Tavuk Ciğeri

Tavuk Ciğeri, Ülkemizde ciğer denildiğinde ilk akla büyük baş hayvanların ciğerleri gelmektedir ve çok fazla tüketilmektedir. Tavuk ciğeri ise pek fazla insanların tükettiği bir besin değildir. Tavuk ciğerinin tadını çok fazla sevmezler. Fakat sağlığa yararı çok olan bir besindir. Tavuk ciğeri, tavuğun organları içerisinde en fazla yarar sağlayan ve sağlıklı olan bir bölümüdür.

Tavuk Ciğeri Faydaları Nelerdir?

  • Tavuk ciğerinin içerisinde çok fazla lif bulunmaktadır.
  • Aynı zamanda yüksek kas miktarına da sahip bir besindir. Tavuk ciğeri içerisindeki protein sayesinde kas meydana gelmektedir.
  • Özellikle de vücut için gerekli olan proteinleri fazlasıyla karşılamaktadır.
  • Tavuk ciğerinin içerisinde bolca folik asit vardır. Bu folik asitler beyin için mühim bir vitamindir. Bu vitaminlerin alımı beynin bazı işlevlerini güçlendirir. İnsanların zekâsını, algılama ve kavrama yetisinin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Tavuk ciğerinde bolca bulunduğu için tüketilmesi yararlıdır.
  • Çocuklarınızın küçük yaşlarda zekâsının gelişmesine ve kavrama kabiliyetinin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda anne adaylarının da tüketmesinin bebeği açısından yararlı olacaktır.
  • Anemi hastalığı olan insanlarında tüketmesinde yarar vardır.
  • Tavuk ciğeri vücutta depolama yapmaz. Sadece o anki vücudun gereksinimi olan vitaminleri ve mineralleri karşılamaktadır. Daha sonra ise vücut dışarıya atmaktadır.
  • Yağ oranı azdır.
  • Ekonomik açıdan diğer ciğerlere göre uygundur. Maliyeti fazla değildir.
  • Vitamin deposudur. Özellikle de B12, A vitamini açısından zengindir. Çinko, bakır, demir ve potasyum minerallerine sahip zengin bir besin maddesidir.
  • Fakat kolesterol miktarı çok fazla olan bu besini, kolesterol hastaları tüketirken çok dikkat etmelidir. Bu bir tabak ciğer düşünüldüğünde içerisinde hemen hemen yüz kırk yedi kilo kalori barındırmaktadır. Bundan dolayıdır ki kalp ve damar hastalığına sahip insanların bu tür yüksek kalori içeren besinlerden uzak durması, sağlıkları açısından yararlı olacaktır.
  • Görme problemi yaşayan insanlarında tüketmesinde yarar vardır.
  • Tavuk ciğeri, yüksek oranlarda enerji içermektedir.
  • Tavuk ciğerinin en önemli faydası vücut içerisinde yer alan zehirlerin ilaç kullanılmadan doğal bir biçimde vücut dışına atılmasına yardımcı olmaktadır.
  • İlaç kullanan insanların tavuk ciğerini tüketmeleri tavsiye edilmez. Çünkü ilaçların etkisini öldürerek dışarıya atılmasını sağlamaktadır.
Makalemizi küçük bir tavuk ciğer tarifi ile sonlandıralım. Genel olarak tavuk ciğerinin kavurması yapılmaktadır. Fakat ben sebzelerle tavuk ciğeri tarifini sizlerle paylaşacağım.

Tavuk Ciğeri Malzemeleri

  • 1 kg tavuk ciğeri yaklaşık 2 pakete denk geliyor,
  • 2 adet soğan,
  • 2 adet biber,
  • 2 adet domates,
  • Sıvı yağ ya da tereyağı,
  • Bir tutam kimyon,
  • Bir tutam karabiber,
  • Bir tatlı kaşığı kekik,
  • Bir tatlı kaşığı tuz.
  • Bir kaşık salça.

Tavuk Ciğeri Nasıl Yapılır?


Bir kilo tavuk ciğerimizi temiz ve bol su ile yıkıyoruz. Ardından isteğe göre ikiye ya da üçe bölüyoruz. Bir tencereye su dolduruyoruz. Tavuk ciğerlerimizi haşlıyoruz. Çok haşlamayın. Yoksa çok dağılır. İsteğe göre haşlamadan da yapabilirsiniz, sizin tercihiniz. Ocaktan alıp süzdükten sonra bir kenara koyuyoruz. İki adet soğan ve biberimizi küp şeklinde doğruyoruz. Aynı boyutlarda olması pişmesi açısından önemlidir. Tencerenize biberleri kavuracak kadar yağ ekleyin. Biraz kavurduktan sonra soğanı ekleyin; beraber kavurun. Ardından doğradığınız domatesleri ekleyerek kavurmaya devam edin. Biraz sotelendikden sonra içerisine tuz, karabiber, kekik ve kimyonu ekleyin. Salça çok az ilave edebilirsiniz. Ardından tavuk ciğerlerini de ekledikten sonra onunla da biraz kavuruyoruz ve yemeğimizi ocaktan alıyoruz.

