Tavuk Cinsleri

Tavuk cinsleri, oldukça fazla cinse sahip olan bir kümes hayvanıdır. Lohman, Pleymut, Ataks, Ligorin en çok yumurtlayan tavuklar olarak bilinmektedir. Tavuk yetiştirmek için ilk olarak sağlıklı ortamın hazırlanması gerekir. Büyük çiftliklerde yaz aylarında yaklaşık sıcaklığın 25 derecenin altında, kışın ise 15-18 derece arasında olması gerekir.
Tavukların kaldığı ortamın aydınlatılması da oldukça önemlidir. Barınaklarda yetiştirilen tavuklar içinse en önemli ayrıntı ortamın hijyen kurallarına uygun olmasıdır. Tavuklar mümkün olduğunca otluğa çıkarılmalı ve su ihtiyacı karşılanmalıdır.

Tavuk cinsleri


Serama tavuğu: Serama tavuğu dünyanın en ufak tavuk cinsi olarak bilinmektedir. Kuyruk tüyleri dikey, tüy dikeylerine yakın kanatları ve öne çıkmış göğüsleriyle diğer cinslerden ayırt edilir. Tavuğun yumurtası da tıpkı kendi gibi oldukça ufaktır. Bu cins tavuğun Malezya kökenli olduğu düşünülmektedir. Fakat hangi cins tavuklarla birleştirilerek çoğaltıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Hafif bir yapıya sahip olan Serama tavuğunun nesli tüketmek üzere olduğu düşünülmektedir. Ağırlığı yaklaşık 150-155 gramdır. Horozların ağırlığı ise 185-190 gram kadardır. Bu tavuklardan elde edilen 5 yumurta ancak normal 1 yumurtaya denk gelmektedir. Bu nedenle de üreticilerden çok tavuk beslemekten zevk alan kişiler tarafından yetiştirilmektedir. Daha çok süs tavuğu olarak bakılır.

Araucanas tavuğu: İki farklı ırkın birleştirilmesiyle elde edilen bir tavuk cinsidir.
Güney Amerika kökenli olduğu bilinmektedir. Yumurtası yeşil tonlarında olur. Türkiye'de bu tavuktan elde edilen bir tane tavuk yaklaşık 7,5-8 liraya satılmaktadır. Araucanas tavuğu yılda ortalama olarak 150-170 arasında yumurta verir. Bu tavuk cinslerinden aynı çiftliklerde aynı renk horoz ve tavuk çiftleştirilse bile farklı renklerde civcivler alınabilir. Bu tavuk cinsinin ufak ve orta boy olarak iki cinsi vardır. Her iki cinste oldukça hareketli bir yapıya sahiptir. Daha çok süs tavuğu olarak yetiştirilmektedir.

Broiler etlik tavuğu: Soyları yaklaşık olarak 1930 yıllarına dayanmaktadır. Gelişimleri oldukça hızlıdır. Bu nedenle de yetiştiriciler tarafından sıkça tercih edilmektedir. Yumurtadan çıktıktan 45-50 gün sonra kesim için hazır hale gelen bir tavuk cinsidir. Beslenmeleri için antibiyotik kullanıldığı bilinmektedir. Kesim ağırlıkları ise 1800-2500 gram arasında değişir. Her yaştan insanın tüketebileceği mükemmel bir protein kaynağıdır.

Sussex tavuğu: İbikleri düz, kuyrukları orta ve boy olarak çok uzun değildirler. Oldukça atik, hareketli, uysaldırlar ve diğer tavuk cinsleriyle iyi geçinirler. Hiçbir suni aydınlatma kullanılmadan tamamen doğal mevsiminde yetiştirildiğinde yılda yaklaşık 180-200 adet yumurta verir. Yetiştiriciliği hobi amacıyla ya da köy hayatında gerçekleştirilmektedir.

Lohman Brown tavuğu: Dünyaca kabul gören en verimli ve ticari değeri en yüksek olan tavuk cinsinin başında gelir. Salma tavukçulukta dünya genelinde en çok tercihe dilen tavuktur. Endüstriyel bir cins olduğundan ilk günden itibaren yumurtaya giriş zamanına kadar iyi bir teknik ve tecrübeyle yetiştirilmelidir. Yaklaşık olarak 18-20. Haftalarında ilk yumurtasını verir. Yıllık yaklaşık 320-340 arasında yumurta alınabilir. Yumurtaların ağırlığı yaklaşık 65 gr olur. Yumurta rengi ise kahverengi tonlarındadır. Tavuğun ağırlığı 18 haftasında 1500 gr, 80. Haftasında ise 2000 gram kadardır.

Ataks yarka: bu tavuk cinsi Türkiye'de ilk yerli cinstir. Bütün iklim şartlarına karşı uyumlu ve son derece dayanıklıdır. 18-21. Haftalarda ilk yumurtasını verir. Ortalama olarak 1300-1400 gram ağırlığında olur. Yumurtasının renginden dolayı organik satışta birinci sıradadır. Krem- bej arasında bir renk olan yumurtası köy yumurtalarını anımsatır.

