kilo kalori barındırmaktadır. Bundan dolayıdır ki kalp ve damar hastalığına sahip insanların bu tür yüksek kalori içeren besinlerden uzak durması, sağlıkları açısından yararlı olacaktır.
- Görme problemi yaşayan insanlarında tüketmesinde yarar vardır.
- Tavuk ciğeri, yüksek oranlarda enerji içermektedir.
- Tavuk ciğerinin en önemli faydası vücut içerisinde yer alan zehirlerin ilaç kullanılmadan doğal bir biçimde vücut dışına atılmasına yardımcı olmaktadır.
- İlaç kullanan insanların tavuk ciğerini tüketmeleri tavsiye edilmez. Çünkü ilaçların etkisini öldürerek dışarıya atılmasını sağlamaktadır.
Makalemizi küçük bir tavuk ciğer tarifi ile sonlandıralım. Genel olarak tavuk ciğerinin kavurması yapılmaktadır. Fakat ben sebzelerle tavuk ciğeri tarifini sizlerle paylaşacağım.
Tavuk Ciğeri Malzemeleri- 1 kg tavuk ciğeri yaklaşık 2 pakete denk geliyor,
- 2 adet soğan,
- 2 adet biber,
- 2 adet domates,
- Sıvı yağ ya da tereyağı,
- Bir tutam kimyon,
- Bir tutam karabiber,
- Bir tatlı kaşığı kekik,
- Bir tatlı kaşığı tuz.
- Bir kaşık salça.
Tavuk Ciğeri Nasıl Yapılır?
Bir kilo tavuk ciğerimizi temiz ve bol su ile yıkıyoruz. Ardından isteğe göre ikiye ya da üçe bölüyoruz. Bir tencereye su dolduruyoruz. Tavuk ciğerlerimizi haşlıyoruz. Çok haşlamayın. Yoksa çok dağılır. İsteğe göre haşlamadan da yapabilirsiniz, sizin tercihiniz. Ocaktan alıp süzdükten sonra bir kenara koyuyoruz. İki adet soğan ve biberimizi küp şeklinde doğruyoruz. Aynı boyutlarda olması pişmesi açısından önemlidir. Tencerenize biberleri kavuracak kadar yağ ekleyin. Biraz kavurduktan sonra soğanı ekleyin; beraber kavurun. Ardından doğradığınız domatesleri ekleyerek kavurmaya devam edin. Biraz sotelendikden sonra içerisine tuz, karabiber, kekik ve kimyonu ekleyin. Salça çok az ilave edebilirsiniz. Ardından tavuk ciğerlerini de ekledikten sonra onunla da biraz kavuruyoruz ve yemeğimizi ocaktan alıyoruz.
Not: Ciğerlerinizi çok az su ile haşlayıp suyunun çekmesini de sağlayabilirsiniz. Çok baharat veya tuz seviyorsanız isteğinize göre arttırabilirsiniz. Aynı şekilde sebze miktarını da azaltıp arttırabilirsiniz. Tavuk ciğerinin içerisini ayıklarken isterseniz tavuğun kalbini yemeğinize eklemeyin. Çünkü ciğere göre tavuk kalbi çok serttir. Haşlanma süresi de çok uzundur. Bu yüzden ciğeri yaparken onu ayırmak her zaman yemeği daha lezzetli yapacaktır.
20.01.2024 13:13:07
Tavuk Ciğeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|