Not: Ciğerlerinizi çok az su ile haşlayıp suyunun çekmesini de sağlayabilirsiniz. Çok baharat veya tuz seviyorsanız isteğinize göre arttırabilirsiniz. Aynı şekilde sebze miktarını da azaltıp arttırabilirsiniz. Tavuk ciğerinin içerisini ayıklarken isterseniz tavuğun kalbini yemeğinize eklemeyin. Çünkü ciğere göre tavuk kalbi çok serttir. Haşlanma süresi de çok uzundur. Bu yüzden ciğeri yaparken onu ayırmak her zaman yemeği daha lezzetli yapacaktır.
20.01.2024 13:13:07
Tavuk Ciğeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tavuk Ciğeri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tavuk Ciğeri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sussex Tavuk

Sussex Tavuk, Anavatanı Roma olan bu tavuk türünün kökeni İngiltere'de MS. 43 yılına dayanmaktadır. Bu tavuk türü beslenme amacıyla iki türü bulunmaktadır. B...
Devamını Oku

Brahma Tavuk

Brahma tavuğu, Malay ve Cochin ırklarının çiftleştirilmesiyle oluşturulmuş bir Asya ırkıdır. Tavuk yetiştiricilerinin bu tavuk ırkı üzerinde yaptıkları çalış...
Devamını Oku

Tavuk Biti

Tavuk biti, daha çok tavuklar gibi evcil kümes hayvanlarında görülmektedir. Tavuk bitleri onların üzerlerine yapışarak kanları ile beslenen parazitlerdir. Dı...
Devamını Oku

Australorp Tavuk

Australorp tavuk, anavatanı Avusturya olan bir tavuk ırkıdır. Bu ırktaki tavuklar yumurta üretimi için geliştirilmiştir. Bu tavuklar 1920'li yıllarda tanınma...
Devamını Oku

İran Tavuğu

İran tavuğu, ülkemizde beç tavuğu, tokat tavuğu gibi isimlerle de bilinir. Evcilleştirilmesi ilk defa Mısırlılar tarafından olmuştur. Güney Afrika bölgesinde...
Devamını Oku

Fizan Tavuğu

Fizan Tavuğu: sülüngiller familyasında evcilleştirilebilir kuş türüdür. Tavuk çoğunlukla çiftliklerde ve büyük parklarda ve hayvanat bahçelerinde yetişt...
Devamını Oku

Habeş Tavuğu

Habeş Tavuğu: Her ne kadar Habeş ismiyle anılsa da Çin kökenli bir tavuk türüdür. Dünyada Silkie olarak çağrılan Habeş tavuğu ilk olarak 1298 yılında Çi...
Devamını Oku

Pleymut Tavuk

Pleymut tavuk, normal ve batmam olarak iki sınıfa ayrılırlar. Pleymut tavukları kombine hayvanlardır. Bu yüzden orta ağırlıkta hayvanlardır. Horozları 4-4,5 ...
Devamını Oku

Tavuk Göğsü Haşlama

Tavuk Göğsü Haşlama, Tavuk göğsünü ister sote şeklinde doğrayarak ister dilimleyerek ister de bütün olarak haşlamak mümkündür. Tavuk göğsü haşlaması kalsiyum...
Devamını Oku

Tokat Tavuğu

Tokat tavuğu, Beç tavuğu ya da İran tavuğu olarak da isimlendirilir. İlk olarak mısırlılar tarafından evcilleşen tokat tavuğu, Güney Afrika'da avlanma amaçlı...
Devamını Oku

Hint Tavuğu

Hint tavukları, dünyanın en eski evcil kümes hayvanları olarak bilinirler. Adından da anlaşılacağı gibi Hint tavuklarının anavatanı Hindistan'dır. Bu günlerd...
Devamını Oku

Tavuk Gübresi

Tavuk gübresi, Günümüzde özellikle doğu bölgelerde yapılan tarımcılık üzerinde kullanılan maddelerden biridir. Diğer hayvanlara göre çok daha değerli olan bu...
Devamını Oku

Gurk Tavuk

Gurk tavuk, genel olarak tavuklar kuluçka dönemlerinde çıkardıkları seslerden dolayı bu ismi almıştır. Her tavuk celfin dönemi bitip de yumurtlama dönemi ola...
Devamını Oku

Paçalı Tavuk

Paçalı tavuk, ayak bileklerinde oldukça yoğun bir şekilde tüyler bulunan tavuklardır. İlgi çekici ve hoş görünümleri ile süs tavukları olarak da adlandıranla...
Devamını Oku

Kremalı Köri Soslu Tavuk

Kremalı Köri Soslu Tavuk, köri birçok yemekte kullanılan sarı renkte bir baharattır. Özellikle tavuk yemeklerinde ve makarna soslarında tercih edilir. Körini...
Devamını Oku

Tavuk Sosları

Tavuk sosları, çok çeşitli tavuk sosları vardır. Sosun belirlenmesinde önemli olan yapılacak tavuk yemeğinin ne olduğudur ya da tavuğun neresi ile yemek yapı...
Devamını Oku

Tavuk Bonfile

Tavuk bonfile, tavuğun göğüs etinden yapılan bir yemek türüdür. Genellikle ani misafirin gelmesi durumlarında, Kolay ve çok lezzetli olması açısından ev hanı...
Devamını Oku

Zibrit Tavuk

Zibrit tavuk, bu tavuklar minyatür gruba giren süs tavuklarıdır. Zibrit tavuklar şekil itibariyle kuyrukları yukarı doğru kalkık göğüsleri hafif öne doğru çı...
Devamını Oku

Tavuk Döner Kaç Kalori?

Tavuk döner kaç kalori, orta boy 1 porsiyon tavuk dönerin yaklaşık 200 gramdır ve 410 kalori civarındadır. 1 adet dürüm tavuk döner ise 341 gram ağırlığında ...
Devamını Oku

Sultan Tavuğu

Sultan tavuğu, Kökeni Türkiye olan bir tavuk türüdür. Sultan tavuğu Osmanlılar döneminde 1850 yılında İngiltere ülkesine hediye edilerek dünyaya tanıtılmıştı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sussex Tavuk
Brahma Tavuk
Tavuk Biti
Australorp Tavuk
İran Tavuğu
Son Forum Konuları
Kavga
Hastalık
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024