Pleymut tavuğu: En önemli özellikleri her hava koşulunda ve bakımsız kümeslerde bile yumurta vermeleridir. Ev artıklarıyla bile rahatlıkla besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek özelliktedirler. Bakımsız kümeslerde bile hastalıklara karşı dayanıklıdırlar. Yaklaşık 20-22 haftasında ilk yumurtasını verirler. Yıllık ortalama 230-250 adet yumurta elde edilebilir. 1 yumurtanın ağırlığı 65-67 gram kadardır. Ağırlıkları ilk 18. Haftada 1800 gram, 80. Haftada ise 2600 gramdır.
20.01.2024 09:57:30
Tavuk Cinsleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tavuk Cinsleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tavuk Cinsleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sussex Tavuk

Sussex Tavuk, Anavatanı Roma olan bu tavuk türünün kökeni İngiltere'de MS. 43 yılına dayanmaktadır. Bu tavuk türü beslenme amacıyla iki türü bulunmaktadır. B...
Devamını Oku

Brahma Tavuk

Brahma tavuğu, Malay ve Cochin ırklarının çiftleştirilmesiyle oluşturulmuş bir Asya ırkıdır. Tavuk yetiştiricilerinin bu tavuk ırkı üzerinde yaptıkları çalış...
Devamını Oku

Tavuk Biti

Tavuk biti, daha çok tavuklar gibi evcil kümes hayvanlarında görülmektedir. Tavuk bitleri onların üzerlerine yapışarak kanları ile beslenen parazitlerdir. Dı...
Devamını Oku

Australorp Tavuk

Australorp tavuk, anavatanı Avusturya olan bir tavuk ırkıdır. Bu ırktaki tavuklar yumurta üretimi için geliştirilmiştir. Bu tavuklar 1920'li yıllarda tanınma...
Devamını Oku

İran Tavuğu

İran tavuğu, ülkemizde beç tavuğu, tokat tavuğu gibi isimlerle de bilinir. Evcilleştirilmesi ilk defa Mısırlılar tarafından olmuştur. Güney Afrika bölgesinde...
Devamını Oku

Fizan Tavuğu

Fizan Tavuğu: sülüngiller familyasında evcilleştirilebilir kuş türüdür. Tavuk çoğunlukla çiftliklerde ve büyük parklarda ve hayvanat bahçelerinde yetişt...
Devamını Oku

Habeş Tavuğu

Habeş Tavuğu: Her ne kadar Habeş ismiyle anılsa da Çin kökenli bir tavuk türüdür. Dünyada Silkie olarak çağrılan Habeş tavuğu ilk olarak 1298 yılında Çi...
Devamını Oku

Pleymut Tavuk

Pleymut tavuk, normal ve batmam olarak iki sınıfa ayrılırlar. Pleymut tavukları kombine hayvanlardır. Bu yüzden orta ağırlıkta hayvanlardır. Horozları 4-4,5 ...
Devamını Oku

Tavuk Göğsü Haşlama

Tavuk Göğsü Haşlama, Tavuk göğsünü ister sote şeklinde doğrayarak ister dilimleyerek ister de bütün olarak haşlamak mümkündür. Tavuk göğsü haşlaması kalsiyum...
Devamını Oku

Tokat Tavuğu

Tokat tavuğu, Beç tavuğu ya da İran tavuğu olarak da isimlendirilir. İlk olarak mısırlılar tarafından evcilleşen tokat tavuğu, Güney Afrika'da avlanma amaçlı...
Devamını Oku

Hint Tavuğu

Hint tavukları, dünyanın en eski evcil kümes hayvanları olarak bilinirler. Adından da anlaşılacağı gibi Hint tavuklarının anavatanı Hindistan'dır. Bu günlerd...
Devamını Oku

Tavuk Gübresi

Tavuk gübresi, Günümüzde özellikle doğu bölgelerde yapılan tarımcılık üzerinde kullanılan maddelerden biridir. Diğer hayvanlara göre çok daha değerli olan bu...
Devamını Oku

Gurk Tavuk

Gurk tavuk, genel olarak tavuklar kuluçka dönemlerinde çıkardıkları seslerden dolayı bu ismi almıştır. Her tavuk celfin dönemi bitip de yumurtlama dönemi ola...
Devamını Oku

Paçalı Tavuk

Paçalı tavuk, ayak bileklerinde oldukça yoğun bir şekilde tüyler bulunan tavuklardır. İlgi çekici ve hoş görünümleri ile süs tavukları olarak da adlandıranla...
Devamını Oku

Kremalı Köri Soslu Tavuk

Kremalı Köri Soslu Tavuk, köri birçok yemekte kullanılan sarı renkte bir baharattır. Özellikle tavuk yemeklerinde ve makarna soslarında tercih edilir. Körini...
Devamını Oku

Tavuk Sosları

Tavuk sosları, çok çeşitli tavuk sosları vardır. Sosun belirlenmesinde önemli olan yapılacak tavuk yemeğinin ne olduğudur ya da tavuğun neresi ile yemek yapı...
Devamını Oku

Tavuk Bonfile

Tavuk bonfile, tavuğun göğüs etinden yapılan bir yemek türüdür. Genellikle ani misafirin gelmesi durumlarında, Kolay ve çok lezzetli olması açısından ev hanı...
Devamını Oku

Zibrit Tavuk

Zibrit tavuk, bu tavuklar minyatür gruba giren süs tavuklarıdır. Zibrit tavuklar şekil itibariyle kuyrukları yukarı doğru kalkık göğüsleri hafif öne doğru çı...
Devamını Oku

Tavuk Döner Kaç Kalori?

Tavuk döner kaç kalori, orta boy 1 porsiyon tavuk dönerin yaklaşık 200 gramdır ve 410 kalori civarındadır. 1 adet dürüm tavuk döner ise 341 gram ağırlığında ...
Devamını Oku

Sultan Tavuğu

Sultan tavuğu, Kökeni Türkiye olan bir tavuk türüdür. Sultan tavuğu Osmanlılar döneminde 1850 yılında İngiltere ülkesine hediye edilerek dünyaya tanıtılmıştı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sussex Tavuk
Brahma Tavuk
Tavuk Biti
Australorp Tavuk
İran Tavuğu
Son Forum Konuları
Kavga
Hastalık
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024